Orden som kan ha räddat Zlatans säsong.

De europeiska toppligorna är tyvärr slut och nu väntar några månaders uppehåll innan helgerna är fyllda med fotboll igen. Vi kan dock glädja oss med att det är VM i sommar. Som ni alla vet så avgjordes det ända in i slutet i Premier League, Serie A och La liga. Helt otroligt roligt att det är så jämnt och spännande i de tre stora ligorna. Hatten av för Inter, Chelsea och Barcelona som tillslut stod som segrare i sina respektive ligor. Och på tal om La liga och Barcelona så är det fortsatt osäkert om huruvida Zlatan får stanna i Barca under sommaren eller inte. Jag tror att han får stanna, även om det nu ryktas om att David Villa är klar så tror jag ändå att det är Henry som petas, inte Zlatan.

Många har ju ifrågasatt Zlatan under säsongen, men enligt min mening har man inte alls rätt att göra detta. Kollar man på den statistik Zlatan har så bör han inte kritiseras för en dålig säsong. Han har totalt spelat 41 matcher med Barca denna säsong, inräknat ligan, cupen och champions League. Han har gjort 21 mål, vilket är ett målsnitt på ca 0,5 per match. Han gjorde 16 mål i ligan, näst flest i Barca. Han har gjort över 40 assist. Han avgjorde det första El Clásico mötet med matchens enda mål. Han öste in mål i början utav säsongen och var då kungen av Barcelona. Men de flesta supportrarna glömmer väldigt fort detta, och väljer att fokusera på det negativa han har gjort under säsongen. Att han hade en enorm måltorka, att han vid några tillfällen hittade tillbaka till sitt gamla jag. Det han hade i Inter. Då han ensam var den största stjärnan och visade med sitt kroppsspråk att han inte var nöjd med sina medspelare. Detta uppskattas inte i en klubb som Barcelona där klubben skall sättas framför dig själv. Det ska inte bara vara effektivt, det ska även vara snyggt och underhållande.

Johan Cruyff har nyligen gått ut och försvarat Zlatan och menar att Zlatans mål i flera matcher kan ha avgjort ligan och tycker att det är fel att han används som en syndabock när det inte går Barcelonas väg. Cruyff tycker inte att Zlatans framtid i klubben ska diskuteras och att det tar tid att anpassa sig till ett nytt lag. Och jag förstår hans poäng, Zlatan gick från Italienska ligan till den Spanska. Bara det bytet är enormt och för att sedan gå ifrån en klubb som spelar en väldigt ”central” fotboll. Mycket ska gå igenom Cambiasso som senare får fördela bollarna. I Barcelona så spelas bollen genom hela laget och det är få tillslag på bollen. Det är också ett väldigt stort byte och det tar tid att anpassa sig.

Och under prisceremonin på Camp Nou så sa Zlatan följande till publiken.

– Tack till mina lagkamrater, tack till er alla andra. Jag vill också tacka tränaren, som hjälpt mig mycket och tränarstaben. Sedan sa han en fras som han ofta sa under hans tid i Inter

– Sono molto contento – jag är mycket nöjd!

För att sedan avsluta talet med orden: Visca el Barça! Visca Catalunya!  Länge leve Barça och länge leve Katalonien!

Dessa klassiska ord kan ha fört all fokus från Zlatans dåliga säsong och kanske kan fansen glömma det dåliga han gjort för att fokusera sig på det som han har gjort bra under säsongen. Vilket är otroligt mycket.

Om David Villa kommer till Barcelona eller inte kan man bara spekulera i nuläget. Enligt vissa tidningar är det redan klart, men det tvivlar jag på. Vi får helt enkelt vänta och se, men jag är övertygad om att Zlatan kommer att ingå i Pep Guardiolas lagbygge nästa säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *