Pengarnas makt

  Englands förbundskapten Fabio Capello har idag pratat om rika fotbollsstjärnor som tjänar alldeles för mycket alldeles för fort och som inte klarar av att hantera sitt liv utanför planen.
”De är unga spelare, unga pojkar, rika pojkar och det är problemet.” sa Capello under en presskonferens inför träningsmatchen mot Egypten ikväll. Capello uppmanade spelarna att vara väldigt försiktiga med vad dem gjorde vid sidan av planen för att undvika fler skandaler.
”Dem måste vara förebilder för barn, och supportrar.”

 Capellos uttalande leder mig till ett ämne som verkligen är intressant.
Hur mycket kan en idrottsman tjäna utan att tappa kontrollen över sitt privatliv eller helt enkelt tappa ambitionen att träna?
Om vi börjar med fråga nummer ett om privatlivet så tror jag att Capello är helt rätt ute.
Problemet är just det att man tjänar alldeles för mycket pengar innan man fått lära sig hur man ska hantera det.
Idag kan en sexton-, sjuttonårig tallang i en storklubb tjäna mellan säg 40 000-100 000 i veckan.
Om du sedan går vidare kan du tjäna så mycket som en miljon i veckan som 21-25 åring.
Hur ska en tonåring kunna hantera en så stor summa pengar?
Killarnas problem är helt enkelt att dem får så mycket pengar att dem inte kan göra av med dem. Är det då konstigt att några börjar festa för mycket, köpa alldeles för dyra billar som man dessutom inte kan hantera?
Jag tror att det krävs en enorm styrka och självdisciplin för att bevara sina fötter på jorden i det här läget.
Fotbollsspelare är inte korkade (Kolla bara in Lampards IQ-test) dem är bara tonåringar som har för mycket pengar att röra sig med. 
För jag lovar ge mig bara 100 000 i veckan och jag kommer antagligen att inte kunna hantera det.

 Nästa fråga var som sagt hur bra för fotbollens utveckling pengarna är?
För ett år sedan ungefär for jag iväg till Estland på reportageresa med den reportagekurs jag gick då. Resultatet blev bland annat ett reportage om estnisk fotboll. Men även om estnisk friidrott. I samband med friidrotts reportaget gjorde jag en intervju med Friidrottsexperten A.Lennart Julin och bland annat kom vi just in på det här med bidrag inom friidrotten. Vi tallar inte alls om samma summor här kan jag snabbt säga. Men framförallt finns det en stor skillnad mellan fotbollen och friidrotten. I friidrott måste du oftast prestera och vinna mästerskap för att kunna leva på din idrott. Julin menade att det aldrig får bli så att du får betalt för att träna. Om du får samma lön oavsett om du utvecklas eller inte så kommer du helt enkelt inte att vara motiverad till att bli bättre.
Frank Lampard är inne på ungefär samma sak i sin biografi ”Totaly Frank” när han menar att han ser alldeles för många ungdomar som får ett ungdomskontrakt med Chelsea och sedan struntar i att lägga ner tiden på den extra träning som krävs om man ska bli bäst. Istället sätter dem sig i sina nya dyra billar och kör hemåt så fort som huvudträningen är över. Lampard själv berättar att han alltid lagt ner tid på extra träning efter huvudträningen och några ungdomar brukar faktiskt också haka på honom.

 Kort sagt England måste se till att återfå kontroll över de här överbetalningarna innan ungdomarna tappar kontrollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *