Spanien presenterar: Veckans Spanien med Johannes Johnsson som gäst!

Spanien presenterar: ”Veckans Spanien”

Jag, Salar Alavi har tillsammans med Anatoli Garcia-Barros bestämt för att köra en ligapanel en gång per vecka. Ligapanelen går ut på att antingen jag eller Anatoli ger frågor till skribenterna från den spanska redaktionen. Varje måndag så lär ni se ligapanelen uppdaterad på sidan, om allt går som planerat. Jag har själv kommit på idén om att fixa en gäst varje vecka med panelen. Veckans gäst blir Johannes Johnsson, som skriver om Sevilla på Svenskafans. Vill bara tillägga att alla skribenter inte är med, vissa är med då och då. Ready? Set.. Go!

Fråga 1): Vilket lag har värvat bäst i Spanien just nu? Motivera ditt svar.

Dani: Málaga. De flesta lagen runt om i världen som har en arabisk shejk som styr och ställer, värvar spelare bara för att de har pengar. Men Málagas arab har inte gjort det. Han har värvat rätt spelare till laget. Spelare som behövs. Som exempelvis Toulalan, att förstärka mittfältet med en spelare med Toulalans kaliber är bara bra. Dessutom rankar jag värvningen av Joaquín väldigt högt. En spelar som enligt mig, fortfarande har mycket kvar att ge. Ser ljust ut för Málaga.

StefanK: Valencia, när man har så stora ekonomiska problem som dem har så måste man värva smart och det är precis vad de har gjort! Almerias duktige argentinare Pablo Piatti som förra säsongen sänkte Real Madrid och spelade bra under hela säsongen för 8 milj. Euro. Almerias duktige målvakt Diego Alves för 3 milj. Euro, Getafes offensiva mittfältare Dani Parejo för 6 milj. Euro och den franske landslagsspelaren Adil Rami för 6 milj. Euro

Fredrik Rendahl: Finns flera utmanare till den utmärkelsen, men jag tycker själv att mitt Valencia gjort bäst ifrån sig. Valencia har under flera år brottats med ekonomiska svårigheter, men kan trots det skapa en allt bredare trupp tack vare smarta och billiga värvningar. Värvningen av Dani Parejo som verkligen vill utvecklas och få sitt stora genombrott i Valencia.

Johannes Johnsson:  I mitt tycke finns det inget riktigt korrekt svar på denna fråga utan man får helt enkelt dela upp den i tå underfrågor. Vilka har värvat bäst med tanke på klubbens ekonomiska läge och dess rykte? På den första frågan är väl svaret ganska självklart enligt mig. Málaga har värvat riktigt vassa spelare under sommaren och lär kunna utmana om en europaspelsplats. Med värvningar som Buonanotte, Van Nistelrooy, Monreal, Toulalan, Mathijsen, Sanchez, Joaquin samt Isco så tar de en stabil förstaplats enligt mig. Man har fått en ny ägare, vilket medfört ett rejält klirr i kassan. Dessutom är man ett lag på uppgång, vilket gör det hela ännu mer spännande. Kan de hota Real Madrid och Barcelona i framtiden? Málaga är ju trots allt inte ett lag som är lika beroende av de orättvist uppdelade TV-pengarna, vilka de andra är mycket beroende av.

På fråga två blir svaren (som vanligt) Real Madrid. Man har värvat Coentrao, Varane, Callejon, Altintop och Sahin. Stora summor ger stora spelare sägs det. Dock förstår jag inte varför Real Madrid väljer att värva spelare som Callejon och Altintop. Vem skall de konkurrera med? Kaká? Özil? Knappast. Klubben borde ändra sin värvningspolitik och kanske sälja en och annan spelare innan de gör liknande köp. Varane däremot lär bli riktigt spännande att följa i årets upplaga av La Liga.

 

Fråga 2)  Alexis Sanchéz är numera en Barcelona spelare. Kommer han få en startplats i Barcelona? Annars, vem petas?

Dani: Till en början lär han få nöta bänk. Men ju längre säsongen lider kan han mycket väl ta en startplats. Men det blir svårt. Messi petar han aldrig, oavsett vilken form Messi är i. Villa är spansk och en liten kelgris bland Barcasupportrarna, de vet vad han kan. Pedro är född och uppvuxen i klubben, han har visat varför han ska starta. Men ska Sanchéz ta en av platserna så blir det antingen Villas eller Pedros plats. Alexis är trots allt en fantastisk spelare med fantastiska kvaliteer, han kan garanterat mäta sig med Barcas superlirare. Den som lever får se om Sanchéz tar en plats eller inte!

StefanK: Det återstår att se, tror inte han kommer att få startplats direkt utan kommer att få hoppa in i början. Eftersom Barcelona varit så framgångsrika på senare år så behövs ju ingen förändring direkt, utan han är nog värvad för att man ska ha en större bredd. Det är många matcher som ska spelas!

Fredrik Rendahl: Bra av Barcelona att bredda ut sin trupp. Kanske inte får gå in direkt men kan nog utmana om platser och visa upp sig med ett par stabila inhopp.

Johannes Johnsson: Hmm, mitt svar blir både ett ja och ett nej. Jag tror att han kommer att få spela en hel del, vilket till största del krediteras på Pedros bekostnad. I baktanke har jag även att det lär bli ruskigt svårt att knäcka Barcelonas trio i form av Villa-Messi-Pedro. Själv hoppas jag dock att Sanchez petar Pedro helt och hållet då Sanchez är en mycket bättre och mer sevärd spelare. Det skall bli mycket spännande att följa Sanchez i höst. Jag är övertygad om att han kan bidra med mycket, förutsatt att han får tillräckligt med speltid.

 

Fråga 3) Vilket lag har värvat sämst i Spanien just nu enligt dig?

Dani: Inget man kan svara på nu. Fråga mig efter säsongen så lovar jag att skriva en uppsats om det.

StefanK: Det är svårt att säga att någon värvat dåligt, det får man ju se efter säsongen är slut.

Fredrik Rendahl: Återstår att se om Agüero stannar i Atletico Madrid, för just nu tycker jag att deras värvningar varken har varit många eller särskilt bra. Möjligtvis kan Adrian kan utveckla sitt genombrott lite till.

Johannes Johnsson: Jag kör väl på samma stuk som svaret på den första frågan. Om man väger in klubbens status och dess pengasituation så tycker jag att Villarreal har värvat sämst. Man har tagit in Cesar Sanchez på free transfer, en målvakt som fick lämna bottenlaget Zaragoza för sejourer i Tottenham och Valencia. Dessutom har man värvat Camuñas från Osasuna. En riktigt vass värvning däremot är Christian Zapata från Udinese. En riktigt underskattad och skicklig back. Starkt gjort! Ser man endast till nyförvärven så har Sporting Gijon inte gjort några vidare värvningar. Ingen tung spelare alls utan bara Rafael Sastre och Damian Suarez. Kanske kan någon av dem motbevisa mig?

 

Fråga 4) Innan säsongen drar igång så kommer La liga vinnarna, FC Barcelona möta Copa del rey vinnarna Real Madrid i Supercupen. Fågel eller fisk?

Dani: Vi kommer ihåg de 4 el clasicon på ca 2 veckor förra säsongen. Förväntningarna var skyhöga, men det blev som det blev. Filmningar, tjafs (både på och utanför plan), avstängningar. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig från de två kommande El Clasico. Jag vill inte ha för höga förväntningar, för då blir det fisk. Men finns det en blandning av fågel och fisk så tar jag den.

StefanK: Fågel, det är alltid kul med El Clasico! (Även fast det inte varit det för oss Real supportrar under senare år) Vi får hoppas på bra matcher utan för mycket gnäll.

Fredrik Rendahl: Som Dani säger så är förväntningarna ständigt höga på El Clasico-möten. Men man kan inte alltid förvänta sig skönlir från bägge lagen. Ser hellre framemot ligamatcherna lagen mellan och får hoppas på att allt tjafs och andra tråkiga faktorer som egentligen inte hör fotbollen till kan suddas bort från den nybildade El Clasico stämpeln.

Johannes Johnsson: För Barcelonas del – fågel. För Real Madrids del – Fisk. Barcelona har helt enkelt ett vinnande koncept. Visst bör man tröttna på deras konstanta sidledsspel, som för övrigt gör mig tokig, men det funkar trots allt. Varför sluta med det då? Real Madrid måste spela riktigt bra fotboll och inte låta sig dras med i Barcelonas tråkiga sidledsspel. Lyckas de så finns chansen, annars känns det ganska kört för Los Merengues.

 

Fråga 5) Vilken spelare tror du kommer imponera mest i den kommande säsongen?

Dani: Bortsett från Ronaldo och Messi, som vi alla vet kommer att dominera ligan, så tror jag på Real Madrids troligen nya nummer 10, Mesut Özil. Den killen har potential att bli hur bra som helst. Han har ett år med Real Madrid i bagaget, men framförallt ett år med Mourinho. Han vet vad ”The Special One” vill ha från honom. Jag brukar kalla honom för ”mannen med radarögonen”, han ser ju allt på plan. Jag säger bara, akta er från El Maestro….. MESUT ÖZIL!

StefanK: Jag tror att Piatti kommer att imponera väldigt mycket i Valencia och jag hoppas mycket på Sahin, Coentrao och Varane.

Fredrik Rendahl: Tror nog att Martin Demichelis kan bli enormt viktig för ett storsatsande Malaga. Hans erfarenhet från såväl landslag som Champions Leauge finaler kan vara ett mycket starkt kort att sätta ut på banan för Malaga. Vore kul om en mittback kunde glänsa i La Liga därför att nästan bara anfallarna får så mycket positiv kritik i en liga som är känt för sitt tafatta försvar.

Johannes Johnsson: Som vanligt dyker namn som Ronaldo, Messi och Iniesta upp direkt. Dessa spelare lär leverera utan tvekan. Därför tänkte jag välja någon mer okänd spelare, där inga garantier alls finns. En högoddsare helt enkelt. Sevillas målvakt Javi Varas gjorde en grym vårsäsong och petade självaste Andrés Palop. Han blandade fantomräddningar med sin taktiska förmåga för att leda Sevilla till en stark vårsäsong. Utan Varas hade Sevila kanske inte ens spelat Europa League denna säsong. Om Javi Varas fortsätter att spela som han gjorde innan säsongen tog slut så får Spaniens landslagsmålvakten passa sig rejält. Han har redan petat en utav Spaniens bästa målvakter. Varför inte peta alla i samma veva?

——————————————————————————————————————-

Detta är bara en mjukstart, nästa vecka så ska vi köra på med fler frågor. Har ni förslag på bättre namn än ”Veckans Spanien”? Kommentera och ge förslag till namn för panalen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *