Rundvandring i Swedbank Arena

Just nu sitter jag på en buss hem från Stockholm. Jag följer Cesena-Milan så mycket jag bara kan. 3-1 i skrivande stund till mitt kära Milan efter mål av Muntari, Emanuelson och Robinho. Kul att nyförvärvet Muntari kommer in och gör mål direkt.

Hur som helst tänkte jag berätta lite om rundvandringen på Swedbank Arena.

Jag fick en inbjudan att gå på rundvandring på Swedbank Arena vilket jag naturligtvis inte tackade nej till eftersom jag ändå skulle upp till Stockholm. Mötet med vår nya nationalarena var en cool upplevelse. Den var större än vad jag trodde, även allt omkring var betydligt maffigare än vad jag hade tänkt mig. Lägenheter, restauranger, barer och hotell är lite av allt som ska byggas i närheten. Området ska leva även när det inte är evenemang på gång därav bygger man många bostäder.

Arean tar in 50.000 vid idrottsarrangemang och 65.000 vid musikarrangemang och det lär inte bli några problem att fylla arenan. Swedbank Arena är Skandinaviens största projekt arenamässigt, inget i Skandinavien kan matcha detta. Arenan kommer ha fina restauranger, barer och annat som tillhör en modern fotbollsarena. Tanken är att man alltid ska ha något i handen, antingen souvenir, dryck eller mat. För att undvika köer ska man installera snabba system i alla butiker. När man drar kortet ska man inte behöva slå in kod om det är under ett visst belopp, dessutom ska kortläsarna vara snabba. Detta kommer underlätta för personal och kommer gå betydligt mycket fortfare. Och för att kunna äta/dricka mycket behövs många toaletter, därför ska över 1000 toaletter byggas.

När man ser på arenan utifrån ska arenan enkelt kunna skifta färg. 17-miljoner nyanser i färg ska arenan kunna byta emellan. Spelar Sverige ska arenan givetvis vara fylld i blått & gult. Det finns bara en annan arena som har färg på arenan och det är Allianz Arena som har 3 nyanser. Ganska häftigt att gå upp till 17 miljoner nyanser.

Inne på arenan finns inga pelare vilket innebär att man har bra sikt från samtliga platser. Det kommer alltså inte finnas några platser man kan kalla dåliga. För att minska skugga nere på plan har man installerat lampor som helt tar bort skuggan. Även taket går att stänga om vädret är dåligt. Taket stängs på 15 minuter. En annan bra sak med arenan är fläktsystemet. Mitt på sommaren då det är varmt kan man ”kyla” ner arenan lite och då slipper man att sitta och svettas. Mitt i vintern under tex bandyfinalen kan man sitta och titta på matchen i en tröja eftersom man kan styra värmen och göra arenan varmare.

Arenan kommer att kosta 2.8 miljarder vilket kan låta mycket men om man jämför med Wembley är det inte alls mycket. Wembley kostade 11 miljader att bygga.

Platsen man bygger arenan på är väldigt bra om man tittar på kartan. E4 och E18 går precis i närheten vilket gör det enkelt att hitta till arenan. Pendeltåg går precis utanför vilket gör det enkelt att ta sig till arenan för de utan bil. Tanken är att man ska bygga en perrong bakom norra läktaren för att bortafansen ska kunna ta tåg direkt till arenan. Förutom detta ska det finnas många parkeringsplatser för bussar och över 10.000 parkeringsplatser ska byggas för bilar.

Invigningen kommer ske mot England i november. Invigningen kommer bli riktigt maffig och man pratade om att man skulle överträffa Juventus invigning.

Invigningen kommer att vara i klass med detta och då kan man bara tänka sig hur häftigt det kommer att bli.

Inne på arenan kommer det att finnas 600 TV-apparater vilket, i princip, gör det omöjligt att missa något från matchen om man går ifrån för att köpa något eller gå på toalett. Även jumbotronen kommer vara enkel att se då det kommer vara Europas största. 64 kvadratmeter har jag för mig att den skulle vara. Imponerande.

Det är allt jag orkar skriva nu. Det finns massa andra saker att ta upp men detta är vad jag orkar med.

Här följer lite bilder.

Arenan i miniatyr.

 

Vår fina skyddsutrustning

Arenan

Arenan kommer täckas av detta så man kan ändra färg

Så såg allt ut från början...

... Och såhär ser det ut när det är klart

***

Följ mig på twitter: Mattiassrensson

/Mattias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *