Sunday Bloody Sunday

Sunday Bloody Sunday är en av bästa låtar som har avspisats av mina 41-åriga öron. Året den släpptes var 1983 och jag var 12 år gammal. Det året kunde man som Liverpoolfan njuta av att Liverpool vann ligan, IFK Göteborg var dominanter på hemmaplan och Sverige slog Italien i dubbla landskamper med Viasatexperten Glenn Strömberg som segerorganisatör.

Bono och The Edge skrev sången utifrån de händelser som utspelade sig i den lilla byn Derry på Nordirland år 1972. Brittiska trupper öppnade eld mot obeväpnade demonstranter och 14 av dessa fick sätta livet till. Söndagar har under de senaste åren varit den veckodag då Premier League har avgjorts och även om det inte blivit fysiska mortaliteter liknande de i Derry så handlar det ofta om ekonomiska såväl som sportsliga dråpslag som det, i värsta fall, kan ta decennier att repa sig ifrån.

Inför årets ”Survival Sunday”, som slutomgången döpts till av Sky Sports, så handlar det om fem lag. Söndagen den 13 maj står stolthet, ekonomisk välfärd och en plats i den engelska fotbollens finrum på plats för Aston Villa, Wigan, Bolton, Blackburn och Queens Park Rangers. Det kommer då att stå 90 ångestosande minuters blod, svett och tårar mellan dessa lag och ett fotbollsmässigt katharsis.

Nu ska det sägas att förutsättningarna för en diabolisk Survival Sunday likt den i fjol är ganska små. Dels så finns det en omgång mellan de fem indragna lagen och den sista omgången och dels så kunde inte ens den gode Alfred Hitchcock skrivit ett mer raffinerat manus än det som tog plats förra säsongen.

West Ham hade på nåt ofattbart sätt( med tanke på truppen) lyckats med konsstycket att åka ut. Det stod mellan Wolves,Wigan,Birmingham,Blackpool och Blackburn. Pendeln svängde värre än SL:s rusningstrafik, och de i halvlek relegerade Wolves och Wigan stod till slut med nya kontrakt medan Blackpool och Birmingham fick ta steget ner.

Även i år är Wigan inblandat. Efter en säsongsinledning som var värre än sju sorger och åtta bedrövelser så har deras reinkarnerade Roberto Martinez-uppenbarelse nära nog spelat till sig nytt kontrakt. Efter att under mars och april besegrat Liverpool,Manchester United,Arsenal och Newcastle så har man nu ett nytt kontrakt i egna händer och mycket talar för att det blir Premier Leaguefotboll på DW stadium även 2013.

Hur upplösningen kommer att bli? Tja, jag vet inte vilket Hitchcockmanus som kommer att ge oss facit om två veckor, men här kommer en mer eller mindre välgrundad prognos:

Aston Villa 36 matcher, 37 poäng och -14 i målskillnad

Återstående matcher:

Tottenham(h)  Tips: 1p

Norwich (b) Tips: 1p

Kommentar: Aston Villa var för några år sedan ett av de lag som kunde utmana de stora. Men i takt med att de stora stjärnorna ett tag hoppade skytteltrafik till Manchester och Liverpool så är man nu fast förankrat i de nedre regionerna. Spelet är helt okej, men man har en häpnadsväckande förmåga att undvika vinst. 7 vinster på 36 matcher leder ofelbart till nedflyttningsstrid. Nu tror jag dock att Alex Mcleish mannar via två kryss slutar på 38 poäng och därmed säkrar PL-spel på Villa Park även nästa säsong.

Wigan 36 matcher, 37 poäng och minus 22 i målskillnad

Återstående matcher:

Blackburn(b) Tips: 1 p

Wolves (h) Tips: 3p

Kommentar: Wigan återfanns på en nittonde plats när jag tippade säsongens tabell och jag tycker fortfarande att de definitivt inte har en trupp till att klara nytt kontrakt. Via en oavgjord och en seger kommer laget dock att sluta på 40 poäng och det kommer att bli PL-spel i det gamla rugbysätet även nästa säsong

Queens PR 36 matcher, 34 poäng och – 23 i målskillnad

Återstående program:

Stoke(h): Tips 3p

Manchester C(b) Tips: 0p

Kommentar: Det lag som ligger mig varmast om hjärtat i bottenstriden är QPR. Jag hade trott på en tuff säsong men klarat kontrakt. Den verkliga ödesmatchen blir den i näst sista omgången mot Stoke. Allt annat än en trepoängare i den matchen kommer att innebära Championship för Rangers. Och eftersom de har Manchester City i slutrundan så är det inte alls säkert att ens det kommer att räcka. Tror dock att de kniper ett kontrakt i säsongens elfte timme

Bolton 35 matcher, 34 p och -28 i målskillnad

Återstående program:

Tottenham (h) Tips: 0p

West Bromwich (h) Tips: 1p

Stoke(b) Tips: 1p

Kommentar: Periodvis succélag ifjol med Johan Elmander och Daniel Sturridge i spetsen. I år är det helt andra tongångar på Reebok Stadium och trots en match upp på konkurrenterna, en slagkraftig trupp och en världs sympati efter Muambaincidenten tror jag att det blir Championshipspel på Reebok nästa säsong.

Blackburn 36 matcher, 31 poäng och – 28 i målskillnad

Återstående program:

Wigan(h) Tips: 1p

Chelsea (h) Tips: 0p

Kommentar: Det krävs ett mirakel som inte ens jordens snabbaste( i alla fall om han fick säga det själv) författarfotbollspelare Björn Ranelid kan frambringa. Kommer Rovers att spela Premier Leaguefotboll nästa säong kommer jag att utbrista i ett ”herrrrrrregud

Mitt tips blir sålunda att Wolves,Blackburn och Bolton får ta steget ner. Känner jag Hitchcock och den feta tanten, ni vet hon som ska sjunga innan vi kan lägga säsongen till handlingarna, så kommer det nog att rinna en hel del vatten under broarna under säsongens sista 180 minuter. Sen vet vi om jag eller Hitchcock hade rätt.

Jag vet inte om Bono och The Edge kommer att följa ”Survival Sunday, och jag vet inte heller om det kommer att bli någon Bloody Sunday. Säkerligen kommer det ju inte att bli så blodigt som det blev i Derry 1972, och kanske kommer någon av de omkomna i den tragedin att le i sin himmel om rätt lag klarar av det sista slaget för säsongen…

1 tanke kring ”Sunday Bloody Sunday

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *