Ny skribent och ny biografi

Vi är väldigt glada att ha knutit till oss en till skribent. Skribenten heter Andreas Edeflod och kommer att skriva om Tysk fotboll. Vi har inte haft någon tidigare som har fördjupat sig i Bundesliga och i den tyska fotbollen. Det ska bli jättekul att se vad du har att komma med. Välkommen till Fotbollsoraklet Andreas.

Spelarbiografin ser ni nedan.

Miroslav Klose

Miroslav ”Miro” Klose härstammar från Polen, Men är i dag den bästa anfallaren i Tyska landslaget

Miroslav Klose är född den 9 juni 1978 i den polska staden, Opole som ligger i södra delen av Polen.

Miroslav kommer ifrån en idrottsfamilj där fadern, Josef Klose är känd fotbollspelare ibland annat den franska klubben, AJ Auxerre.  Hans mor spelade handboll och gjorde 82 landskamper för det polska landslaget.

1987, när Miroslav var 9 år, så flyttade familjen till den tyska staden, Kusel och det var i den staden som Miroslav började sin fotbollskarriär.

Han började spela för SG Blaubach-Diedelkopf och som amatör i FC Homburg.

Men det dröjde till att Miroslav hamnade i FC Kaiserslautern säsongen 1999/2000 innan han fick sitt genombrott .  Han spelade i Kaiserslautern i 5 säsonger och den bästa säsongen för Klose var, 2001/2002 då han både gjorde debut i Tyska landslaget och gjorde 16 mål på 31 matcher i klubblaget.

Innför säsongen 2004/2005 fick Kaiserslautern släppa sin stora stjärna på grund av finansiella problem, och först hamnade Miroslav i spelföretaget Toto-Lotto Rheinlandspfalz innan han kom till SV Werder Bremen.

Men fotbollen är ju inte alltid allt, i januari 2005 föder Miroslavs fru, Sylwia tvillingarna Luan, Noah.

Efter tre år i SV Werder Bremen och efter den bästa säsongen 2005/2006 där han spelade 26 matcher och gjorde 25 mål lämnar han Bremen för storlaget med då spelare som, Oliver Kahn, Luca Toni och Philip Lahm. Laget är såklart det största och mest meriterade laget i Tysk historia. Bayern München.

Under nuvarande säsong har Klose gjort 15 matcher och bara 1 mål

Tyska landslaget i fotboll

Miroslav Klose har gjort 5 mästerskap och kommer med stor sannolikhet göra sitt sjätte mästerskap i VM Sydafrika i sommar.

Klose gjorde 2001 sin första landskamp mot Albanien. Tyskland som var på väg mot en anfallskris efter att flera duktiga anfallare lagt av eller som Oliver Bierhoff blivit åldrande, så kom en ung Miroslav in i bilden efter en mycket god insats i matchen mot albanerna.

VM kval debut och match vinnare

Tyskarna tog ledningen mot Albanien efter mål av Sebastian Deisler men albanerna kvitterade. Och en seger var ett måste för att tyskarna skulle hålla sig kvar i toppen av tabellen i kvalgruppen för att gå till VM i Sydkorea/Nordkorea 2002.  Förbundskaptenen och förre landslagsstjärnan, Rudi Völler kände att anfallsspelet inte fungerade, han sa till den då 23 åriga Miroslav Klose att göra sig klar för att hoppa in.

Det var den 73 minuten som Miroslav Klose kom in, i den 89 minuten var han räddaren i nörden, han hade precis gjort segermålet som tog Tyskarna närmare VM.

Efter att i nästa match fått sitta på bänken kom han in och räddade tyskarna igen, han gjorde 3-2 målet borta mot Grekland när Tyskland vann med 4-2.

Han spelade resten av kvalmatcherna men kunde inte vara med i playoff matcherna mot Ukraina på grund av skada, Tyskland gick dock till VM och där skulle Klose göra sitt första mästerskap.

VM 2002

Miroslav Klose fick starta mot Saudiarabien, och han gjorde inte någon besviken, tre mål, alla på nick och till slut vann Tyskland matchen med 8-0!

Klose nättade även mot Irland och Kamerun som var i tyskarnas grupp, och gjorde sammanlagt fyra av fem mål under VM på nick! Dock tappade han under slutspelet å blev mållös resten av VM, men Tyskland gick ändå till final men där blev Brasilien för svåra.

Under VM blev Klose känd för fotbollsintresserade när han vid sina mål gjorde spektakulära kullebyttor, dock tyckte inte Völler om detta på grund av den stora skaderisken men än idag kan man se Klose göra kullebyttor vid mål!.

Mer om mästerskap

Under 2003 gick det sämre i landslaget med facit, tio matcher och ett mål, men det var dock ett viktigt mål herr Klose gjorde, mot Färöarna borta, 0-0 stod det och tyskarnas chanser för att spela ett EM 2004 var långt borta, Men i den 89 minuten räddade Klose igen Tyskland genom att göra 1-0.

Tyskland gick till EM  och det kan vara Kloses mål som gjort detta möjligt.  Dock var EM i Portugal ett stort misslyckande, Tyskarna gick inte vidare från gruppen, Och Miroslav gjorde inget större intryck, facit 2 matcher, 0 mål.

Men i VM två år senare på hemmaplan visade Klose sitt goda målsinne, med facit 7 matcher och 5 mål, Tyskarna som gick ända till semifinal förlorade dock den matchen mot de senare mästarna Italien.  Men de vann dock brons efter seger mot Portugal i bronsmatchen.

Miroslav Klose blev även under VM skyttekung med sina fem mål, och det betyder att han är den andra som fått den utmärkelsen, den första var, Gerd Muller, 1970

2008 var det senaste mästerskapet, EM i Österrike/Schweiz där Klose fick ett facit på 6 matcher och 2 mål

Tyskland gick till ännu en final men förlorade även denna, nu mot Spanien.

Efter segern i Moskva mot Ryssland på hösten 2009 blev Tyskland klart för VM i Sydafrika i sommar, och vem var det som avgjorde matchen med sitt 1-0 mål? Jo visst var det ”Miroslav Klose”!

Meriter för Miroslav Klose

90 landskamper och 45 mål

5 mästerskap (2002-2008)

VM: 14 matcher och 10 mål (2002-2006)

EM: 8 matcher och 2 mål (2004-2008)

Bundesliga: 295 matcher och 119 mål (1999-2010)

Tysk mästare: 1 (2008)

DFB pokalmästare: 1 (2008)

Ligacupmästare: 2 (2006-2007)

Skyttekung i Budesliga: 1 (2006)

/Andreas Edeflod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *