Premier League genomgång – del 16: Newcastle United

FAKTA, NEWCASTLE UNITED FOOTBALL CLUB

Klubben grundades så tidigt som 1892 i en sammanslagning mellan två lag vid namn Newcastle East End FC och Newcastle West End FC. Under alla år som Newcastle United existerat så har man hållit till på St.James Park (52 000), eller Sports Direct Arena, som blev det nya namnet på den klassiska arenan under den förra säsongen. Klubbens två vanligaste smeknamn är ’The Toons’ och ’The Magpies’.

Den anrika klubben har en hel del titlar och meriter, men de flesta utav dem är under 1950-talet eller tidigare. Den enda ”moderna” titeln klubbens supportrar kan skryta lite extra om är vinsten i Intertoto Cupen 2006.

Klubben var på väg att bli ett riktigt storlag i Premier League under 2000-talets start, men istället blev man en klubb i kris och flyttades ner från Premier League våren 2009. Man tog sig däremot upp redan säsongen efter och har sedan dess etablerat sig under de två senaste säsongerna och ses nu som en klubb som bör ligga på övre halvan.

Titlar:

ENGELSKA LIGAMÄSTARE 4: (1904/1905), (1906/1907), (1908/1909), (1926/1927)

FA CUPEN 6: (1910), (1924), (1932), (1951), (1952), (1955)

COMMUNITY SHIELD 1: (1909)

UEFA INTERTOTO CUP 1: (2006)

NORTHERN LEAGUE 3: (1902/1903), (1903/1904), (1904/1905)

TEXACO CUP 2: (1974), (1975)

 

VÄRNINGAR/FÖRLUSTER

IN: Romain Amalfitano (mittfält, Reims), Gael Bigirimana (mittfält, Coventry), Curtis Good (back, Melbourne Heart)

UT: Danny Guthrie (Reading), Alan Smith (MK Dons), Peter Lövenkrands (Birmingham), Fraser Foster (Celtic), Leon Best (Blackburn)

TRUPP

Målvakter | Nyckelspelaren: Tim Krul

Tim Krul är en utav ligans främsta målvakter och har för varje säsong som går en stigande utvecklingskurva. Holländaren gjorde en sådan bra säsong så han blev uttagen till EM-truppen för sitt Holland som misslyckades ganska grovt. Bakom den just nämnda finner vi den ack så turinerade Steve Harper, den eviga tvåan. Han har under nästan alla år fått agera andrakeeper. Först åt Shay Given och sedermera nu åt Tim Krul. Det är tveksamt om 37-åringen är en av ligans främsta andramålvakter numera, men han lär göra ett dugligt jobb om tillfälle skulle ges. Tredjemålvakten Robert Elliot är än så länge oprövad.

Betyg: 3

 

Försvarare | Nyckelspelaren: Fabricio Coloccini

Truppens sämsta lagdel. Lagkapten Fabricio Coloccini bildar tillsammans med Steven Taylor ett pålitligt mittlås. Men när dem blir avstängda eller skadade så blir det desto tyngre. Mike Willamson är för det mesta tredjealternativet och gör väl ett helt okej jobb, men för en klubb som Newcastle så hade man behövt en bättre backup. På kanterna är det desto tveksammare. Davide Santon och även Ryan Taylor gör alltid ett bra jobb när dessa två får spela på vänsterbackspositionen, men på andra sidan så saknar man en lugn och trygg högerback. Danny Simpsons är rätt så bra defensivt och är i överlag en riktigt snabb ytterback, men tyvärr så blir det mest ett evigt tjongande från hans position när han får lira.

Betyg: 2,5

 

Mittfältare | Nyckelspelaren: Yohan Cabaye

Om försvaret var lagets svaga punkt, så är mittfältet i så fall det motsatta. Yohan Cabaye och Cheick Tiote bilder ett ramstarkt centralt mittfält och är väldigt svårstoppade. Cabaye är diregenten på mittfältet och är mannen som ska servera anfallarna med perfekta bollar. Han jobbar även hårt och är en bra frisparksläggare. Tiote däremot är mittfältaren som ska stoppa motståndarnas attacker med sin fina fysik och arbetskapacitet. Bakom dem knackar spelare såsom Dan Gosling och Haris Vuckic på dörren. På kanterna hittar vi finurliga spelare såsom Hatem Ben Arfa,  Jonas Gutierrez och Gabriel Obertan. Alla tre är i sina bästa stunder riktigt svårlästa samt svårstoppade, och under deras sämre dagar så är dem bland de sämsta på plan. Skadeförföljde Sylvain Marveaux är en intressant spelare som står på tillväxt.

Betyg: 4

 

Anfallare | Nyckelspelaren: Papiss Cisse

Först värvade man Demba Ba förra sommaren och han producerade mål som ett väloljat maskineri och när han slutade näta, så stod januari-värvningen, Papiss Cisse, istället för målen. Tillsammans bildar de ett sylvasst anfallspar och om de skulle vara nästan lika intressant bakom dessa herrar så skulle en fyra eller mer i betyg vara ett måste. Men bakom dem finns endast bröderna Ameobi samt Nile Ranger. I ärligheternas namn håller inte någon av dem för spel i Premier League. Den äldsta Ameobi-brodern, Shola, är dock en nyttig rotationsspelare i Newcastle och har varit det under alla år med sin tyngd och kraft.

Betyg: 3,5

 

TOTALT:

Newcastle befogar över en väldigt, väldigt stark förstaelva, speciellt i centrallinjen där det kryllar över skickliga spelare. Bakom dessa så ser det desto tunnare ut tyvärr och när klubben även ska pröva på sina vingar ute i europa under säsongen så är det tveksamt om klubben kommer kunna sluta på en likvärdig position som ifjol. Men om laget fortsätter att överprestera som de gjorde under den förra säsongen så ser det ändå lovande ut. Det kommer bli en mycket spännande säsong för Alan Pardews mannar!

Betyg: 15/20

MÅL:

Att begära att laget ska sluta på en topp-5 placering som man gjorde under förra säsongen känns aningen hårt mot klubben som saknar en viss bredd för att klara av båda spel i ligan och ute i Europa. Men alltifrån en åttonde placering och uppåt får ändå ses som en lyckad säsong för förra årets succélag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *