Striden om Scudetton del 1

Matchen mellan Roma och Inter i lördags blev så bra som en fotbollsmatch kan bli. Kampen, hettan och spelet fanns där, på en arena som inte går att jämföra med någon annan. Stadio Olimpico gungade igång hela fotbolls-Europa. Nu är det sju omgångar kvar av säsongens Serie A, och frågan är vilket lag som ligger bäst till i slutspurten.

Striden om titeln i Italien är alltså helt vidöppen efter helgen. Inter ligger fortfarande etta med 63 poäng, men har på grund av sviktande form i ligan samt just förlusten mot Roma tappat rejält och det gulröda Romlaget ligger nu bara en ynka poäng efter. Milan hugger bakom, men striden det talas om utspelas mellan Inter och Roma. Här följer kvarvarande spelschema:

Omgång 32

På lördag klockan 15.00 spelas dessa matcher, som är Inter-Bologna samt Bari-Roma.

För Inters del ska det här vara 3 poäng och det är verkligen en måstematch. Bologna är ett lag som verkar klara sig ifrån nedflyttning men har ändå inte imponerat särskilt mycket under säsongen. Det enda som kan hindra Inter från en promenadseger här (med tanke på vikten av en seger) är alla avstängningar man har efter Romamatchen. Eto’o, Maicon och Lucio är bara några spelare som saknas, men med Inters trupp ska det inte bli några problem. Milito och Pandev backas upp utav Sneijder, det räcker för tre pinnar.

Roma gästar Bari, och här snackar vi en svår match. Den näst svåraste av de kvarvarande för romarnas del efter derbyt, då Bari varit ett av säsongens allra starkaste hemmalag. Nere på Stadio San Nicola vinner man nästintill alltid oavsett motstånd, och även om laget haft en något sviktande form på senaste är man väldigt starka. Roma kommer dock som vi vet i en oerhörd form och en hunger efter ligatiteln, och har heller inte förlorat på 21 matcher i ligan. Här saknas Menez och Perrotta, men med Totti och Taddei tillbaka i spel så är de avstängningarna nästintill skrattretande. Mycket svårt, krysset kanske känns troligast på förhand. Dock så har Roma som vanligt ett starkt stöd och inte mindre än 13 000 romare väntas ta resan ner till landets klack för att stötta laget.

Omgång 33

Omvända roller här. Nu har Roma en ”enkel” hemmamatch mot Atalanta samtidigt som Inter besöker Florens och Fiorentina.

Roma vinner med stor sannolikhet här, men Atalanta slåss för sitt liv i botten. Roma har dock en så oerhört stark statistik hemma som verkligen talar för laget.

För Inters del är det en helt annan sak. Man möter ett Fiorentina som desperat försöker samla ihop poäng för att i alla fall konkurrera om fjärdeplatsen, den så efterlängtade tabellpositionen man nådde förra säsongen. Laget är dock i kaos då tränare Cesare Prandellis vara eller icke vara är samtalsämnet nummer ett i Florens trots uppåtgående form i ligan. Hemma är man alltid starka, men försvaret är inte som det ska vara hos ett förväntat topplag, särskilt då klippan Gamberini saknats stora delar av säsongen. En nyckelmatch för Inter som man mycket väl kan vinna, men där verkligen allt kan hända med tanke på Fiorentinas kvalitèer i såväl målet som på mitten och framåt.

Omgång 34

De stora matchernas omgång. Romderby samt mötet mellan Inter och Juventus.

Romderby är alltid ett Romderby, en av världens hetaste matcher. Och här talar statistiken emot Roma, då man vann säsongens första möte med 1-0. Varken Roma eller Lazio har vunnit två derbyn i streck på år och dar, och det märks särskilt de senaste säsongerna då fördelningen är väldigt jämn mellan lagen. Lazio är dessutom på uppåtgående form och har kniven mot strupen nere i botten då både Siena och Atalanta börjat spela in lite poäng under nedflyttningsstrecket. Självklart den svåraste matchen för Roma av kvarvarande matcher och en seger känns väldigt avlägsen. Å ena sidan, har men en ”Scudetto-säsong” och vinner här skulle det höja laget och fansen enormt. Då kan Roma bli ostoppbara för Inter, trots att Milano-laget har det i egna händer.

Inter mot Juventus, det som brukade kallas Derby D’Italia. Svåraste matchen för Inter? Absolut inte. Juventus är katastrofala och på hemmaplanen vinner Inter med tanke på betydelsen av tre poäng. Traditionens makt har alltid en roll och det är såklart så att många juventini skulle vilja knäppa rivalen på näsan i Scudetto-racet, men bortalagets säsong kan inte sluta väl. Man plockar lite poäng här och där, senast hade man oerhörda problem med att besegra Atalanta hemma i Turin. Om inget speciellt händer vinner Inter här.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *