Tankar om EM 2012

Som vanligt inför ett mästerskap när Sverige är med så skruvas förväntningar upp mer och mer. Det enda som var det ett orosmoln var Elmanders skada, annars så var allt så bra som det bara kunde vara. Media och många ”experter” fick det att framstå som om det var en självklarhet att Sverige skulle gå vidare från gruppspelet.

Jag tyckte även innan att det var en rejäl överdrift. Visst, det finns många bra svenskar som spelar i utländska klubbar, men den enda riktiga stjärnan är Zlatan. Det var ju inte heller en lätt grupp som de hamnade i. England är ett etablerat och erkänt duktigt lag i fotboll, Frankrike vet man aldrig var man har men på pappret är de starka. Sedan var det ju Ukraina också, som visserligen inte är fullproppat att stjärnor, men de var en av värdnationerna och därför hade de ett stort publikstöd. Ukraina är dock ett lag som jag tycker att Sverige borde ha vunnit emot, men både Frankrike och England är bättre än oss. På förhand var det rimligt att förvänta sig en seger i gruppspelet och även om den inte kom mot Ukraina utan mot Frankrike så blev det ju precis det antalet jag anser att vi kunde förvänta oss.

För att sammanfatta den svenska insatsen så tycker jag att den motsvarade det som går att förvänta sig av ett lag som Sverige. Dessutom var den avslutande matchen mot Frankrike väl genomförd och absolut något som spelarna kan vara stolta över. Med de spelarna Sverige har så är det ingen självklarhet att klara sig genom kvalen till EM och VM.

Ett lag som däremot gjorde ett riktigt bottennapp är ju Holland. De var ju i final i VM för två år sedan och nu klarade de sig inte ens förbi gruppspelet. Personligen är jag fortfarande chockad över det. Finns många väldigt duktiga spelare där och kapaciteten för att gå långt finns i högsta grad. Ändå var det något som uppenbarligen inte fungerade. Det finns säkert de som tror att förlusten i inledningen mot Danmark knäckte holländarna och att de inte repade sig riktigt efter det. Jag tror absolut att det kan ligga något i det, men för att göra ett sådant här uselt EM så krävs det mer än en sådan inledning för att det ska bli så som det blev.

Spanien är däremot en av de favoriterna som motsvarat förväntningarna och gått till final. Däremot har de inte imponerat på mig. Många gånger har de rullat boll väldigt mycket och passat den inom laget. Spetsen framåt har saknats och det är väl det som gör att Spanien ibland känns som ett tråkigt lag att titta på. Publiken vill se mål av ett så stjärnspäckat lag och offensivt spel. Inte massor av passningar mellan mittfältet och backlinjen.

Avslutningsvis vill jag ändå berömma alla svenska fans som var på plats i Ukraina. Visserligen såg jag matcherna på TV här hemma i Sverige, men jag är enormt imponerade över det trycket som kom från de svenska supportrarna. Det var flera klasser bättre än vad det brukar vara och jag hoppas att det här är en trend som håller sig. Starkt av fansen att kämpa på så trots att händelserna på planen inte alltid var till Sveriges fördel. Nu får vi bara ladda om och hoppas att vi spelar VM i Brasilien om två år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *