Svenska transferfönstret – Topp 5 hittills

Sydamerikaner, landslagsmeriterade, hemvändare och stortalanger. Än så länge, i det Allsvenska transferfönstret, har en hel del kvalificerade värvningar genomförts.

Jag ska nu försöka lista topp 5-värvningar än så länge i Allsvenskan.

 

5. Daniel Nordmark. IF Elfsborg – Helsingborgs IF.

Det är något speciellt med Nordmark. Tycker jag då.

Han har en spelstil jag gillar men kan inte riktigt sätta ord på det. Tycker i alla fall han är en intressant spelare som jag tror kan göra bra ifrån sig i Helsingborg. Han värvades efter försäljningen av Simon Thern i början av januari, och skrev då på ett treårskontrakt.

Jag hoppas han att kommer få gott om speltid, för då tror jag han kan utvecklas till en bra fotbollsspelare. Men Helsingborg har ett starkt lag och det är ingen lätt uppgift att ta en plats i svenska mästarnas startelva.

4. Simon Thern. Helsingborgs IF – Malmö FF.

Efter veckor av spekulationer skrev talangen Simon Thern på för Malmö FF.

Tiden i Helsingborg spenderade Thern till mestadels på bänken. Detta sägs ha varit en av anledningarna till att han lämnade de svenska mästarna.  

Men kommer han få mer speltid i Malmö?

Ja, det tror jag i alla fall. Om nu också Wilton Figureido lämnar ”di blåe” tror jag att han kan få den speltid som behövs för hans utveckling. Han är individuellt skicklig så tror att han kan passa in i ett Malmö som står för offensiv och teknisk fotboll.

Han har också nyligen blivit uttagen till landslagets januari-turné i Qatar och det kan få honom att utvecklas ännu mer som fotbollspelare.

Tycker detta är en intressant spelare som jag kommer att följa lite extra.

3. Erik Friberg. Seattle Sounders – Malmö FF.

Friberg har under förra säsongen spelat i Seattle Sounders gröna dress. I Seattle vann han den amerikanska cupen och spelade 23 av 26 matcher från start. Men nu lämnar han USA och har skrivit på ett treårskontrakt med den skånska klubben.

Erik blev också nyligen uttagen till januari-turnén i Qatar. Jag tror att Erik kan göra ett gott intryck i Allsvenskan denna säsong och jag har ganska stora förväntningar.

Ett fint mål av Erik Friberg mot ”Hasse” Backes New York Redbulls.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/cPkdcyl6Jkg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

2. John Alvbåge. Örebro SK – IFK Göteborg.

John Alvbåge har nu fått i uppdrag att se till att Blåvitt håller tätt mellan stolparna. Han skrev på ett fyrårskontrakt för IFK redan i oktober.

IFK Göteborg har varit ett lag i centrum under detta transferfönster och mer tror jag kan förväntas. Blåvitt rustar nu upp sig rejält för att ännu en gång ta steget upp i den absoluta toppen.

Målvaktspositionen var under förra säsongen omtalad och kritiserad. Göteborgs målvakter föregående säsong tyckte jag inte riktigt höll måttet. Båda var unga och orutinerade och klarade nog inte riktigt av den press man får på sig, i en klubb som IFK som alltid förväntas slåss om guldet. Men Blåvitt har nu en meriterad målvakt att luta sig mot.

1. Celso Borges. Fredrikstad FK – AIK.

Succé i norska ligan och ett flertal matcher i Costa Ricas landslagsdress. Då måste man ju hålla hög Allsvensk klass. Värvningen av denne sydamerikanska anfallare tror jag kan vara ett riktigt kap av AIK. Ska bli intressant att se vad han kan tillföra i Allsvenskan.

Men AIK har ju misslyckats med stora spelare tidigare. Eguren som skulle lyfta AIK stod ju inte direkt för så bra prestationer.

Men låt oss hoppas att  Borges lyckas lyfta AIK, men främst Allsvenskan. 

 

/ Jesper Lehto

3 tankar kring ”Svenska transferfönstret – Topp 5 hittills

  1. Viktor Åberg

    Väldigt bra skrivet! Intressant! Tycker det är kul att Malmö satsar ungt och att Göteborg värvar stort för att, som du säger, komma tillbaka till toppen!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *