Mauricio Pinilla – Den stora succèn

Mauricio Pinilla är den 26-årige anfallaren och eviga talangen som äntligen börjat leverera. Hos Grosseto i Serie B har chilenaren gjort succè och storklubbarna radas upp för att köpa honom i sommar. Men vem är han egentligen?

Pinilla är säkert ingen spelare dom flesta känner igen. Serie B tänker ni, en riktig brödliga. Eller? Kvalitèn finns både hos lagen och hos de individuella spelarna. Brescia är ett av lagen som imponerar med Andrea Caracciolo i spetsen, den förre Palermo och Sampdoria-anfallaren som ligger trea i skyttenligan med 18 mål. Många klubbar i Serie A har varit efter honom, men hårdsatsande Brescia har valt att sätta en prislapp på omkring 10 miljoner euro, något som avskräckt. Torino är ett annat starkt lag med den mer igenkände Rolando Bianchi i anfallet, strikern som gjort två mål fler än sin kollega Caracciolo och ligger tvåa i skytteligan. Så långt är vi med, två rutinerade och starka anfallare som inte annat än ska ligga uppe i toppen av skytteligan i Serie B. På förstaplats hittar vi dock ett annat namn, nämligen Mauricio Pinilla. Killen har gjort 22 mål på lika många matcher och har varit det stora utroppstecknet inte bara i Serie B, utan i hela Italien denna säsong.

Pinillas karriär har varit lång och spektakulär. Efter att ha kommit upp som en ung talang hos Universidad de Chile år 2001, ett av hemlandets allra största lag, gick han till Inter. Blott 19 år gammal går anfallaren alltså till Italien för en summa på omkring 30 miljoner kronor, inga kaffepengar i sammanhanget. Internazionales starka Sydamerika-tradition och stora scoutingnät ledde till Pinillas flytt. Ynglingen var såklart inte tänkt att gå in i A-laget direkt, och klubben valde att låna ut Pinilla till Chievo. Väl där lyckades han inte, och spelade inte ens klart säsongen hos Verona-laget. Resterande del av säsongen fick det bli Celta Vigo i Spanien. Inter valde dock redan sommaren efter, endast ett år efter köpet, att sälja Pinilla. Nu var det Sporting Lissabon som högg och betalade omkring hälften av det han kostat italienarna. Det blev en säsong i Portugal, sen gick det vidare igen. Sedan dess har det blivit Racing Santander i Spanien, Hearts i Skottland, en comeback hemma i Chile och Universidad, en tripp till Vasco da Gama i Brasilien och till och med en sejour hos Apollon Limassol på Cypern. I somras tog han då sitt pick och pack när kontraktet även där gått ut, och valde Grosseto.

US Grosseto är en liten klubb ifrån den toscanska staden med samma namn med omkring 80 000 invånare. En harmonisk och lugn miljö kan tänkas. Det är svårt att förutse de förväntningar som klubben hade på Pinilla när han kom, men vilka de än var så har alla blivit överraskade. Mauricio Pinilla har varit briljant rakt igenom. Med självförtroende och ett register utöver det vanliga har han imponerat alla och skapat rubriker omkring i hela Europa. Grosseto går som tåget i ligan och ligger på en delad tredjeplats med 48 poäng inspelade i Serie B och Pinilla har en otroligt stor del i det.

Pinilla snurrar upp hela Brescia

Redan i vintras var Udinese otroligt intresserade av anfallaren och försökta förhandla till sig chilenaren, men var för snåla. Grosseto insåg då, och inser fortfarande, vilken guldklimp man sitter på och ville ha rejält med pengar. Udineses begäran på ett delägarskap, som det ryktas att man ville ha, fungerade inte och Pinilla stannade. Målen har fortsatt att komma och klubbarna radas upp. Fiorentina sades bara för några veckor sedan nått ett avtal, vilket såväl Grosseto som spelarens agent dementerat. Roma sades också vara intresserade, men det intresset verkar inte vara lika seriöst som det ifrån Genoa samt Inter.

Som det ser ut nu blir det en dragkamp mellan just de klubbarna. Genoa som alltid är heta på mercaton vill ha ytterligare alternativ till sitt tremanna-anfall och Inter ser såklart väldigt gärna till att sluta cirkeln och få tillbaka den Pinilla som dom en gång hoppades på. Vilket lag som är närmast är svårt att säga. Massimo Moratti har redan uttryckt att man visat intresse, Grossetos sportdirektör Iaconi har sagt att Genoa kontaktat klubben men också att många andra lag är ute efter honom. Det som dock verkar klart är att Mauricio Pinilla hemmahörandes i Serie B kan bli sommarens mest eftertraktade spelare i Italien.

Något som är nyckeln när det gäller köpet av Pinilla, och anledningen till att så många klubbar är angelägna om att köpa honom, kan vara stundande fotbolls-VM. Trots turerna omkring hos alla klubbar har Pinilla gjort en hel del landskaper och landslagsmål genom åren för Chile och fortsätter succèn säsongen ut hos Grosseto kan jag inte se annat än att han åker med till Sydafrika, trots konkurrensen. Med supertalangen Sanchez ifrån Udinese, Suazo ifrån Zaragoza samt Tello hemmahörandes i Besiktas så blir det inte lätt, men en plats i truppen borde han ta.

Det som blir intressant att följa med ”Pinigol” är såklart hur han skulle leverera i en ny klubb med stora förväntningar på sig. Han är känd som en av Chiles största talanger, men har aldrig lyckats bibehålla ett bra spel genom sin kantiga karriär. Frågan är om han någonsin lyckas göra det, särskilt om han går till så stora klubbar som nämns. Där är ambitionerna höga precis som förväntningarna och pressen, särskilt om man behöver lägga ut mycket pengar för 26-åringen.

5 miljoner euro sägs vara det pris Grosseto satt för att sälja Pinilla. Extremt mycket pengar för en så liten klubb, men man var väldigt smarta när man inte sålde honom i vintras trots allt. Pinilla kan ensam ge något till lilla Grosseto som ingen annan kan, nämligen en plats i finrummet Serie A. I helgen spelade man 2-2 hemma mot toppkonkurrenten Sassuolo, trots att man hade ledningen med två mål redan efter 12 minuter. Ni kan ju gissa vem som gjorde de målen…

Pinilla, Grosseto

/Marcus Lindgren

3 tankar kring ”Mauricio Pinilla – Den stora succèn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *