Tankar om vuvuzelan

Fotbolls VM är snart en vecka gammal och det har varit ett katastrofalt anordnat VM hittills enligt mig.  Bollen är alldeles för ojämn och skapar fatala misstag hos alla lag. Misstag som kan kosta landet en biljett till åttondelsfinalerna. Och framför allt, det som har skapat mest debatt under detta VM. Vuvuzelan. Detta hemska påfund som någon Sydafrikan har hittat på stör mig något fruktansvärt. Jag får nog av det bara att höra det på tv. Tänk er då att sitta på en fotbollsmatch med 50 000 andra där 45 000 blåser i en tuta som låter som en stor flugsvärm. Det förstör ju hela stämningen. På en match ska man höra publikens reaktioner, det gör man inte. På en fotbollsmatch ska det höras jubel när det blir mål, burop när något fult görs, det gör det inte.

Det enda man hör är denna vuvuzela som på något sett tar bort fokusen från fotbollen. Och jag vet att afrikansk fotbollskultur är mycket dans och musik. Men vuvuzelan är inte afrikans kultur. Detta är inte något som de har haft och blåst i under årtionden. Detta instrument fick sitt stora internationella genombrott inför confederations cup och att förbjuda dessa skulle inte kränka sydafrikanerna på något sett som flera tror. Och nej jag tycker inte att man ska ta och anpassa sig till Afrika bara för att VM är där, om något så bör Afrika anpassa sig till FIFA.

Fotbolls-VM är ingen Afrikansk turnering, det är en internationell. Och när det till och med går så långt så att spelare och tränare klagar på det så borde det väll ändå vara nog? Spelarna kan inte kommunicera med varandra på planen, de hör inte vad medspelarna säger. Hur ska man kunna spela fotboll då? Man åker ju inte ner till Sydafrika för att lyssna på vuvuzelan, man åker dit för att kolla på fotboll. Och när världens största sportevenemang inte kan utövas på ett korrekt sett enligt utövarna för att de störs av ett oljud på läktaren så tycker jag att man bör göra något åt det.

Katastrof av FIFA som inte lyssnar på spelarna och sätter ett stopp för detta. Ett dåligt genomfört VM hittills, hoppas det blir bättre på denna fronten senare i turneringen, även om jag inte tror det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *