Mitt val är Iker Casillas

Är det något som jag har tröttnat på så är det detta ständiga tjat, vem vinner guldbollen Cristiano Ronaldo eller Leo Messi. Jag väljer Iker Casillas, av tre enkla anledningar, 1 han är världens bästa målvakt, det har han varit i många år nu, 2 han har vunnit allt på både klubblag och landslags nivå. Han har lett sitt lag till stora framgångar, det har inte Messi och Cristiano, i alla fall inte på landslags nivå. För den tredje för att han efter allt han har gjort, efter alla år i världstoppen förtjänar denna titel mer än någon annan.

Jag minns 1999 års champions leauge final. Real Madrid spelade mot Bayer Leverkursen och jag satt fastklistrad framför Tvn och tittade. Jag minns att jag för ett ögonblick tappade hoppet när Cesar blev skadad strax innan den 70 minuten. Jag trodde att loppet var kört, men in klev en 18 åring som skulle ta hela fotbollsvärlden med storm den kvällen. Iker Casillas klev in på banan och under de minuter som var kvar var han magisk. Jag satt bara och tittade och undrade hur han klarade av detta. Han stoppade allt. Han var på allt och gjorde räddning på räddning. Efter den kvällen blev han en av mina favorit spelare. Det var gått många år sedan dess, Cesar har lämnat, och det är inget kvar av det lag som vann, utom en sak. Iker Casillas. Han var bara 18 när han klev in i Champions Leauge finalen men han var redan då en stor bidragande orsak till att real madrid vann den titeln och sedan dess har han bara fortsatt att dominera.

Med åren har han blivit allt bättre och gång på gång ser vi magiska och helt omöjliga räddningar av denna man som av real madrid fansen i Spanien kallas ”San Iker”, Ängeln Iker. Xavi sa i sommras ett par ord om sin vän som jag tycker är de mest perfekta orden för att förklara Iker och hur fantastisk han är; ” När allt är svart, när allt hopp är ute, ja då kliver Iker fram och räddar dig.”

Vem kan någonsin glömma räddningen av Robbens skott i VM finalen 2010, eller skottet han tog mot Sevilla för ett år sen, eller alla de gånger han räddat sitt lag när det varit straffar. Han har sedan många år tillhört de bästa fotbollsspelarna i världen och han var vunnit i princip alla andra utmärkelser som man kan få utom en, guldbollen. Det är dags för honom att äntligen få sitt erkännande för allt han gjort under så många år, för den otroligt viktiga roll han har haft i både klubb och landslag. Utan honom hade Spanien inte tagit de titlar de tagit, utan Iker hade Real Madrid vunnit de titlar som de har vunnit under de senaste tretton åren det är bara att erkänna detta. I ett VM när Spanien gick på halvfart var det han som räddade laget när de vann de flesta av sina matcher men 1-0. I EM tidigare under sommaren gick Spanien återigen på halvfart och kom inte igång för än i finalen, var det Iker Casillas som höll laget kvar.

Det är just landslags titlarna som jag tycker avgör det till hans fördel är titlarna på landslags nivå. Han har lyckats på landslags nivå och lett sitt lag till tre raka titlar. Han har varit den som burit laget framåt i turneringarna och ska man utses till världens bästa fotbollsspelare måste landslags meriterna också räknas. Här kommer varken Messi eller Ronaldo i närheten av honom.

Sepp Blater gjorde för ett par år sedan en uttalande som jag endast ser som efterblivet och korkat. Han menade på att målvakter inte kunde vinna guldbollen för att de inte är lika delaktiga i spelet. Det visar på en endaste sak, okunnighet om sporten. Visst är anfallarna mer i rampljuset och syns mer men vad är ett lag utan en bra målvakt? Ett lag byggs bakifrån och framåt. Utan en bra målvakt saknas den viktigaste faktorn för att det ska bli något anfall överhuvudtaget, Trygghet. Hur länge Sepp Blater ska leka dum, idiotisk och blind för denna faktor återstår att se men pressen på honom blir allt hårdare. Allt fler fotbollsspelare och stjärnor vill nu att Iker Casillas ska få denna titel, nu senast klev lagkamraten Raul Albiol fram och tog hans parti.

Jag är fullt medveten om att både Messi och Ronaldo gjort bra säsonger och att de är otroligt duktiga fotbollsspelare men de har båda redan vunnit titeln allt för många gånger nu, det börjar bli tröttsamt att se fajten mellan dessa två, precis som när man ska dela ut guldbollen på den svenska fotbollsgalan, år efter år är det samma Zlatan som vinner, efter ett tag tappar man intresset. Mourinho och Higuain gick ut och sa att de inte kan välja mellan Cristiano och Messi, välj en spelare som alla kan komma överens om att han ska ha titeln. Det finns nog inte ens själ i fotbollsvärlden som inte vill ge Iker Casillas denna titel och som inte skulle glädjas med honom om han vann.

Det är dags för ett nytt namn, dags för ett banbrytande val, en målvakt denna gång. Och inte vilken målvakt som helst utan en som dominerat världstoppen i så många år, som vunnit allt han kan vinna, som varit den räddade ängeln när allt hopp varit ute för både klubb och landslag. Han är inte bara en fantastisk fotbollsspelare, han är också en fantastisk person och förebild för alla fotbollsspelare, han symboliserar respekt, fairplay, ödmjukhet. Alla som haft privilegiet att träna och spela med honom pratar om hans storhet och hur bra han egentligen är. Dags att ge en stor fotbollsspelare det erkännande han förtjänar så. Min röst ligger på Iker Casillas.

 

Av: Sara Khatmi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *