Nordkorea i VM – Bojkott?

I sommar spelas VM i Sydafrika. Som vanligt är alltid ett Världsmästerskap i fotboll efterlängtat och glädje sprids världen över. För en stund glömmer man av problem och konflikter som drabbar världen. Men 2010 kommer att bli lite av ett undantag. Nordkorea deltar i spelen och som de flesta säkert vet är landet stängt för omvärlden och inte sedan 1966 har det kommuniststyrda imperiet deltagit i ett VM. Då gick man emot all förväntan och gick ända till kvartsfinal där den målfarlige Eusebio satte stopp för de nordkoreanska drömmarna då han gjorde hela 4 mål i en händelserik match som slutade 5-3 till européerna.

Innan Korea kriget tog sin form 1950 har Korea varit splittrat i en nordlig och en sydlig stat. Det var när Sydkoreansk offensiv gick över den 38: de breddgraden, där landet var delat som kriget började. Ännu finns inget formellt fredsavtal mellan de stridande parterna och idag är gränsen världens mest militariserade område. Den dåvarande kommunistiske ledaren Kim il Sung har sedan sin död varit en nationalklenod och om man som turist lyckas ta sig in i landet är ett besök till den enorma statyn av ”den eviga ledaren” ett måste för att få stanna i landet eller slippa fängelsestraff. Många journalister och turister som fått en smak av landet har känt sig förföljda och bevakade även inne i sitt hotellrum. Folket i Nordkorea har sedan Kim il Sungs diktatur blivit hjärntvättade i generationer och upphöjer den eviga ledaren till en gudalik status.
Ingen i Nordkorea vågar sätta sig emot ledningen och allt som går dåligt i landet skylls på västerlänningar och främst USA. Sveriges utrikesdepartement skriver i sin rapport om situationen för de mänskliga rättigheterna i landet att Nordkorea har ”en av världens mest repressiva politiska regimer”, att yttrandefriheten är i praktiken mycket begränsad samt att landets politiska system inte innehåller någon mekanism som gör det möjligt för folkflertalet att i praktiken förändra landets ledarskap. Sedan länge har misstankar mot den nuvarande ledaren Kim il Jong, att landet innehar kärnvapen. Ett stort hot mot hela dess omvärld och i ett stängt land som Nordkorea är det extra farligt då ingen riktigt vet vad som händer i landet.

Eftersom detta är en fotbollshemsida så måste ändå artikeln dra en parallell till det kommande VM slutspelet där Nordkorea deltar. I mina ögon innebär ett världsmästerskap glädje, sommar, värme, hopp och frihet, de två sistnämnda är två väldigt viktiga benämningar för värdlandet Sydafrika. Men kan Nordkorea uppfylla kriterierna? Inte i det läge man befinner sig i idag. De få fotbollseuntiaster som lever i landet kan inte ens se VM varken på plats eller hemma i soffan. Man har nämligen väldigt stora begränsningar på el nätverken i landet, då detta ligger väldigt långt bak i utvecklingen och de ekonomiska begränsningarna är väldigt höga. I VM stöter Nordkorea på svårast möjliga motstånd, där Brasilien, Elfenbenskusten och skräcken Portugal väntar som hungriga vargar på att plocka lätta poäng. Men hur det än går för Nordkorea kommer ett ständigt funderande pågå, i alla fall i mitt huvud om ett land som Nordkorea är lämpade för ett VM slutspel. Ett som är säkert är att en dysterstämning kommer att ligga över matcherna hur mycket än vuzuvelernas ljud kommer att skandera runt om i arenorna i Sydafrika

1 tanke kring ”Nordkorea i VM – Bojkott?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *