Summering av Liverpools transfer

Efter en av de mest händelserika somrarna i Liverpools historia så är nu transferfönstret stängt. Äntligen, säger jag. Ibland blir det för mycket. Misstolka inte mina ord, enligt mig har Liverpool värvat bäst av alla lag i Premier League, men när 27 spelare försvunnit (varav 7 på lån) och 8 nyförvärv presenterats, så blir man lite trött på Silly Season till slut.

Som alla nog vet vid det här laget så har Kenny Dalglish tillsammans med Damien Comolli försökt bygga upp en stark, bred trupp med en brittisk stomme. Resultatet? De har lyckats bygga upp detta långsiktiga projekt på bara en sommar, mycket tack vare de otroligt generösa ägarna FSG.

Självklart kommer jag inte att ta upp varenda spelare som lämnat eller kommit, utan bara de viktigaste övergångarna. Vi börjar med jobbet Liverpoolledningen hade störst problem med – spelarförsäljningar.

Paul Konchesky till Leicester, £1,5M
En av Roy Hodgsons allra största floppar köptes tidigt under sommaren av Liverpoolsupporten Sven-Göran Eriksson. Med tanke på att Konchesky var riktigt bra i Fulham, så lär denna affär gynna både Liverpool, Leicester och Konchesky själv. Om någon skulle vara otroligt fixerad vid just Paul Konchesky, så står fler detaljer om affären i länken: http://www.fotbollsoraklet.se/win-win-for-svennis/

Milan Jovanovic till Anderlecht, gratis
Rafael Benítez avslutade sin karriär i Liverpool genom att köpa in en ytter som skulle vara både stark, snabb och teknisk. Det var han, sett till belgiska mått. Tyvärr höll han aldrig måttet i England, och med sin lön, som var närmare £100 000 i veckan, var han ändå en av klubbens bäst betalda spelare. Tidigt gjorde Liverpool klart för andra klubbar att det var fritt fram att hämta serben helt gratis.

Sotiris Kyrgiakos till Wolfsburg, gratis
Kyrgiakos är verkligen inte den bästa mittbacken, men lämnade ändå ett stort avtryck i Liverpoolfansens hjärtan. Att acceptera bänken, alltid ge 100 %, och de offensiva kvaliteterna var alla orsaker till att han i många år framöver kommer att betecknas som den grekiska halvguden. Tyvärr höll han som sagt inte måttet för ett topplag i England, och det blev dags för ett mindre krävande uppdrag för den åldrande greken.

Emiliano Insúa till Sporting, okänd summa
Insúa var aldrig särskilt populär av Liverpools fans, trots att han aldrig fick en chans från dem. De chanserna han fick från Benítez tog han, och visade tydligt att han duger som ersättare. Under sommaren visade det sig att han inte heller stod högt i Dalglishs prioritering, och priset på Insúa kan inte ha varit högt…

Christian Poulsen till Evian, £0,75M
Ja, det stämmer. Poulsen lämnade klubben till slut, och man fick till och med betalt för säkerhetsrisken nummer ett. Dansken gjorde förmodligen inte ett rätt i Liverpools tröja, och det blev många baklängesmål när han spelade. Det var ju ändå inte hans fel att Hodgson insisterade på att göra idiotvärvningar, och hämta honom till en alldeles för hög nivå. Därför får vi hoppas att Poulsen lyckas bättre i Frankrike.

David N’Gog till Bolton, £4M
N’Gog var spännande att skåda i Liverpool. Under försäsongerna kämpade han något extremt, och blev fler än en gång klubbens bästa målskytt. Desto längre in på Premier League-säsongerna man sedan kom, desto latare och segare såg han ut att bli. Kanske blommar han ut, men det blir i så fall inte till någon världsstjärna. Han lär ändå göra en del nytta i sin nya klubb.

Philipp Degen – fri transfer
7 matcher blev det mellan 2008 och 2011 i Liverpool för den läskigt skadedrabbade och sega schweizaren. Till slut gick han med på att bryta sitt kontrakt, och därmed tappa sin otroligt höga lön. Ingen av de större övergångarna, men Degen var ofta det första namnet som kom upp på listorna över dödköttet som skulle rensas bort.

Daniel Pacheco till Rayo Vallecano, lån
Utlåningen av Pacheco blev en spännande affär. Han lånades egentligen ut till Atlético Madrid, som självklart tog emot honom. Däremot ångrade Atlético sig efter några timmar, och valde att låna ut sin lånade spelare till Rayo Vallecano. Rörigt? Ja. Får man göra så? Tydligen.

Alberto Aquilani till AC Milan, lån
Återigen ville Aquilani tillbaka till Italien, och återigen blev det en segdragen affär som slutade negativt för Liverpool. Ännu ett lån, denna gång till Milan. Däremot finns en klausul som säger att Milan måste köpa spelaren vid minst 25 ligamatcher. Det ser alltså ut som att Xabi Alonsos ersättare spelat sin sista match för Liverpool.

Joe Cole till Lille, lån
Lagom till att Arsenal verkade förstöra alla sina chanser till att få köpa Hazard från Lille, så passade Liverpool på att förstärka kontakten mellan klubbarna. Enligt trovärdiga källor betalar Liverpool 60 % av Coles lön under tiden i Frankrike, samtidigt som Liverpool ökar chanserna till Hazard. Det ser ut som att ett likvärdigt bud på Hazard från Liverpool måste accepteras om någon annan klubb lägger ett bud på honom. Om det stämmer får man tolka själv…

Raúl Meireles till Chelsea, £12M
Var ska man börja? Vi öppnar facket där Michael Owen och Fernando Torres ligger, och slänger där in en portugis. Bara någon timma innan transferfönstret stängde fick Meireles reda på att Chelsea gett upp hoppet om Modric. Han såg sin chans till en enorm löneförhöjning, och lämnade in en transferbegäran. Kanske känner folk igen det från i januari? Trots att Meireles bara varit i Liverpool ett år, så är principen samma som med Torres. Jag vet att alla Liverpoolfans inte håller med mig, men för min del är ännu en pengakåt svikare numera död i mina ögon…

Övriga som har lämnat:
* Gerardo Bruna, Blackpool, okänd summa
* Chris Mavinga, Rennes, £877 000
* Nikolaj Kohlert, Rangers, okänd summa
* Tom Ince, Blackpool, £100 000
* Daniel Ayala, Norwich, £800 000
* Nabil El Zhar, Levante, gratis
* Jason Banton, Deale Chamberlain, Alex Cooper, Sean Highdale, Steve Irwin och Nicola Saric, fri transfer

En av Europas största trupper förra säsongen är alltså kraftigt förminskad, både i A-laget, reservlaget och ungdomslaget. Den största fördelen är självklart alla löner som sparas in. På ett år blir lönerna från dessa spelare högre än vad en stjärnspelare skulle kosta. Självklart har Liverpool utnyttjat detta genom att köpa in klass, istället för resterna.

Jordan Henderson, Sunderland, £16M
En av Englands allra största talanger skrev tidigt på för Liverpool. Förutom att han har otroligt hög potential, så kan han dessutom spela både inner- och yttermitt. Hittills har han visat att han är tillräckligt bra för startelvan redan i år. Folk klagar på ”överpriset”. Mitt svar på det är att se en Liverpoolmatch. Tänk sedan på att han bara är 21 år, och på hur bra han kan bli om 5 år. Är det fortfarande ett överpris?

Charlie Adam, Blackpool, £6,75M
Det är nästan så att man tycker lite synd om Blackpool när man ser priset på en av Premier Leagues bästa innermittfältare förra säsongen. Över £10M hade varit ett mer tänkbart pris. Detta kan mycket väl bli en av årets bästa värvningar. Charlie Adam har dessutom redan visat upp hög klass i Liverpooltröjan.

Stewart Downing, Aston Villa, £20M
Villa blev i somras rånade på två av Englands bästa yttrar, båda för priset £20 miljoner. Inget ont om Manchester United, men det är ganska kul att läsa fansens anklagelser om överpris på Downing. Med tanke på att Ashley Young kostade £20M, så borde samma pris för en bättre yttermitt inte vara ett överpris. Under Premier League-starten har Downing varit en av ligans bästa spelare, och fortsätter han i den takten har Liverpools fans snart en ny favoritspelare.

José Enrique, Newcastle, £5,5M
Tydligen räckte det inte att råna Blackpool, utan även Newcastle behövde drabbas. Jag behöver knappt kommentera den summan för någon som tillsammans med Stewart Downing utgör ligans starkaste vänsterkant. Inte nog med att Enrique redan presterar bättre än de flesta andra spelare i klubben, han samarbetar dessutom fantastiskt bra med sina lagkamrater. Man vågar knappt tänka på vad som händer när han även fått spela in sig. På väg mot Spaniens startelva, helt klart.

Sebastian Coates, Nacional, £7M
Den långa mittbacken är trots sin låga ålder (20) redan mycket bra, både i luftrummet och i defensiven. Förra säsongen utnämndes han till både årets spelare i ligan, samt årets försvare, vid sidan av ligatiteln. Som många nog redan vet blev han även en nyckelspelare i Uruguays succé i Copa América i somras. Med största sannolikhet har Liverpool nu hittat en världsklassförsvarare som håller i cirka 15 år till.

Craig Bellamy, Manchester City, gratis
Det sista nyförvärvet för i år var återkomsten för Craig Bellamy, som väckte blandade reaktioner hos Liverpools fans. Det är svårt att bedöma en spelare med attitydproblem och ett frågetecken för formen, som ändå har ett otroligt stort hjärta för klubben. Personligen gillar jag inte värvningen, men så länge Bellamy lämnar sina golfklubbor hemma kommer han förmodligen få chansen att överbevisa oss tvivlare.

Övriga nyförvärv:
* Alexander Doni, AS Roma, gratis
* Villyan Bijev, California Odyssey, okänd summa

Sammanfattningsvis kan man tydligt se att Dalglish och Comolli haft en mycket stressig sommar, utan möjlighet till semester. 35 övergångar är otroligt mycket, och det behövdes helt klart. Trots att sommaren varit så händelserik, så kan jag garantera att detta inte är en start på ett nytt köpelag. Jämförde man Liverpools truppkvalitet med truppstorlek i våras så blev man rädd. Kvaliteten efter flera år av nya floppspelare, men inga rensningar, sjunker otroligt snabbt. Detta åtgärdade alltså King Kenny på bara tre månader. Ser man till laget i helhet, och inte varje spelare individuellt, så vågar jag nästan påstå att Liverpool har det bästa laget i ligan just nu, med eventuellt undantag för Manchester United. Om man kan göra ett sådant mirakel som Dalglish nu gjort, varför ska man då inte kunna ta sin nya trupp till ett ligaguld? Det var ju ändå han som gjorde det senast.

Liverpool kommer att bli ett hot i toppen i år, garanterat. Det finns ändå små frågetecken, som inte åtgärdats. Vad händer till exempel om Lucas går sönder? Spearing är okej, men inte tillräckligt bra för att ersätta en trasig Lucas. Brasilianaren är enligt mig lagets allra viktigaste spelare just nu. Det andra stora frågetecknet är bredden i anfallet. Vad skulle hända om Suárez skadar sig, Carroll inte hittar formen, och Bellamy inte presterar? Viktiga Kuyt är kvar, men bakom är det tomt. Det gäller i så fall att Adam Morgan är redo för A-laget redan i år.

Två frågetecken är det jag kan hitta. Det är inte mycket. Före säsongen startade satsade jag en viss summa på att Liverpool vinner dubbeln till 145 gånger pengarna. Bli inte förvånade om det spelet går in…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *