Supportrar måste respektera varandra

Ett ökande av våld inom fotbollen mellan klubbars rupportrar.
En veteran match på en delad arena slutar i bombhot.
Supportergrupper som står och sjunger nid ramsor om dödskatastrofer som drabbat motståndarna.
Vi supportrar måste respektera varandra mer än så här.

Djurgården skulle ha spelat en veteranmatch på nya Tele 2 Arena som man delar med Hammarby i torsdags men någon ville annorlunda och valde att rikta ett bombhot mot arenan. Jag måste säga att jag har svårt att förstå det hat som verkar finnas mellan vissa supportergrupper. Så klart att man har skämtat lite med någon polare trackat varandra lite lätt efter förluster. Under min tid i på gymnasiet hade jag till exempel en lärare som var AIK:are och under en period så hittade jag ovanligt många AIK klistermärken på min bänk eftersom han visste att jag var Hammarbyare. Men när såna här små saker som man mest bara garvar åt går över till att handla om bombhot, våld och som skedde mellan Liverpool-Manchester United för något år sedan sjunga nidramsor om dödskatastrofer som drabbat det andra laget (Liverpool sjöng om Munchenkraschen och United om Hillsbrough) har det gått över gränsen för länge sedan om ni frågar mig.
Vi måste respektera varandra mer än så här. Vi måste kunna vara tillräckligt stora att kunna stötta vårt eget lag och istället för att ha så starkt hat mot motståndarna. Jag vet inte om det är något fel på mig men jag har alltid varit en person som haft ett starkt intresse för alla lag i fotbollen. Självklart blir jag mer engagerad om det handlar om Liverpool eller Hammarby som är dem två klubbar som finns i mitt hjärta men det gör inte att jag inte också gärna ser Manchester United eller Djurgården. Jag är personen som har läst Steven Gerrards och Ian Ruschs biografier men också Sir Alex Fergusons, Garry Nevilles och Frank Lampards. Jag älskar inte bara Liverpool och Hammarby utan först och främst fotbollen.

”Inte hatar vi älskar”.

Jag minns ett tillfälle när jag åkte på Stockholmsderby melan Hammarby-AIK med pappa och en vän till familjen. Hammarby hade chartrat ett tåg från södrastation till Solna som vi åkte med. Det jag minns starkast var att precis bredvid oss på tåget satt en man som sa något som kommer till kig nu.
”Inte hatar vi älskar!”
Jag tror att ha sa det efter att en annan person sagt att han hatade Djurgården. Jag har verkligen försökt att leva efter det och tycker att jag lyckats ganska bra. Jag älskar att se när Bajen vinner eller när Gerrard sätter ett skott från utsidan av straffområdet så snyggt som bara han kan göra. Visst händer det att jag blir upprörd om jag tycker att Manchester United får med sig ett domslut som jag tycker är fel, framförallt om det skulle vara mot Liverpool, och visst har jag åsikter och ogillar t.ex Manchester City men jag skulle inte säga att jag hatar dem.
Att det finns lag vi älskar och lag vi inte tycker spelar en fotboll vi vill se är en sak för det är ju så att vi har åsikter och man kan inte älska alla men vi får inte låta vår kärlek för vår egna klubb övergå till hat mot en annan klubb. Jag har alltid varit bered att gratulera alla lag när dem vunnit och framförallt om jag tycker att dem var det bättre laget.

Det måste finnas mer respekt mellan supportrar än att det leder till hot.
Det måste finnas mer respekt mellan supportrar än att det leder till våld.
Det måste finnas mer respekt mellan supportrar än att det leder till hat.
Supportrar måste respektera varandra.
Så låt oss stötta och älska vårt eget lag istället för att hota och hata andras lag. För kom ihåg ”Inte hata vi älskar.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *