Premier League genomgång – del 15: Chelsea FC

FAKTA, CHELSEA FOOTBALL CLUB

Chelsea FC, eller The Blues som är ett utav alla smeknamn, grundades år 1905 i sydöstra London och har sedan 1905 haft Stamford Bridge som sin hemmaplan. Klubbens ägare, Roman Abramovic, är en utav världens rikaste människor och ska ha en hel del i de tre utav fyra Premier League-titlarna som klubben tagit sedan hans inträde 2005. Utöver Premier League-vinsterna så har man vunnit en hel drös med cup-titlar. Eller vad sägs om sju vinster i FA-Cupen, fyra Engelska Ligacupen-guld, guld vid fyra tillfällen i Community Shield, två cupvinnarcupen-titlar samt en vinst UEFA Champions League? Det sistnämnda vann man under den föregående säsongen. Klubbens storhetstid är i detta nu och det lär dröja många år innan den stämpeln börjar avta.
Klubben är i mitt inne i en generationsväxling då flera rutinerade herrar lämnat klubben under de senaste åren, samtidigt som unga hungriga spelare ansluter till klubben. Säsongen kommer bli väldigt spännande att följa med Chelsea-ögon. En bättre säsong i ligan än under 2011/2012 är i alla fall ett måste.

VÄRVNINGAR/FÖRLUSTER

IN: Marko Marin (Werder Bremen), Eden Hazard (Lille), Thorgan Hazard (Lens), Oscar (Internacional)

UT: Didier Drogba (Shanghai), Salomon Kalou (Lille), Jose Bosingwa (Ingen klubb), Rhys Taylor (Ingen klubb), Romelu Lukaku (West Bromwich, Lån)

TRUPP

Målvakter | Nyckelspelaren: Petr Cech

Petr Cech är en utav världens främsta målvakt och är alltid en pålitlig post i Chelseas mål. Bakom honom däremot så är det desto sämre. Först har vi Hilario som är allt ifrån lojal sett till sin lägstanivå. Han blandar och ger väldigt mycket och med han i mål så ska man aldrig känna sig helt säker. Ross Turnbull, troligtvis klubbens tredjekeeper, har knappast utstrålat stabilitet och pondus i hans tidigare framträdanden i klubben. Klubben har dock potential i Matej Delac och Thibaut Courtois som för närvarande är utlånade båda två.

Betyg: 4

Försvarare | Nyckelspelaren: John Terry

Här snackar vi styrka. Mittlåset är mer eller mindre världsklass sett till rutin, bredd och kunskaper. Ashley Cole är kanske världens bästa vänsterback och är alltid pålitlig och på andra kanten finner vi än sålänge Branislav Ivanovic som alltid gör sitt jobb. Bakom ytterbackarna finns det bredd, men även om Ivanovic duger gott och väl, så skulle man må bra utav en riktig högerback efter Bosingwas avsked. Den mest tänkbara fyrbackslinjen lär i dagsläget vara följande: Ivanovic – Terry – Cahill – Cole. Bakom dessa herrar kommer en spelare såsom David Luiz vara viktig.

Betyg: 4

Mittfältare | Nyckelspelaren: Frank Lampard

 Ett fullkomligt makalöst bra mittfält på samtliga fronter. Centralt finns världsnamn som Michael Essien, Ramires, John Obi Mikel och Frank Lampard för att inte nämna Raul Meireles och talangen Josh McEacuran. På kanterna finner man både fart och finess från Eden Hazards samt Juan Matas fötter. Nyförvärvet Marko Marin lär, tillsammans med Florent Malouda, få agera back-ups till de just nämnda. Allt annat än en femma skulle vara skandal.

 Betyg: 5

Anfallare | Nyckelspelaren: Fernando Torres

 Nej, här är det för tunnt ut i och med förlusten av Didier Drogba. Fernando Torres är i sina bästa stunder en världsspelare, det vet nog alla om, men samtidigt är det inte sällan man får se spanjoren från sin bästa sida. Det är ungefär samma visa för en viss Daniel Sturridge som, när han har en bra dag, kan snurra upp samtliga Premier League-försvar och vara en enda stor pest för motståndarlagen. Men samtidigt är det berg-och-djupa-dalar allt för ofta från anfallaren som fortfarande inte nått sin topp än. Därav så är det väldigt svårt att sia om betygskalan i denna lagdel. En fyra skulle vara givet om alla anfallare skulle producera mål eller poäng jämt och ständigt, men det gör dem tyvärr inte alltid. Sedan så är bredden här här ett stort problem.

 Betyg: 3

 

TOTALT

Chelsea har en stark trupp där lagdelarna bara blir yngre och hungrigare i och med generationsväxlingen som äger rum just nu. Försvaret ser starkt ut, likaså mittfältet, men sedan kommer vi till anfallet och där finner vi problemet; vem ska producera alla mål? Visst, som jag skrev ovan så har Fernando Torres och Daniel Sturridge kvalité och talang, men det räcker inte när man inte visar det på löpande band. Som tur har klubben värvat in ännu mer finess i form av Eden Hazard och med han, tillsammans med Juan Mata, så kommer lagets anfallare få en hel del chanser att höja fingret mot alla tvivlare. Som sagt en väldigt stark trupp och att klubben har kvalitérna till att utmana om guldet – det vi nog alla överens om. Men isåfall så behöver John Terry och Frank Lampard visa framfötterna och leda laget framåt!

Betyg: 16

 MÅL

Klubben ska ta revanch på förra säsongens fiasko i Premier League när man slutade på en bisarr sjätteplats. Att klubben skall vinna guld är kanske mycket att begära, men att flåsa de två Manchester-klubbarna rejält i nacken samtidigt som man kniper en Champions League-plats, är ett måste. Komma långt i cuperna är något som man brukar göra, och det kommer säkert inte bli någon förändring där.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *