Southampton och Reading, nu har vi vunnit uppflyttning men vad ska vi göra med det?

Rubriken kanske låter konstig eller löjlig men betänker man att det är inspirerat av denna klassiska låten förstår man att det finns lager av konstighet och löjlighet bakom.

Något som inte lär ha undgått någon som följer Premier League är att Southampton släpper in alldeles för mycket mål vilket naturligt har lett till att man inte tagit särskilt många poäng vilket i sin tur leder till att managern Nigel Adkins är rejält ifrågasatt och efter helgen sa han själv att han kanske förtjänar att få sparken efter den starten de har haft.

Och bara en poäng före dem(fast med en match mindre spelad) ligger Reading och även här nämns managern McDermott som en av favoriterna till att bli den förste manager i Premier League att få sparken denna säsongen.

Vad jag tycker är viktigt i båda dessa situationerna är att tänka på många faktorer som spelar in och vad det gäller de styrande i klubbarna borde de fråga sig själva vad man har för ambitioner och hur man själv arbetat för att kunna förverkliga dem.

Om vi börjar med Southampton så har man lagt en ganska rimlig summa på spelare för att hålla sig kvar. Större anfallsvärvningar i Gaston Ramirez(£12M) och Jay Rodriquez(£7M) samt en jokervärvning i Emmanuel Mayuka(£3M) efter hans strålande insats i Afrikanska mästerskapen där Zambia överraskade. På mittfältet har man förstärkt med Steven Davis(kontraktslös) från Rangers loppisen och i försvaret har man värvat Nathaniel Clyne(£3M), Maya Yoshida(£2M) och målvakterna Paulo Gazzaniga(£3M) och Arthur Boruc(kontraktslös).

Med klar övervikt(£22M vs £8M) var det dem offensiva värvningarna som kostade skjortan och försvaret finslipades mest med en ytterback(Clyne), en ung back-up målvakt(Gazzaniga) innan man sent i transferfönstret något desperat köpte mittbacken Yoshida som gått rakt in i laget och plockade upp kontraktslöse men i löneväg troligen dyra Arthur Boruc som även han gått rakt in i laget(förutom när han är under utredning för att ha bråkat med motståndarfans).

Det är utifrån detta ganska rimligt att försvaret inte har fungerat, särskilt om man betänker att när man kom tvåa i The Championship ifjol var det anfallet som tog dem upp och kompenserade för försvaret många gånger. Man har köpt lampor när man behövde en soffa helt enkelt. Utifrån detta är det inte alls orimligt att Adkins är satt under press om man antar att han som de flesta managers är den som bestämmer över vilka som ska köpas eller säljas. Baserat på de sena värvningarna av defensiva spelare verkar det inte heller som att han bränt hela sin budget på anfallsvärvningarna utan möjlighet att få lite extra kredit utan snarare att ledningen varit frikostiga nog att åtminstone låta honom värva in en budgetmittback och en ganska etablerad målvakt som lär lyfta en hel del i lön.

Får du £30M att spendera som nykomlingsmanagern är förväntningarna att du ska hålla dig kvar och min uppfattning av Southamptons ordförande är att han inte är den alltför sentimentala typen utan , som den affärsman han är, någon som vill ha resultat. Rimligen har Adkins en hel del förtroendekapital sedan han tagit upp klubben ifrån League 1 på blott två säsonger men utan att förringa Adkins alltför mycket var det ett lag som även utan Adkins borde tagit sig ur L1 och känslan är att uppflyttningen direkt var alltför tidig för Southampton som till mångt och mycket snabbt kunde inta en topp position tack vare sitt momentum. På det sättet man tog den positionen och behöll den året ut med samma lag som man haft i L1 förutom numera landslagsmannen Alex Oxlade-Chamberlain är dock en rejäl prestation av Adkins. Men redan ifjol visade man på lite tveksamheter till hur bra man egentligen var då man hade ett svagt bortafacit och man blev sedan omkörda av Reading som tog ligatiteln samt rejält utmanade av West Ham om sin andraplats. Försvarets brister täcktes upp något av att ytterbackarna gjorde ett tiotal assist vardera och Jos Hooiveld gjorde mer än en handfull mål.

Det är egentligen för första gången under Adkins som Southampton slår i underläge och det är en ovan position för dem men jag tror man bör behålla Adkins och om inte resultaten är alltför svaga under december även ge honom januarifönstret att förstärka laget. För Adkins har trots allt olikt stora delar av laget vanan av att vara ett bottenlag efter flera säsonger i Scunthorpe där han sensationellt tog dem till Championship, åkte visserligen ur en gång men tog dem sedan tillbaka och höll dem där flera säsonger trots små resurser.

Möjligheten är också att inte spendera eller åtminstone inte spendera stort i januari men behålla Adkins utan minimumkravet att man måste hålla sig kvar men med ambitionen att om man åker ur ska man direkt kunna utmana igen om att kunna ta sig upp direkt.

Det finns helt enkelt alternativ till att sparka Adkins även om det valet inte är förfärligt men då gäller det att man har en ersättare man tror på långsiktigt som ifall man åker ur har vad som krävs för att direkt utmana i Championship-toppen för i Adkins har man en sådan manager och skulle man sparka honom och ta in någon annan för att bara hålla sig kvar är det en stor risk man tar.

::::

I Readings fall skulle jag säga att situationen är enklare. Brian McDermott har ännu mer än Adkins byggt detta laget på egen hand, trots att han bara haft laget i drygt ett halvår längre är det han som format det medan Adkins till stora delar ärvt sitt lag.

McDermott hade ett ganska bra lag när han tog över också men på hans två fulla säsonger har han fått sälja lagets bästa spelare. Först Gylfi Sigurdsson efter sin inledande halva säsong. Inför förra säsongen fick man sälja skyttekungen Shane Long och lagkaptenen Matt Mills efter ha gått till playoffspel. Och utan att spendera ens en tiondel av de £15 miljonerna lyckades man vinna Championship ifjol.

Nu har man dessutom till denna säsongen bara spenderat ungefär £6M + en rejäl slant i löner vilket inte är särskilt mycket. Det är framför allt inte vad man kan förvänta sig av ett lag som numera simpelt placeras in bland ”sugardaddy-lagen” för att man har en rysk majoritetsägare. Faktum är att man snarare spenderar lika sunt och förnuftigt som man alltid gjort under sin tidigare ägare Madejski.

Är det rimligt att förvänta sig att man ska kunna hålla sig kvar? Man har spenderat mindre än alla andra lag i PL, man har rimligen bland de lägsta lönerna i divisionen och man är nykomlingar med gott om oerfarna spelare. Så, nej det är inte särskilt rimligt.

Förväntar man sig att man ska hålla sig kvar? Kommer man spendera större i januarifönstret? Troligen inte skulle jag säga på båda frågorna. Trots att man har en rik rysk ägare verkar f.d. majoritetsägaren och numera ordföranden Madejski fortfarande vara den som bestämmer i stor mån. Man satsar långsiktigt på att kanske etablera sig om några år även om det betyder att man åker ur igen och därför kommer man nog inte, och borde inte sparka McDermott. Det är dock inte uteslutet att man handlar i januarifönstret, förra säsongen lånade man då in Jason Roberts och han var en absolut nyckelspelare under våren när Reading gick från att utmana om playoffspel till att vinna ligan.

Något som också spelar in i Reading är att man haft den viktiga innermittfältaren Jem Karacan skadad, Jimmy Kebé även han en viktig spelare har också saknats och kanske allra viktigast har man saknat sin bästa mittback i Alex Pearce då man inte lyckats komma överens om ett nytt kontrakt. Och likt med Kebé ifjol(fast ännu mer strikt) har Reading en policy att man inte kommer att spela Pearce förrän man kommer överens om ett nytt kontrakt. Rejäla avbräck vilket påverkat Reading som inte varit lika defensivt solida, inte lika starka centralt på mittfält och saknat en del spets i kantspelet.

::::

Konklusion

Adkins sitter löst, men man borde betänka att långsiktigt är det fortfarande ett väldigt bra val och med den ungdomsakademi man har kommer man även utan större investeringar bara bli bättre de kommande åren. Det är inte alls förvånande om han snart får sparken och det är inte orimligt men det kan mycket väl vara ett sundare alternativ att investera i Adkins långsiktigt och kanske till och med acceptera en nerflyttning för framtida framgångars skull.

McDermott sitter rätt säkert, men chansen finns att den ryska ägaren är så som sugardaddys brukar vara och inte har tålamod men i första hand lär det leda till stora investeringar i januari snarare än att McDermott redan snart får sparken men jag tror inte så kommer vara fallet och som kollektiv är Reading starkare än Southampton och om man kan lösa sina spelarproblem lär man också visa det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *