Sverige kom undan med blotta förskräckelsen

Det blev onödigt jämnt uppe i Torshavn när Sverige gästade Färöarna i VM-kvalmatchen under fredagskvällen. Hemmalaget tog rent av ledningen efter 57 minuter via Rogvi Baldinsson efter ett långt inkast där Jonas Olsson nickat undan bollen men den hamnat rakt på Baldinsson. Senare kunde dock Sverige vända med mål via Alexander Kacaniklic och lagkaptenen samt världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Sverige gav ett väldigt stelt intryck i den första halvleken och förbundskapten Erik Hamrén tyckte att spelarna var lite för fega i sitt agerande. Konstgräset försvårade för de svenska spelarna och utöver Zlatans farliga avslut skapade gästerna inte mycket. En gång var Mikael Lustig med uppe i ett anfall och fick ett jätteläge från tio meter, men bollen hamnade fel och istället blev det till en kortpassning till Mattias Ranegié som styrde bollen utanför. Färöarna saknade inte chanser till ett ledningsmål och det var verkligen ingen höjdare att som svensk sitta vid tv-apparaten och bevittna matchen.

Inte blev det heller bättre när Färöarna, 158:a på FIFA:s världsranking, tog ledningen med 1-0 efter 57 minuters spel. Ett långt inkast från högerkanten nickades undan av Jonas Olsson, men den färöiske mittbacken Rogvi Baldinsson snappade upp rensningen och skickade in 1-0 bakom Andreas Isaksson i dennes hundrade landskamp. Erik Hamrén agerade snabbt och lät Fulham-yttern Alexander Kacaniklic samt Elfsborg-mittfältaren Anders Svensson komma in i spel. Kim Källström och Christian Wilhelmsson fick lämna plats åt dessa två.

Bara några minuter senare fick Sverige utdelning när Zlatan tog emot en passning felvänd och hittade fram med en perfekt djupledspassning till Kacaniklic som avslutade säkert i det bortre hörnet och därmed kvitterade till 1-1 efter 65 minuter. Tio minuter efter kvitteringen fick Kacaniklic bollen centralt i banan. Han passade till Pontus Wernbloom som skarvade bollen över Färöarnas backlinje och Zlatan, som hade gått i djupled, blev fri med målvakten. Han stötte den förbi målvakten och tryckte sedan in 2-1 i kamp med en försvarare.

På tisdagen väntar ett betydligt bättre motstånd i form av världsnationen Tyskland, och då måste svenskarna höja sig minst ett par snäpp om det ska bli någon poäng i Berlin. Säkert är att alla spelare måste göra sitt allra bästa för att de blågula ska ha någon chans att överraska mot VM-treorna från Sydafrika 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *