Silly season-hata eller älska?

Det är ganska självklart. Antingen älskar man silly season, eller så hatar man den. Att dagligen sitta och följa alla dessa rykten kan ge oss supportrar allt från magsår till glädjetårar. Där kanske det förstnämnda är det vanligaste.

Varje dag sitter man som supporter och fotbollsälskare och följer alla, nästan alla, rykten om vilka vilka klubbar som jagar vilka spelare. Även om ryktena har varit många så är det relativt lugnt fortfarande. Dom två bästa dagarna är först den dagen då transferfönstret öppnar, då hoppet stiger om att laget man följer ska värva rätt, inte bara dyrt. Man sitter i hopp och förtvivlan och följer så mycket man bara kan, alla supportrar vill givetvis se sitt lag förstärka den befintliga truppen. Där vissa spelare tyvärr kanske måste ”offras” för att klubben ska få in pengar för att kunna finansiera ett stort namn. Sen finns det klubbar som har stenrika ägare som kan köpa vilken spelare dom vill. Bara pekar på denna spelare och säger ”honom ska vi ha”. Vi behöver inte gå in på vilka lag det handlar om, det finns tyvärr lag som har denna möjligheten.

Åter till det härliga silly season, det är lite så att EM och kommande OS sätter vissa begränsningar när det gäller att förhandla. Men det finns också en större möjlighet för lagen att scouta en viss spelare. En hel del spelare har haft ett bra EM och storklubbarna ser direkt chansen att knyta till sig en bra spelare. Än så länge har det inte varit någon direkt supervärvning, i mitt tycke i alla fall. Men ska man nämna tre stycken köp som kan bli intressanta i Europa så är det Hazard till Chelsea, Kagawa till Manchester United och Lavezzi till PSG. Som trogen följare till Premier League kan jag säkert ha missat någon i antingen Serie A eller La Liga, men det är dessa tre som jag direkt kommer tänka på som bra och intressanta spelare.

Rykten florerar dagligen i media, facebook, twitter och så vidare. Vissa rykten kan man bara skratta åt, medan andra känns spännande. Ibland undrar man varför media ens sätter igång vissa rykten om spelare som förknippas med ett visst lag. Har dom tråkigt, brist på fantasi eller jagar dom bara läsare. Det kommer med stor sannolikhet spridas massvis med rykten, det finns en liten charm i det också. Och det sätter genast igång en diskussion mellan fansen. Det hyllas och sågas. Personligen har jag lärt mig att inte tro på alltför många rykten förrän det kommer upp på den officiella sidan för det laget det handlar om.

Den andra dagen som jag tycker om att följa är sista dagen under transferfönstret. Då sitter man klistrad och följer hetsen och jakten på hur klubbarna jobbar på att färdigställa sina trupper. Sista timmarna brukar vara hetsiga, det ordnas med helikopter och allt möjligt för att få klart med spelaren som ska genomgå bland annat en läkarundersökning innan namnteckningen hamnar på kontraktet. En dag som jag (Liverpool-supporter som man är) minns då det hände väldigt mycket sista timmarna var 31:e janua ri 2011. Kvällen där Fernando Torres lämnade för Chelsea och Andy Carroll köptes som ersättare. Allt detta blev klart under sista minuterna innan fönstret stängde. Det hände självfallet mycket mer än så, men det är såna stunder som gör att man älskar att sitta och följa sista dagen, sista timmarna, sista minuterna.

Har inte ditt lag värvat ännu, eller behöver värva mer. Vilken eller vilka spelare vill du se i ditt lag? Och vilken spelare vill du bli av med? Det är något som alltid är intressant att diskutera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *