Premiär avklarad!

Så var den första omgången av årets allsvenska avklarad. Intrycken som jag fått av dessa matcher har egentligen bara bekräftat det jag trodde innan de spelades. Matcherna var målsnåla och täta med egentligen bara ett undantag, Kalmar FF – IFK Göteborg.

Vad detta beror på tror jag mig ha ett bra svar på och det är att som jag sagt tidigare så håller inte planerna måttet. De som är av gräs gör det verkligen inte utan marken blir hård och ser kanske jämn ut på avstånd men vid närmare besiktning så visar den sig vara obetydligt bättre än en potatisåker.

Varför gjordes det då inga mål på de fina konstgräsplanerna? Jo, det tror jag beror på det enkla faktum att spelarna är inte vana vid match i 5 minusgrader och lite kall nordanvind på det. Det gör ju inte direkt att kroppen håller sig på sin spets utan snarare bedövas av kylan och då försvinner den riktiga skärpan. Plus att det faktiskt är så att bollen påverkas mer än man tror av kylan. Den blir liksom stummare och svårare att skruva och behandla. Detta gör också att skotten inte blir riktigt lika hårda och målvakterna har en liten fördel.

Anmärkningsvärt är dock Göteborg storseger mot Kalmar. 3-0 på bortaplan är ett styrkebesked tycker jag och Tobias Hysén var ju glödhet. Redan en kandidat till skytteliga-segern om jag får tippa. Matchen kunde slutat annorlunda då Kalmar inledde klart bäst och var en ribbträff och en missad straff-spark ifån att leda matchen. Men Kim Christiansen i Blåvitts mål visade klass och parad-räddade den helt ok slagna straffen. Det är som man säger att ett bra lag behöver en bra målvakt och Göteborg har just detta. Tror att han är allsvenskans bästa målvakt faktiskt.

I övrigt kan väl sägas att Örebro vann tämligen enkelt mot Åtvidaberg och även Häcken motsvarade de högt ställda förväntningarna de har på sig inför denna säsongen. I övrigt var det som sagt mest oavgjort och mållöst. Inte konstigt alls. En dag som denna så önskar man ju att alla lag haft en konstgräs-plan att spela på då bollen där i alla fall rullar och studsar som den ska. Om alla lag haft den förutsättningen så tror jag spelet varit väldigt mycket bättre, både på konstgräs och naturgräs. Jag tycker och tror att det är ett ont måste här uppe på dessa breddgrader vi håller till. Det är omöjligt att hålla igång en bra gräsplan i den vintern som varit. Tänk er att ett lag från Sverige lyckats avancera till CL. Tänk er Barcelona springa ut på en stelfrusen plan vid namn Råsunda eller Gamla Ullevi. Eller kanske än värre Fredrikskans eller Örjans Vall. Ja det vore en skön syn i alla fall.

Jag har, ända sedan allsvenskan slutade förra säsongen, sagt att IFK Göteborg kommer att vinna allsvenskan detta året och jag ser inget som får mig att ändra uppfattning efter den första omgången. Jag vet att det är tidigt att säga det efter endast en omgång men de har kvaliteterna i sitt lag som gör dem svåra att möta för alla motståndare plus att de har en glödhet Tobias Hysén på topp, 2 mål i premiären. Ska vi våga hoppas på att en allsvensk skyttekung åter når upp till 20 fullträffar under en säsong? Jag tror det och jag tror att det blir Hysén som gör det!

1 tanke kring ”Premiär avklarad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *