Slaget om fjärde platsen

Fyra omgångar kvar.
Fyra lag.
En fjärde plats.
Engelska ligan börjar gå mot sitt slut. I toppen verkar Manchester United och Chelsea göra upp om ligatiteln bakom dem hittar vi ett Arsenal som haft en bra säsong men inte verkar räcka till. Men bakom det hittar vi ett extremt jämt och ovisst slag. Jag talar naturligtvisst om slaget om fjärde platsen. Men vem kommer egentligen ta den sista Champions League platsen?
Jag har studerat de fyra lagen som kommer göra upp.

Tottenham 64 p: Spurs har det i egna händer just nu, men man har två riktigt tuffa matcher kvar då man ska fara till Manchester två gånger. Det som talar för att Spurs tar den här platsen är att man inte är beroende av att några andra resultat än sina egna. Fyra segrar och Spurs spelar i Champions League nästa år. Tittar man på senaste veckans resultat talar mycket för att man kommer klara det man har mött både ärkerivalen Arsenal och topplaget Chelsea den senaste veckan och gått ifrån bägge mötena som segrare. Frågan vi borde fråga oss är om Spurs har kapacitet för att även kunna slå både United och City? Men jag tror faktiskt att Redknaps killar kan ta den här fjärde platsen eftersom man kan förlora mot United och ändå ta fjärdepltsen om man slår Manchester City i det möte som verkar komma att bli det som avgör slaget om fjärde platsen. Men frågan i den matchen blir hur mycket Spurs behövt ta ut sig i matchen mot Bolton fyra dagar innan man möter City. Vi får se om det blir något ”glory Tottenham Hotspurs.”

Manchester City 62 p: Om Tottenham har ett tufft schema så ska man nog inte fråga City supportrarnas om deras. Först ska man till London för att möta en elefant vid namn Arsenal, sedan åker man hem till Manchester för att ta emot först konkurenten Aston Villa och sedan nyss nämnda Tottenham för att slutligen få åka tillbaka till London för att ställas mot West Ham. Kort sagt det kommer bli 270 svettiga minuter för Roberto Mancini. City kommer inte heller ha råd att tappa många poäng. En sak är säker ingen vinst mot Arsenal och Tottenham skräller till mot United då är saken klar för Spurs som då har råd med en förlust mot City om man sedan slår bottenlagen Bolton och Burnley. Det är en tuff utmaning för City men det som talar för dem är att Arsenal ser ut att vara borta från toppstriden och kanske har inte Gunners laddat kanonerna tillräckligt. Det här är striden som kommer avgöra om Citys miljardbygge lyckas eller inte.

Aston Villa 58 p: Villa har 6 poäng upp till Tottenham och det är ett riktigt svårt läge för Martin O´Neals lag. Aston Villa har haft en riktig kanonsäsong och man har ett ungt och hungrigt lag lett av yttermittfältarna Ashley Young och James Milner. Det som i första hand talar för Aston Villa är att man förutom City har ett inte allt för svårt spelschema med botenlaget Hull och Birmingham och Blackburn som ligger där dem ligger och inte lär vara farligt motiverade eftersom man är säkra från nedflyttning och inte kan nå spel i Europa. Det som talar emot är alltså att man har de här 6 poängen upp till fjärde platsen och Villa behöver en osanorlik tur om man ska klara av den här uppgiften. För frågan är om både Spurs och City förlorar två matcher?

Liverpool 56 p: Det här skulle bli året då Liverpool skulle vinna liga för första gången på över tjugo år. Som alla vet blev det inte så och Livepool behöver nu ett mirakel om ska få spela Champions League. Man har åtta poäng upp till Tottenham och man behöver verkligen all hjälp man kan få. Egentligen är man borta från platsen för om City slår Spurs har man 6 poäng upp till City och om Spurs och City spelar oavgjort pratar vi om nio poäng upp till Spurs. Men förutom Chelsea har man kvar West Ham, Burnley och Hull. Dessutom som alla vet räkna aldrig bort en elefant. Liverpool får hoppas kunna rädda säsongen i Europa League där man nu ställs mot en annan storklubb med ett dåligt år i Atletico Madrid

Slutsats: Tottenham tar det här. Man har allt i egna händer och har ett mycket enklare spelschema än närmaste konkurrenten City. Hade Aston Villa legat närmare skulle jag trott på dem men nu är det som det är.    

2 tankar kring ”Slaget om fjärde platsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *