Sunderland avgjorde med matchens sista spark

Kieran Richardson undviker tackling, foto: safc.com

Serieledande Manchester City, med endast en förlust på de 18 inledande omgångarna i Premier League, hade chans att rycka ifrån United i tabelltoppen i eftermiddags när man gästade Sunderland på Stadium of Light. Sunderland hade bara tagit fyra vinster i ligan och det mesta talade för City, som dessutom hade samtliga spelare tillgängliga och ställde upp med bästa laget.
Första halvlek
I Sunderlands startuppställning fann vi bland andra Sebastian Larsson, Nicklas Bendtner och den tekniske beniniern Stéphane Sessegnon. I mittförsvaret startade de före detta Man United-försvararna John O’Shea och Wes Brown. Dessa mannar skulle ställas mot Roberto Mancinis bästa laguppställning – tydligen så bra att spelare som Sergio Agüero, David Silva och Micah Richards skulle få börja på bänken.

Det var upplagt för en fotbollsmässigt trevlig söndagseftermiddag och redan två minuter in i första halvleken fick vi matchens första chans. Nicklas Bendtner kom fri med City-keepern Joe Hart och försökte runda honom. Joe Hart är enligt mig en av världens absolut bästa målvakter och det visade han när han läste av Bendtner och räddade City från ett tidigt baklängesmål.

Matchen var redan igång på allvar och i den åttonde minuten fick vi se matchens första gula kort, på vem annars om inte Nigel De Jong? Visst, det kunde ha varit Lee Cattermole… Dock tycker jag att domaren borde hållit inne kortet och gett honom en muntlig varning istället.

City var det bättre laget i första halvlek med ett mycket fint passningsspel, men det blev inte så farligt många målchanser. Bästa chansen hade Dzeko då han fick bollen vid straffområdeskanten efter en hörna och sköt rakt i ribban. Adam Johnson  var annars spelaren som syntes mest på Sunderlands planhalva och gav City offensiv kraft.

Andra halvlek
Roberto Mancini bytte in Sergio Agüero inför andra halvlek istället för Nigel de Jong för att ge laget mer offensiv kraft. Andra halvlek började dock som den första slutade, mycket bollinnehav för City men få målchanser. Tio minuter in i halvleken bytte man ut den relativt osynlige Samir Nasri och satte in David Silva för ännu mer energi, snabbpassningsspel och offensiv spets – men ingenting hjälpte.

Manchester City dominerade hela andra halvleken och hade över 60% i bollinnehav. Edin Dzeko fick en del chanser men det saknades precision och kyla i avsluten.

Sunderland hade halvlekens bästa chans då Sessegnon kommit fri med Joe Hart på en kontring och försökt knorra in bollen med en yttersida. Det var verkligen allt Sunderland hade haft att komma med under matchens andra halvlek, och gång på gång försökte City komma igenom Sunderland-försvaret och behöll trycket hela tiden – men på tilläggstiden brast det.

Domaren hade lagt till tre minuter på matchklockan. Det såg ut att sluta 0-0, vilket skulle vara en besvikelse för City-fansen. Ingen kunde ana att det skulle sluta ännu värre. Men knappt tio sekunder kvar på stopptiden kommer nämligen inbytte sydkoreanen Dong-Won Ji fri med City-keepern och slår bollen i mål. Besvikelsen från City-fansen var stor, inte minst för att Sunderland snuvat deras lag på segern i matchens sista spark, utan framför allt för att målet borde ha blivit avvinkat för offside.

City-fansen kan i alla fall glädjas åt att man ligger kvar som serieetta.

Sunderland avancerade från 15:e till 13:e plats i tabellen.

1) Manchester City  19  14 3 2  53-16  +37  45
2) Manchester United  19  14 3 2  49-17  +32  45
3) Tottenham Hotspur  18  12 3 3  35-20  +15  39
4) Arsenal FC  19  11 3 5  35-26  +9  36

/Lukas Lindell Welander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *