North West Derby #183

På lördag strax efter lunch, lokal tid, smäller det på Anfield Road. Liverpool tar emot Manchester United, en av de hetaste matcherna i den engelska ligan, både historiskt och i nutid. Detta är Englands två mest framgångsrika klubbar genom tiderna. Liverpool har 18 ligatitlar och 5 Europacup-titlar, United har precis seglat förbi i den inhemska statistiken och har nu 19 ligatitlar, och 3 Europacup-titlar.

Detta skulle kunna vara nog för att skapa en enorm rivalitet mellan två klubbar, men fiendeskapet går faktiskt djupare än så. Vi får gå tillbaka till 1800-talet, då de två städernas industrier tävlade med varandra om handelsinflytande i nordvästra England. Liverpools exporthamn var och är fortfarande världskänd, medan man i Manchester var mycket duktiga på att framställa framförallt textil och bomull. Rivaliteten blev dock inte fientlig innan man i Manchester byggde en kanal från floden Mersey in till Manchester, vilket gjorde att handelsskepp nu inte behövde lägga till vid Liverpools hamn. Hamnen stod klar år 1894 och nu kunde utländska handelsskepp bedriva kommers med Manchester utan Liverpools inblandning i mycket högre utsträckning. Detta ledde till en ekonomisk stagnation i Liverpool medan Manchester utvecklades till den största och mest framgångsrika staden i Lancashire. Retfullt nog för Liverpool-fansen så finns det just ett handelsskepp i Manchester Uniteds klubblogga.

Denna historiska fejd spred sig givetvis sedan till fotbollen i takt med att klubbarna nådde framgångar på 1900-talet första hälft. Med tanke på vad som skett var detta givetvis ett utmärkt tillfälle för Liverpoolborna att sätta sina grannar på plats och att återvinna sin heder.

Genom hela 1900-talet och fram tills idag har dessa två klubbar kämpat om att vara Englands största, och lagen har tillsammans hela 118 titlar idag. Under 70- och 80-talen dominerade Liverpool såväl engelsk som europeisk fotboll då man vann 11 ligatitlar och 4 Europacup-titlar. Sedan kom Alex Ferguson. Han gjorde det till sin personliga sak att ta ner Liverpool på jorden. I och med ligatiteln förra säsongen gick man också om Liverpool i inhemska ligatitlar. I en intervju med The Guardianår 2002 säger han följande klassiska citat:

My greatest challenge is not what’s happening at the moment, my greatest challenge was knocking Liverpool right off their f*****g perch. And you can print that.”

På senare år har Steven Gerrard, Gary Neville och Wayne Rooney gjort liknande utspel, och det är sådana citat som ger rivaliteten nytt liv och som för den vidare in i framtiden.

Matchen på lördag då? De senaste säsongerna har United haft svårt att lyckas på Anfield. Om United når sin maximala nivå tror jag inte att man förlorar, men med ett Liverpool som kanske har Gerrard tillbaka i startelvan, och United med lite frågetecken runt Rooney efter utvisningen i Podgorica förra veckan så känns matchen på förhand ganska öppen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *