Mannen som hade motgräs …

Myten säger att en svensk fotbollspelare, tillika landslagsforward, ska ha svarat på frågan hur han kunde missa öppet mål från en halvmeter med förklaringen ”Det var motgräs.”  Spelaren var Roland Sandberg, klassisk forward i Kalmar FF, Åtvidabergs FF, FC Kaiserslautern och svenska landslaget.

Sandbergs karriär som seniorspelare började i Kalmar FF, på den tiden ett mediokert lag i dåvarande division två. Han fick snabbt ett rykte om sig att vara målfarlig och värvades över till ett av 1970-talets svenska storlag Åtvidabergs FF. 1973 värvades han till tyska Kaiserslautern. Där blev han snabbt en publikfavorit. Under sina fyra säsonger i Kaiserslautern gjorde Roland 60 mål på 118 Bundesligamatcher, totalt 69 mål på 137 spelade matcher.

Kaiserslautern
Ett av de största ögonblicken i Kaiserslauterns fotbollshistoria är för evigt förknippat med Roland Sandberg. I oktober 1973 vände Kaiserslautern ett underläge med 1-4 till vinst med 7-4 mot Bayern München, då precis som nu den tyska fotbollens giganter. Roland gjorde inget mål, men spelade en viktig roll i vändningen och stod för ett målpass. Han hade bara varit i klubben i två månader, men nu var han redan en av publikens favoriter.

Hans mest framgångsrika tid i Kaiserslautern var säsongen 1974/1975 då han gjorde 20 mål. Detta gjorde honom till fyra i tyska skytteligan efter Jupp Heynkes, Dieter Müller och Gerd Müller, trots att han ”bara” var vänsterytter.

Legenden
Roland Sandberg är för evigt inskriven bland legendarerna i Kaiserslautern. Bland äldre FCK-fans nämns han ofta som orsaken till varför de började hålla på laget. Hans karaktär och inställning kan även ses som ett av skälen till att han var den förste i en rad svenska spelare i FCK: Ronnie Hellström, Benny Wendt, Torbjörn Nilsson, Jan Eriksson och Björn Runström.

Roland Sandberg gjorde även 37 landskamper för Sverige och gjorde 15 mål.

Minnet
Jag har själv ett starkt minne av Roland Sandberg. Det måste ha varit 1979 och matchen var en vänskapsmatch i Kalmar mellan Kalmar FF och Sandbergs tidigare klubb Kaiserslautern. Roland spelade en halvlek med varje lag – Kaiserslautern i första och KFF i andra. Det absolut starkaste minnet jag har från den matchen är dock inte Roland Sandberg utan en annan Kalmar-spelare som spelat i Kaiserslautern – Benno Magnusson. Jag minns hur han i en sekvens dribblade bort den tyske landslagsbacken Hans-Peter Briegel, tunnlade honom och sedan stannade upp, skrattade och vände tillbaka. Bara för att göra en tunnel till på Briegel. Tysken ramlade omkull och alla – inklusive publik och spelare i båda lagen skrattade gott. (Jag har nämnt detta i en tidigare artikel, se denna)

Tyvärr hittar jag ingen information på nätet, men jag var där och såg matchen. Årtalen är jag osäker på, men Roland kom ”hem” till KFF 1979 och spelade bara sporadiskt 1980 och 1981 på grund av skada. Så det bör ha varit 1979. En liten brasklapp – Briegel var inte bofast i det Västtyska landslaget 1979, utan fick sitt genombrott där först 1980.

Skit samma – en kul match var det. Även om det inte står nånting om den på Internet 😉

 

/T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *