Roberto Di Matteo: En martyr i cirkus Chelsea

 

Förlusten mot Juventus blev droppen som fick bägaren att koka över. Roberto Di Matteos tid i klubben blev kort men måste ändå ses som lyckad med tanke på Champions League-segern i våras. Den sista tidens resultat och prestationer har inte varit tillräckliga, skriver klubben i ett uttalande på sin hemsida.

Italienaren tillika tidigare Chelsea-spelaren Roberto Di Matteo var så sent som i maj en firad hjälte och hade fört Chelsea till sin första Champions League titel. Han hade gjort det omöjliga. Han lyckades kräma ur det sista ur spelare som sett sina glansdagar passera. Men som tränare i Chelsea bör du veta en sak. Underbart är kort, förr eller senare får du sparken. Roman Abramovitj har sedan han tog över Chelsea avverkat tränare som en annan byter underkläder. Han har sedan 2003 då han köpte klubben hunnit med att avverka inte mindre än 8 tränare!

Ranieri, Mourinho, Hiddink, Ancelotti är bara några av dessa namn. Faktum är att några av världens absolut bästa tränare varit i Chelsea under Abramovitj-eran. Oljemiljardären Abramovitj är inte direkt tålamodets man och tröttnar ungefär lika snabbt på sina tränare som en femåring gör på sina julklappar.

Roberto Di Matteo ställdes inför denna säsong för den svåra uppgiften att göra ett tråkigt Chelsea roligt. Ett Chelsea som säsongen tidigare byggt sitt spel på att ligga rätt i positionerna skulle plötsligt bli bollförande. Abramovitj köpte in Hazard och Oscár för multum under sommaren. Nu skulle det bli minsann bli ”champagnefotboll” på Stamford Bridge trodde ryssen. Di Matteo ändrade om sin struktur i lagbygget och flyttade fram positionerna betydligt.

Chelsea började Premier League rent av briljant, allt tycktes vara frid och fröjd. Hazard hade efter redan fyra matcher visat att han var värd varenda krona och legat bakom näst intill allt laget skapade.

Känslan att Di Matteo var rätt man på rätt plats blev allt starkare. Ligaspelet var bra men i Europa stämde inte riktigt spelet. Det tidigare ramstarka försvaret såg nu betydligt mer mänskligt ut. Ett Chelsea som hade släppt på tyglarna och letat efter en mer offensiv balans började nu läcka bakåt. Chelsea gjorde fler mål än tidigare framåt men släppte också in betydligt fler.

Så i helgen förlorade Chelsea snöpligt mot West Bromwich och tappade även mark i ligaspelet. Igår var man långa stunder utspelade i Turin och då hade tålamodet tagit slut. Di Matteo lämnar efter sig ett läckande Chelsea-försvar och ett lag utan anfallare.

Någon ersättare är i dagsläget inte klart men det ryktas om att Guardiola tackat nej. Inte så konstigt med tanke på ryssens tålamod. Abramovitj bör ta den närmsta veckan och fundera över begreppet kontinuitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *