Skribenterna tippar Premier League

Som ett avslut på denna artikelserie där vi gått igenom alla lag inför Premier League-starten har nu skribenter på Englands-redaktionen tagit fram sina egna troliga sluttabeller.

Andreas Eriksson:

1 Manchester United
2 Manchester City
3 Arsenal
4 Chelsea
5 Liverpool
6 Tottenham
7 Everton
8 Bolton
9 Sunderland
10 Fulham
11 Aston Villa
12 Newcastle
13 Stoke
14 West Bromwich
15 QPR
16 Blackburn
17 Norwich
18 Wigan
19 Wolves
20 Swansea

Kommentar: Jag tror att denna Premier League säsong kommer bli riktigt jämn och kanske den allra jämnaste på flera år men tillslut tror jag vilket sårar ett Arsenal hjärta som man har att Manchester United kommer stå som segrare. Man United har den vinnarmentalitet som krävs att vinna ligan. Man City och Arsenal kommer hamna efter Man United med nån poäng och Chelsea hamnar några poäng efter dessa två. Jag tror att nykomlingarna QPR och Norwich kommer att klara sig kvar medans Swansea tyvärr blir en flopp och flyttas ner till The Championship igen.

Peter A Linhem

1 Manchester United
2 Chelsea
3 Manchester City
4 Liverpool
5 Arsenal
6 Tottenham
7 Sunderland
8 Everton
9 Stoke
10 Fulham
11 West Bromwich
12 Bolton
13 Aston Villa
14 Newcastle
15 Swansea
16 Blackburn
17 QPR
18 Wolves
19 Wigan
20 Norwich

Kommentar: Man Utd är fortfarande Man Utd även om Van Der Sars ersättare De Gea inte gjorde någon betryggande debut och inget av lagen bakom ser ännu ut att vara mer än utmanare. Arsenal är plågade tveksamheter kring Nasri och Fabregas samtidigt som ett nyfött Liverpool ser starka ut. Wigan utan N’Zogbia inte kan undvika det oundvikliga, Wolves har varit nära flera gånger men nu åker man ut. medan lättviktarna Norwich får en smäll av verkligheten och QPR har problem i klubben som stör laget men klarar sig tack vare Adel Taarabt. Swansea med sitt ”spanska” spel lyckas över förväntan efter ha fått in mycket saknade anfallare i Danny Graham som jag tror kommer lyckas väldigt bra i sin nya omgivning.Stoke hade hamnat högre utan EL-spel men ser ut som att man är inne på övre halvan ändå. Villa har en tung första halva men när McLeish får lämna och ersätts av Paul Lambert(?) blir det bättre. Newcastle får det tungt med fortsatta inre stridigheter och förlorade nyckelspelare, 1-2 positioner upp om Barton stannar och blir nyckelspelare igen.

Hannes Krantz

1 Manchester United
2 Manchester City
3 Chelsea
4 Arsenal
5 Liverpool
6 Tottenham
7 Sunderland
8 Everton
9 Aston Villa
10 Newcastle
11 Stoke
12 Fulham
13 Bolton
14 West Brom
15 Blackburn
16 Wolves
17 QPR
18 Swansea
19 Wigan
20 Norwich

Kommentar: Premier League 2011/2012 kommer bli tuffare än på länge och med tanke på köphysterin som är just nu finns det många lag som har ett väldigt slagkraftigt lag. Men om vi ska börja med toppstriden kan jag inte se något annat lag än United ta hem detta. De har en sådan stabilitet och kontinuitet i laget så det blir räcker och blir över. United är givna vinnare men ”lillebror” City kommer lura precis bakom. City är detta året mycket mer ihopspelat och med Clichy och Aguero har man ett ännu mer slagkraftigt lag. Den ständigt åldrande truppen i Chelsea håller inte hela vägen fram och Andre Villas-Boas får vänta på sin första Premier League-titel. Arsenal får en tuff säsong och får kämpa om en fjärdeplats med ett helt nytt Liverpool och lokalkonkurrenten Tottenham som går mot en tuff säsong. Sunderland som har värvat mycket och bra kommer komma precis bakom de sex topplagen och vi får inte glömma bort våran svensk, Sebastian Larsson som troligtvis kommer göra bra ifrån sig i sin nya klubb. I mitten är det de gamla vanliga lagen som slåss men vi ska se upp med Stoke och Newcastle som ser pigga ut. Newcastle med en del nya spelare verkar vara på uppgång och Stoke är alltid svårspelade. Fulham, Bolton och West Brom är även de mittenlag och jag har svårt att se att de varken åker ur eller hotar om en Europaplats. I botten blir det dock tufft där nykomlingarna kommer få det väldigt tufft. QPR ser starkast ut av de tre nya och Adel Taarabt har en nyckelroll i Neil Warnocks lag och enligt mig räcker det att säkra ett nytt kontrakt. Wolverhampton och Blackburn tar även dem och stannar kvar i Premier League medan Swansea, Wigan och Norwich får säga tack och hej för den här gången.¨

Anders Moberg

1 Manchester United
2 Liverpool
3 Chelsea
4 Manchester City
5 Arsenal
6 Tottenham
7 Sunderland
8 Newcastle
9 Aston Villa
10 Everton
11 West Bromwich
12 Bolton
13 Fulham
14 Stoke
15 Blackburn
16 Wigan
17 Wolves
18 QPR
19 Norwich
20 Swansea

Kommentar: Manchester United vinner i år igen. Det har pratats mycket om att klubben inte skulle ha vad som krävs i år men trotts allt så tror jag fortfarande Sir Alex kommer att lyckas få med sig resultaten som han brukar. Det kommer inte vara vacker fotboll men jag tror ändå laget har vad som krävs i stabilitet och en never say die-attityd som man visade så många gånger förra säsongen och det tror jag räcker. Vad gäller Liverpool så ska jag erkänna att det är mer med hjärtat än hjärnan jag tippar dem som tvåa men också för att jag tyckte mig se ett Liverpool som stabiliserades under King Kenny Daglish’s ledning och jag tror därför man har ett kanon år framför sig det vill säga man missar titeln med minsta marginal. Sunderland har förstärkt under sommaren och därför tror jag starkt på dem som en skräll i år. Vad gäller de tre sista lagen var det bara frågan om vem som skulle in vart för jag tror varken QPR, Swansea eller Norwich har vad som krävs för att hänga kvar i premier League.

Joacim Claesson

1 Manchester United
2 Manchester City
3 Chelsea
4 Liverpool
5 Arsenal
6 Tottenham
7 Everton
8 Fulham
9 Bolton
10 Sunderland
11 Newcastle
12 Aston Villa
13 West Bromwich
14 Blackburn
15 Norwich
16 Stoke
17 Wigan
18 Wolves
19 QPR
20 Swansea

Kommentar: En ganska lik tabell som förra säsongen slutade. Stoke gör ett ganska stort fall tror jag, är endast ett play off kval mot Schweiziska FC Thun och de bör man klara av, sen blir de Europa spel. Något som vi vet att man måste ha en bred trupp för att klara av. Kolla bara på Tottenham förra säsongen, nu ska de ut i Europa igen och jag tror att man får de tufft i ligan. Desamma gäller Stoke.
En av de svårare att tippa var Arsenal, får de behålla Nasri och Fabregas tror jag att de kommer 4:a eller 5:a. Får de inte göra de, då blir de tuffare. Med förhoppningar om att gå långt i Champions League, FA-cupen, liga cupen och ligan så är de livsviktiga. Kommer att ha en intressant säsong i år.
Annars så är jag så tråkig och tror att två nykomlingar åker ner igen, tror även att wolves faller ur. Har inte imponerat på mig de senaste säsongerna. Norwich klarar sig kvar på grund av nyttiga köp och lån. Har fått in Manchester Uniteds ytterbackslöfte Ritchie de laet och Tottenhams ytterback Kyle Naughton. Har även köpt Evertons anfallare James Vaughan.
Kommer att bli en kanonintressant säsong och jag tror att en och en annan skräll kommer att inträffa. Och som vanligt, ett gäng tränarbyten. Fortsätt att följa er favoritliga här på Fotbollsoraklet!

Tobias Hult

1 Manchester United
2 Liverpool
3 Manchester City
4 Chelsea
5 Arsenal
6 Tottenham
7 Sunderland
8 West Bromwich
9 Everton
10 Aston Villa
11 Stoke
12 Bolton
13 QPR
14 Wolves
15 Newcastle
16 Swansea
17 Blackburn
18 Fulham
19 Wigan
20 Norwich

Man United är favoriter av en anledning. Truppen är komplett (därav sommarens relativt låga aktivitet), man har en av världens bästa tränare som vill sluta på topp, och på det finns vinnarmentalitet. United kommer att bli fruktansvärt svårslagna i år. Javier Hernandez bästa målskytt med hela 27 ligamål.
Liverpool är helt klart topplaget som haft en bäst sommar. Flera fantastiska klassvärvningar är gjorda, som passar bra ihop med övriga laget. För första gången på otroligt länge går man dessutom in i ligan utan höga förväntningar. Positivt? Ja. Luis Suárez bästa målskytt, 26 mål, och ordentlig press på Hernandez i skytteligatoppen.
Man City har självfallet ligans bästa trupp, men är samtidigt ett bra bevis på att tränaren är lika viktig. Med Mancinis italienska tänkande vinner man inte Premier League. Får han sparken framåt oktober-november? Sergio Agüero bästa målskytt med sina hyfsade 16 gjorda mål.
Chelsea har flera frågetecken inför säsongen. Klarar Villas-Boas den höga pressen vid en så låg ålder? Och hur bra presterar egentligen de åldrande nyckelspelarna i år? Skillnaden mellan succé och fiasko är inte stor i Chelseas fall denna säsong. Didier Drogba avslutar sin karriär i Chelsea genom att bli deras bästa målskytt med sina 14 gjorda mål.
Arsenal lär få en tuff säsong. Lagkaptenen har gått till Barcelona, och Nasri förföljs av flyttrykten. Precis som fallet var med Rafael Benítez i slutet av Liverpools tid, så känns det dessutom som att Wengers tid är ute. Han har utvecklat laget så långt han kan, och Arsenal måste göra en förändring innan man kan konkurrera i toppen igen. Inte helt oväntat vinner Robin van Persie den interna skytteligan, trots att bara 11 mål görs från hans håll.
Tottenham stod inför en oerhört viktig sommar. Att inte ha förstärkt truppen då är ett tjänstefel av Redknapp. Nu är topp fyra avlägset. Om Modric dessutom lämnar, så tror jag till och med att den självklara topp 6 kan brytas i allra värsta fall… Peter Crouch gör en bra säsong, och vinner en jämn intern skytteliga med 10 gjorda mål.
Sunderland verkar vara trötta på sina anonyma mittenplaceringar, och har satsat rejält i sommar. Potentialen för att bli ett av ligans mest intressanta lag i år finns där. Kan laget bara spela ihop sig snabbt, så blir man en positiv överraskning, trots att Henderson och Malbranque har lämnat klubben. Ingen skräll i målskörden här heller, då Asamoah Gyan gör stabila 13 ligamål.
WBA kommer att bli säsongens stora överraskning, är jag helt övertygad om (kom ihåg vem som sa det först!). Foster, Gera och Long är riktigt bra förstärkningar, och det går att dra vissa kopplingar mellan Roy Hodgsons Fulham 08/09 (då de slutade sjua), samt Hodgsons WBA 10/11. Jag skulle gissa på en hård kamp mot Sunderland om sjundeplatsen. Shane Long imponerar under debutsäsongen, och hamnar högt i skytteligan med sina 16 mål.
Everton har, trots finansiella problem, lyckats behålla alla sina spelare. Så länge spelarna inte tar med de negativa tankarna om ekonomin in på planen, så borde det gå bra. Frågan är bara om man kan koppla bort de tankarna… Jämn intern skytteliga, där Tim Cahill återigen vinner. 8 ligamål trycker han in i år.
Aston Villa har tappat sina två viktigaste spelare i Downing och Young, och jag är mycket tveksam till om N’Zogbia kan ersätta någon av dem. Annars är Shay Given ett mycket bra nyförvärv. Villa känns ungefär som vanligt, med en placering mellan 7 och 10. Målfarliga Darren Bent gör flest mål – 14, varav 11 efter nyår.
Stoke har som vanligt ett mycket starkt försvar, som nu är förstärkt med Woodgate och Upson, medan offensiven är lite svagare. Det lär bli en del 0-0-matcher under säsongen, men någon bottenstrid borde man kunna undvika utan större problem. Inte helt överraskande står Kenwyne Jones som intern segrare i ett av ligans mest defensiva lag efter 10 ligamål.
Bolton har ändrat mycket inför säsongen. Redan innan säsongen börjat har laget två jobbiga långtidsskador, på nya Tyrone Mears samt viktiga Chung-Young Lee. Lämnar Cahill? En fjortondeplats förra säsongen, och något liknande är rimligt att förvänta sig. Kevin Davies lyckas göra löjliga 6 mål, men ändå vinna den interna skytteligan.
QPR kommer som nyrika nykomlingar, och kan ha något spännande på gång. Jay Bothroyd, DJ Campbell, Danny Gabbidon och Kieron Dyer är alla intressanta nyförvärv, och ingen viktig spelare har lämnat klubben. Kapacitet för en skräll finns garanterat där. De två nyförvärven Bothroyd och Campbell lyckas göra 9 mål var under säsongen.
Wolves har utnyttjat Birminghams kris genom att sno Roger Johnson, som kommer att göra mycket nytta. Laget är i alla fall inte sämre än i våras. Med lite oflyt skulle det kunna bli en bottenstrid, men väl i maj tror jag att kontraktet är säkrat med ett antal poäng till godo. Återigen gör Steven Fletcher flest mål, denna gång ett mindre än förra säsongen (9).
Newcastle har två tunga avbräck i Nolan och Enrique, och om även Barton lämnar kan man få stora problem under säsongen. Många förändringar har gjorts under sommaren, men min magkänsla angående Newcastle är inte särskilt positiv. Demba Ba sköter sig under debutsäsongen, och blir klubbens bästa målskytt genom sina 7 mål.
Swansea har blivit av med ett par viktiga spelare, men samtidigt ersatt dem ganska bra. Personligen skulle jag säga att truppen är ungefär lika bra som förra säsongen. Egentligen borde det inte räcka långt i Premier League, men jag tror på att hemmaspelet räddar ett nytt kontrakt. Nyförvärvet Danny Grahams form på slutet ger honom segern med sina 7 ligamål före Scott Sinclair på hans 6.
Blackburn har inte förändrat mycket sedan förra säsongen, förutom att viktiga Jones lämnat klubben. Med största sannolikhet blir det ännu en bottenstrid, där de ännu en gång hamnar på rätt sida av strecket. David Hoilett utvecklas ännu ett steg under säsongen, och vinner den interna skytteligan. Att det bara blir 6 mål spelar ingen roll för Blackburns fans.
Fulham tror jag blir säsongens negativa överraskning, med en nedflyttningsplats. Flera bra spelare har lämnat klubben, och trots att Riise är en mycket bra värvning så blir truppen allt tunnare. Samtidigt har man närmat sig botten mer och mer för varje år, och nu är det förmodligen Fulhams tur att ta en vända i Championship. Den målfarlige backen Brede Hangeland delar på den interna titeln med Clint Dempsey, som gör ynkliga 4 mål var.
Wigan är ett ganska anonymt lag i Premier League. Nu har man tappat en av sina två stjärnor i Charles N’Zogbia, och jag tror inte att Rodallega fixar ett nytt kontrakt på egen hand. Att man klarade sig kvar förra säsongen är enligt mig en stor bedrift. I år känns laget nästan ännu svagare. Hugo Rodallega. Det räcker så. Ensam står han för Wigans offensiv med sina 13 mål och 4 assist, men det hjälper inte.
Norwich skrällde till lite i Championship med sin andraplats förra säsongen. Under sommaren har man värvat in många bra spelare, och visst finns det sämre trupper i Premier League. Magkänslan ska man ändå alltid lita på, och den säger att Norwich tidigt tar hand om jumboplatsen i år, och håller den hela vägen ut. Lagkaptenen Grant Holt står för 7 av Norwich mål, och håller uppe sin ära när Norwich inte räcker till.

Hannes Feldin

1 Manchester City
2 Liverpool
3 Manchester United
4 Chelsea
5 Arsenal
6 Tottenham
7 Everton
8 Bolton
9 Newcastle
10 Stoke
11 Aston Villa
12 West Bromwich
13 Fulham
14 Sunderland
15 Blackburn
16 QPR
17 Wolves
18 Swansea
19 Wigan
20 Norwich

Kommentar: Detta är Citys säsong. Det blev redan föregående Premier League-upplaga tydligt hur långt lagbygget kommit och med en än vassare trupp tar man titeln i år. United har visserligen förstärkt men även tappat betydande rutin, lägg därtill att Berbatov troligen försvinner och United får ett litet mellanår. Liverpool kommer då att passa och gå om ärkerivalen med det nya lagbygget där spelare som Adam, Downing och Enrique bara osar storsatsning. Angående Chelsea är, som jag tidigare skrivit, många av deras stjärnor på nedgång och det i kombination med bristande nyförvärv leder till en ”endast” en fjärdeplats.
Arsenal kommer att tappa Nasri och Fabregas och oavsett vem som värvas täcker det inte upp. Nu skulle jag kunna skriva en hel bok om hur rätt Wenger och Arsenal gör i att sälja båda två och samtidigt inte behöva förstärka med två världsstjärnor, men jag väljer med att säga att framtidssatsningen som Arsenal gör även detta år inte kommer att ge någon titel.
Spurs ställer i princip samma trupp på fältet som förra säsongen, och man är nu en etablerad storklubb vilket kommer att ge en sjätteplats inte långt från övriga konkurrenter. Under de sex storklubbarna blir det ett tätt race mellan alltid starka Everton, intressanta Bolton, det svängiga Newcastle och disciplinerade Stoke. Även Villa kan komma att blanda sig i den striden, om man får hålla den starka offensiven hel med spelare som Bent, N’Zogbia och om Agbonlahor utvecklas till den spelare han borde vara.
Där under kommer de typiska mittenlagen i en strid ström med West Brom som ser stadiga ut, Fulham som tappat en hel del men ändå inte ska behöva oroa sig för streckstrid och satsande Sunderland som jag anser är en smula överreklamerade. Blackburn har kvar stommen i truppen, en stomme som bör räcka till relativt säker mark.
Gällande den troliga bottenstriden ger jag QPR goda möjligheter till att överleva, med tanke på de resurser som finns i klubben. Wolves kommer likt i våras att få kämpa febrilt för att hänga kvar, men med Johnson och O’Hara som nyförvärv har man stärkt truppen nog för en sådan prövning. Både Swansea och Norwich blir kortvariga i Premier League då de varken har trupper eller erfarenheter av att mäkta med att klara sig kvar. För Wigans del är det hög tid att degraderats. Man har lyckats undvika nedflyttning ett antal gånger och med Caldwell och framförallt N’Zogbia sålda ser jag ingen annan utväg än att man tvingas lämna i vår.

2 tankar kring ”Skribenterna tippar Premier League

  1. Johan

    Håller med Hannes Feldin… City blir nog vinnare med det laget.. en vändning nu liksom…
    fan vad bra ni skriver allihop!!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *