Summering av Arsenals transfer

Transferfönstret är äntligen stängt och man kan dra en suck av lättnad. Arsenal hade mycket att göra under sommaren och efter förra årets ras efter cupfinalen behövdes förstärkningar. Denna gången behövdes det ordentliga spelare. Inga 18-åringar eller liknande. Fansen krävde kvalité framför talang.

Dock hann knappt fönstret öppna innan den första dåliga nyheten spred sig, Clichy på väg till City och den 4 juli skrev vänsterbacken på för laget han tidigare kritiserat. ”I really believe if you are a player who thinks only about money, than you end up at Manchester City”. Under augusti månad blev det hela en mardröm. Fabregas återvände till Barcelona. Hans ”dna” fanns där och med tanke på förra säsongen var han helt plötsligt värd mindre än tidigare. Vilken president de har i Katalonien. Även lustigkurren Eboue lämnade ett stort tomrum efter sig när han kritade på för Galatasaray. Tråkigt för stämningen men desto tråkigare för oss supportrar. För vem kan glömma uppvärmingen under förra årets Champions League eller i VM när han tog direktiv av Nordkoreas tränare. Även Samir Nasri skrev på för Manchester City. 270 miljoner kronor fick de betala för fransmannen som bara hade ett år kvar på kontraktet. Armand Traore blev även han såld och ny klubbadress blev storsatsande QPR.
Jamie Edge, Mark Randall, Thomas Cruise, Roarie Deacon, Jay Emmanuel-Thomas och Gilles Sunu har även dem lämnat klubben permanent.

Arsenal har under sommaren även skeppat iväg spelare på lån och de mest anmärkningsvärda är väl Nicklas Bendtner, Carlos Vela och Denilson som under kommande säsong inte har någon plats i Arsenal. Nyförvärvet Joel Campbell blev även han utlånad, Lorient tar över honom under kommande säsong.
Henri Lansbury, Pedro Botelho, Kyle Bartley, Samuel Galindo, James Shea och Wellington är även de på lån.

Det har även anslutit spelare till Arsenal under sommaren och man kan presentera hela 9 nya spelare varav en är på lån.

Mikel Arteta – Everton, 110 miljoner kronor.
Det blev ett drama utan dess like. När klockan stod på 22.57 engelsk tid kunde klubbarna göra klart pappersarbetet och Mikel var en Arsenalspelare. Enligt mig en bra värvning och Arsenal behöver en rutinerad herre på mitten. Mikel är 30 år och har spenderat de senaste sex åren i Everton. Har alltid varit en tongivande spelare under David Moyes men är tyvärr väldigt skadebenägen. Hoppas att det blir ordning på det i Arsenal för det är annars en riktigt bra värvning.
Betyg: 7/10.

Per Mertesacker – Werder Bremen, 100 miljoner kronor.
Även Per anslöt sent och blev även han klar under sista dagen. Väldigt bra värvning för Arsenal som behöver stärka upp defensiven. Den 198 cm långe tysken är väldigt rutinerad och kommer bli en tongivande spelare i Arsenal. Vermaelen-Mertesacker är ett perfekt mittbackspar. Per är tyvärr inte den snabbaste spelaren i världen och det har vållat problem förr men kolla bara på Terry. Det har aldrig varit några problem för honom.
Betyg: 8/10.

André Santos – Fenerbache, 65 miljoner kronor.
Den otroligt offensive vänsterbacken skrev även han på under sista dagen och är en stark värvning av Wenger. En vänsterback behövdes. Jag hade visserligen hellre sett Baines i Arsenal men en landslagsrutinerad Santos är även det en bra lösning. 28-åringen visade redan på fotograferingen prov på teknik och det kan bli bra det här. Hans enda svaghet är väl att han ibland kan vara för offensiv och kan tappa bakåt. Vi får dock se hur Arsenals nya nr 11 sköter sig under kommande säsong.
Betyg: 7/10

Chu Young-Park – AS Monaco, 30 miljoner kronor.
Sydkoreas lagkapten skrev den 30 augusti på ett kontrakt som sträcker sig över fyra år. Arsenals nya nummer 9 har under de senaste tre åren spelat i Monaco och han har gjort det bra. Har inte så jättestor koll på honom men kan tänka mig att han är bättre än Bendtner som har lämnat för spel i Sunderland.
Betyg: 7/10

Joel Campbell – Deportivo Saprissa, 10 miljoner kronor.
Den unge anfallaren från Costa Rica skrev den 14 augusti på ett femårskontrakt med Arsenal och yttryckte redan då hur stolt han var över att spela i Arsenal. Ynglingen är dock redan utlånad och kommer under kommande säsong spela med FC Lorient i franska ligan. Kan bli något stort i framtiden.
Betyg: 5/10

Alex Oxlade-Chamberlain – Southampton, 150 miljoner kronor.
Englands mest lovande spelare skrev den 8 augusti på för sitt favoritlag Arsenal. Han har varit jagad av alla storklubbar i England men valet föll på Arsenal som länge haft koll på 18-åringen. Jag tycker det här är en riktigt bra värvning och om han får chansen tror jag att han tar den. ”Nye Walcott” som han har kallats har utvecklats mer än just Walcott gjorde under sin tid i Southampton och han går en ljus framtid till mötes. Som vanligt med Wenger så värvar han mestadels unga spelare och likadant här, han är oprövad och har hittils inte visat sig på den stora scenen. Dock kan det här bli hur bra som helst.
Betyg: 8/10

Gervinho – Lille, 120 miljoner kronor.
En kanonvärvning av Arsenal. Ivorianen som gjorde 15 mål och 10 assist förra säsongen var en starkt bidragande orsak till att Lille vann sin första ligatitel sedan 1953-1954. Han blev tidigt klar för Arsenal och har varit med stora delar under försäsongen. I sin första match stötte han dock på Joey Barton och fick rött kort. Detta ledde till tre matchers avstängning och det var kanske inte den starten han velat ha. Men under de tre matcher han spelat har han sett väldigt pigg ut, utmanat sin gubbe och går direkt mot mål. Det är något som Arsenal saknat och det här kan bli riktigt bra.
Betyg: 8/10

Carl Jenkinson – Charlton Athletic, 25 miljoner kronor.
19-åringen värvades billigt redan under juni månad och spelade mycket under försäsongsturnén i Asien. Hann göra ett elegant självmål innan han visade att han kan bli bra. Har dock blandat och gett i ligan och senast mot United hängde han inte alls med i svängarna. Drog på sig ett rött kort när han rev ner Ashley Young. Har mycket att bevisa och är inte vidare aktuell just nu. Seg i vändingar och ovan vid tempot håller inte i Premier League och han har mycket att förbättra.
Betyg: 5/10

Yossi Benayoun – Chelsea, lån.
Israelen som fick förra säsongen förstörd av skador har lånats in från Chelsea och kommer spendera hela säsongen på Emirates. 30-åringen kan vara ett bra tillskott till truppen men har svårt att se vad han kan tillföra förutom rutin. Han hade en bra period i West Ham och ett bra år i Liverpool innan det började gå sämre. Kan vara bra stundtals men annars inte jättevass
Betyg: 5/10

Foto: Nazmi Amin-Tai


 

 

 

 

3 tankar kring ”Summering av Arsenals transfer

  1. Mackan

    Tycker att de flesta betygen är bra. Dock är betyget på Chamberlain inget vidare. Hur kan man sätta 8/10 på värvningen av en yngling när han knappt spelat några a-lagsmatcher? Dessutom kostade han 150 m kr.

    Det känns bara helt fel. Att han är en talang kan ingen förneka, men ingen vet om han blommar ut eller inte. Därför är betyget alldeles för högt satt.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *