Se bastasse una bella canzone

Råkade här om dagen klicka mig in alltför långt på Spotify och hamnade tillslut på en playlist med massa Serie A-”inni” (ni vet, alla lags ”officiella” låtar). Jätteroligt att höra på då jag tidigare bara hört ett fåtal. Tänkte dela med mig lite av dem och ge er några smakprover och kommentarer om dessa mästerverk (?). Och kom ihåg att det är mina åsikter så jag får vara hur partisk och subjektiv jag vill, men kommentera gärna efteråt om vad NI gillar, anser och diggar.

 1. Milan – Milan Milan
  MILAN – LYSSNA HÄR
  Vi börjar med en kär gammal låt som nog de flesta Serie A-älskarna kan nynna med i. Jag tycker låten börjar väldigt maffigt då högtalarna dånar ut ”Miiiiiiiiilaaaan, Miiiiiilaaaaan, sooooolo con teeeee”. Redan då byggs det upp skyhöga förväntningar för vad som komma skall. Förväntningar som låten inte alls lyckas leva upp till. Verserna är nästan lite för klena och då och då blir det lite för mycket ”ooooh ooooooh”. Refrängen gör hela låten i detta fall, men den gör det riktigt bra.
  Betyg: 7/10
 2.  

 3. Sampdoria – Forza Doria! Forza Sampdoria!
  SAMPDORIA – LYSSNA HÄR

  Samp får vara med ändå trots nedflyttningen. Verserna är lite random sådär, inget man minns efter att ha lyssnat en gång. Sen kommer refrängen och då börjar man fundera på vilken jullåt det var man just satte på. Sjöng dem verkligen Gloria? Nej, Doria var det visst. Skulle kunna vara vilken julpsalm som helst nästan men som låten sätter sig på hjärnan! Har hört låten ett par gånger nu och har vid flera tillfällen kommit på mig själv med att gå nynna: ”forza Doria, forza Sampdoria”.
  Betyg: 6/10 

 4. Lecce – Giallurussu
  LECCE – LYSSNA HÄR
  Bara namnet får mig att rynka på ögonbrynen och undra vad det här är för skum rumänsk popdänga. Och nej, det här är verkligen inge vidare om du frågar mig. Låter inte alls som en fotbollsinno utan det är bara konstigt, konstigt och konstigt (speciellt med en dialekt där alla O blir till U). Får poäng bara för att de bär samma färger som Roma.
  Betyg: 3/10 

 5. Udinese – Vinci per noi
  UDINESE – LYSSNA HÄR
  En liten annorlunda låt då det faktiskt är en tjej som framför den. Det är helt okej, fin text, fin röst, lätt att komma ihåg, lite sentimental sådär…men jag saknar ett riktigt ”moment” i låten då den tänder till och väcker alla till liv. Nu vart det mest en vägsträcka som aldrig tar slut, liksom lite: vad är det som går och går men aldrig kommer fram? Jo, Udineses inno-låt. En tonartshöjning och betyget hade definitivt varit högre.
  Betyg: 5.5/10

 6. Inter – Pazza Inter
  INTER – LYSSNA HÄR
  Här snackar vi kvalitet!! En låt jag sjungit med i sen många år tillbaka. Blir alltid så glad när jag hör den, trots att det är Inter, och den gamla tillhörande videon med Vieri, Recoba, Coco och Cannavaro är ett måste att se! Riktigt bra från första till sista ton och vem vill inte bara upp och hoppa när man hör den? Om den någon gång skulle spelas ute på krogen så kan jag lova att jag skulle vara först upp på dansgolvet. Bra jobbat Inter!
  Betyg: 9/10

 7. Napoli – Inno del Napoli
  NAPOLI – LYSSNA HÄR
  Den kanske är jättemäktig och kul att sjunga live men när jag lyssnade på den nu tyckte jag nästan den var lite småtråkig. Bara en massa ”Napoli, Napoli, Napoli, Napoli, Napoli”….tillslut tröttnade jag och började istället fundera på vad jag ska ha på mig för kläder imorgon. Är lite besviken på Napoli då jag trodde de skulle leverera bättre.
  Betyg: 4/10

 8. Bologna – Cuore RossoBlù
  BOLOGNA – LYSSNA HÄR
  Ja ni, vad säger man om det här? Liknar mest nått annat, något jag inte kommer ihåg. Skulle stå sig bra i en gammal film, men på en fotbollsarena? Njae, vet inte det jag.
  Betyg  4.5/10 

 9. Chievo – Un mondo in giallo e blù
  CHIEVO – LYSSNA HÄR
  Wow Chievo, vilken inno!! Det här är ju faktiskt en riktigt grym låt (återigen med en sjungandes tjej) som är bra från första sekund. Låten gör mig riktigt taggad på att åka och se Chievo spela live bara för att få höra låten spelas. Verona, here I come!!!
  Betyg: 8.5/10 

 10. Lazio – Vola Lazio vola
  LAZIO – LYSSNA HÄR
  Hmm, det är svårt att försöka sitta och digga med i den största konkurrentens låt. Men jag vet inte om det är så mycket att digga till direkt. Den är inte dålig, men den är inte bra…passar ju Lazio som handen i handsken!
  Betyg: 0/10. Nej okej då, 5/10 

 11. Palermo – Forza Palermo
  PALERMO – LYSSNA HÄR
  Hahahahaha. Nej, nej och nej! Det här kan inte vara på riktigt.
  Betyg: 1.75/10 

 12. Juventus – La storia di un grande amore
  JUVENTUS – LYSSNA HÄR
  Jo men det här är faktiskt rätt bra. Mysig låt med fin text som är lätt att komma ihåg. Stort plus till att det är spelarna som sjunger låten så ett tips är att även spana in videon. En bra låt att lyssna på när man bara vill sitta och ta det lugnt en onsdagskväll som denna men kanske inget för den som vill tagga till men det är å andra sidan kanske inte fotbollsinnos huvudbudskap.
  Betyg: 7/10 

 13. Fiorentina – Canzone Viola
  FIORENTINA – LYSSNA HÄR
  Jag måste erkänna att jag har svårt för det här lite ”gammaldagsa” i låten. Den är ju inte direkt gjord igår den här gamla dängan. Det är ju inte dåligt det här men jag vet inte jag, det är någonting som jag inte gillar. Kanske att låten skulle passa utmärkt i en Disney Film för att den är så hoppsitoffsig. Förlåt alla Viola-fans, det här kanske är en riktig klassiker men det var inget jag fastnade för.
  Betyg: 4.5/10 

 14. Atalanta – Dea
  ATALANTA – LYSSNA HÄR
  Oj, det här var överraskande bra. En glad, relativt maffig och bra låt som får mig att längta efter Serie A ännu mer. Den här låten live kan nog bli riktigt bra, vem vet, någon som har koll? Fastar i huvudet också så imorgon lär jag gå runt och sjunga om ”magica dea”.
  Betyg: 6.5/10

 15. Roma – Roma Roma Roma
  ROMA – LYSSNA HÄR FÖR FAN
  Vi spar det bästa till sist. För det är vad den här låten är – BÄST! Jag må vara superhardcorejättemegaromatifosa och jag må ha hört den här låten flera gånger live på ett fullsatt Olimpico men just i detta tillfälle så har det absolut ingen betydelse. En fotbollsinno blir inte mycket bättre såhär. Antonello Venditti är i sitt esse, ingen slår honom, ingen gör någonsin en bättre inno än honom. Håller ni inte med mig? Åk då till Rom, köp en Romahalsduk, håll den högt över huvudet och sjung med i låten tillsammans med 60 000 andra så får vi se sen. Finns inget mer magiskt ögonblick. Unico grande amore!
  Betyg: 12/10 (minst)

Nej, nu är det er tur att ventilera er. Säg nu ärligt vilken som ni tycker är bäst (oavsett favoritlag) vs. sämst!

6 tankar kring ”Se bastasse una bella canzone

 1. Anonym

  Känns något oproffisionellt att vara såpass partisk. Märks att du är ett Romafan.

  Svara
 2. Julia

  Jamen i detta ämne tycker jag faktiskt att man får vara partisk men ja, jag kanske överdrev lite grand gällande Roma och deras låt men när de kom till de andra lagen tyckte jag inte alls att jag var särskilt partisk, då hade jag ju inte alls gett lag som Juve, Inter och Milan såpass höga betyg. Sen är ju kommentatorsfältet till för att alla andra ska komma med sina subjektiva åsikter så att det kan bli någon form av diskussion ;).

  Svara
 3. Jens

  Haha men kom igen, man måste vara partisk i det här ämnet, tusen gånger roligare att läsa då också. Går ju inte att skriva en sådan här text utan att framföra sina egna åsikter. Visst märks det att Julia hejar på Roma men det gör väl inget så länge hon är rättvis mot låtarna. Är själv milanista så tycker givetvis vår låt är bäst , men det finns många andra bra med (Romas bland annat ;p). Tycker det var en riktigt bra och rolig text, mer sådant här på Fotbollsoraklet tack!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *