Tankar om Finland – Sverige

Spekulationsmässigt sett så var matchen perfekt, realistiskt sett så var den nästintill en plåga att titta på. Lite så känns det väll efter att ha fått samla sig efter den näst sista kvalmatchen. För vi kan väll alla hålla med om att spelmässigt så var det stora delar under matchen bedrövligt och de enda som bör få godkänt är försvar, målvakt och Elmander. Och ska man med realistiska ögon blicka framåt mot Hollandsmatchen så känns det väll nästan värre nu än innan dagens match. Spelet fungerade inte alls idag, lägg då också till att Zlatan är avstängd. Men sen kan man ju också se detta resultat på ett annat sätt, och för oss spekulanter som älskar att spendera tid på att kolla upp hur vida detta resultat påverkar oss om hoppet att komma bästa tvåa så var ju detta nästan ett fantastiskt resultat. Vinst, men dåligt spel. När Portugal, Danmark och Kroatien också gjorde jobbet så står det nu klart att det kommer att avgöras i sista omgången och på tisdag kväll så kommer fyra nationer att sitta och ha koll på fyra matcher och räkna och kämpa med att få ihop med hur man går vidare.

Men det är ju ganska så klart ändå, vi har ju det faktiskt i egna händer. Slår vi totalfobollens hemland så är vi klara, men skulle vi spela oavgjort. Ja det är då mattekunskapen måste plockas fram långt bak i skallen och dammas av. Och skulle vi torska så är vi klara för play-off. Och efter dagens match så är det de sista alternativet som faller mig närmst, tyvärr. Men varför det? Jo, på grund av hur spelet såg ut idag. Vi är så mycket bättre än Finland, och då ska det synas på planen med. Vi ska inte behöva backa hem för en nästintill konstant Finländsk press. Det ska vara tvärtom, med lirare som Zlatan, formstarka Elm, Larsson osv så ska vi dominera matchen. Men det gör vi inte, inte ens nästan. Och det är väll det som oroar mest inför Hollandsmatchen. Inte att Zlatan är avstängd, Sverige har alltid fungerat bäst som underdogs och gärna utan Zlatan. Jag ska inte gå in på vem som ska ersätta honom och liknande. Men jag tror att det kan, och förmodligen kommer att bli, en mer rörlig typ som löper mer och visar lite mer hjärta än vad Zlatan gjorde idag.

De flesta vet säkert hur det ligger till i den här tabellen för tvåorna. Danmark har tappat minst poäng och Sverige ligger en poäng bakom. Med i racet är även Portugal och Kroatien och den match som förmodligen kommer att avgöra det hela för svensk del är hur vida det går emellan Danmark och Portugal på tisdag. Rätt resultat där och endast en pinne räcker mot Holland. Ett resultat som känns mer tänkvärt. Men hur mycket vi än spekulerar och pusslar så kommer det inte att förändra något. Det är spelarna på planen som måste göra det och efter de senaste insatserna så ber vi alla till gudarna att Sverige ska ta sig i kragen och avsluta detta EM-kval på bästa tänkbara sätt.

Större mirakel har hänt.

Klarar sverige att ta sig till EM 2012? Foto: Jorge Andrade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *