Marcus om FotbollsVM

1. Vilket lag tror du vinner VM, varför?
Jag svarar Spanien, mot min vilja. Ett svar säkert många har på den här frågan, men faktum är att Spanien är det utan tvekan starkaste laget. Många av de stora landslagen känns inte lika starka som vanligt beroende på olika saker och det får mig att sortera bort t.ex Italien, Frankrike och Argentina från favoritposten. Spanien har enormt många spelare som är på kulmen av sina karriärer, trots att samma spelare vann EM sist. Det är otroligt imponerande.

2. Vilket av de Afrikanska lagen går längst tror du? Varför?
Elfenbenskusten. Inte på grund av tränaren utan på grund av sitt material som är väldigt, väldigt bra. Man har en svår grupp men jag tror faktiskt man går vidare på Portugals bekostnad och kan bli ett rejält hot även längre fram i turneringen. Kamerun känns också rätt okej, ett lag som har ett knippe spelare av hög kvalitè och med Le Guen på tränarbänken. Tycker det ska bli otroligt kul att följa alla afrikanska lag, främst då alla har unga framtidsspelare mixat med rutinerade och stora namn. Det gäller självklart även Nigeria, men också outsidern Algeriet.

3. Nordkorea, ett anonymt lag för många. Men hur långt räcker de?
Inte alls långt. Kollar man bort emot Östasien så har såväl Japan med Morimoto och Honda i spetsen samt Sydkorea betydligt bättre lag i mina ögon. Självklart har man inte stor koll på den inhemska fotbollen, men det här blir en slagpåse sålänge övriga lag inte underskattar dem. Tycker det finns andra ”anonyma” lag som kan skrälla rejält, men absolut inte Nordkorea.

4. Det är mycket fokus på topplagen inför VM. Tror du att ett mindre lag kan chocka och utmana om titeln?
Det är exakt det här som gör årets VM så intressant. Precis som jag var inne på så känns många av toppnationerna inte riktigt så starka som vanligt samtidigt som lagen underifrån har mycket bra generationer i sina lag. Personligen ser jag fram emot att följa lag som Serbien och Chile som har enormt bra fotbollsspelare på allra högsta nivå. Namn som Krasic, Kolarov, Jovanovic och Subotic kan verkligen höja sin status ytterligare en nivå hos de förstnämnda och likaså gäller Sanchez, Vidal, Isla, Carmona m.f i Chiles lag. Dessa två kan gå långt om allt stämmer perfekt, men i det långa loppet blir det ändå traditionsenligt en världsnation som vinner. Uruguay är annars ett lag som också kan gå långt.

5. Vem vinner skytteligan i VM?
Även om jag är skeptisk till Argentina så tror jag Higuain kan bli det om han får spela ordinarie. Han känns som en bra kandidat då han kan göra mål oavsett matchbild, något som alltid är bra framförallt längre in i turneringen. Hans säsong har varit väldigt bra och han kommer med gott självförtroende. Annars får man väl svara med namn som Milito, Torres eller Villa. Higuain är för mig det bästa valet dock.

6. Vilka lag vill du ska mötas i en final och vilka lag tror du kommer att mötas i en final?
Otroligt svår fråga, men Spanien är ett av lagen. Sen gillar jag Dungas spelsätt i Brasilien, en väldigt bra mix som kan ta dem väldigt långt. Så det får bli de lagen, även om jag personligen vill se Italien gå så bra som möjligt.

7. Tillsist vad har du för sportsliga förväntningar på fotbolls-vm?
Ett väldigt jämt VM där varje match kommer bli otroligt intressant. Många lag kan överraska och många spelare kan höja sin status samtidigt som det finns en liten chans för uppstickarna. Det kommer nog bli ett rätt så ovanligt VM, något man såklart ser fram emot. De lag som kommer gå bäst är dom som kan kombinera ett bra taktiskt spel med en grym offensiv. Låter kanske självklart, men tycker det kommer vara mer avgörande än på mycket länge. Därför försvarar jag också vissa beslut Dunga tagit och vice versa angående Maradona. I vissa turneringar har lag kunnat vara så enormt skickliga individuellt och offensivt så att det räckt ända fram, och det kommer enligt mig inte fungera nu i Sydafrika.
För mig som gillar att följa de mindre nationerna med extremt kvalitativa spelare kommer det här mästerskapet bli otroligt kul att följa. Synd bara att Italien inte har mer spets i laget, med en ”fuoriclasse” i form alà Totti eller Del Piero hade jag rankat dem betydligt högre än vad jag gör just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *