The Death Match

Den legendariske Liverpool Managern Bill Shankly myntade en gång uttrycket

”De sägs att Fotboll är en kamp på liv och död, jag kan försäkra er om att det är mycket viktigare än så”.

Detta passar verkligen in på det som jag skall skriva om denna vecka, nämligen den match med livet som insats som spelades under 2:a vk, nämligen i Augusti 1942 på Zenit Stadium i Kiev.

Dödens match var namnet på den Sovjetiska propagandan. Matchen skulle stå mellan dom lokala arbetarna på bagerifabriken, dessa spelare var f d professionella fotbollspelare från två av dom stora klubbarna i Ukraina, nämligen Dynamo Kiev och Lokomotiv Kiev. Detta ihopsammansatta lag skulle spela mot soldater ur den Tyska armén- Wehrmacht. Det Ukrainska laget gick under namnet FC Start. Matchen slutade med seger för FC Start med 5-3. Matchen spelades den 9 Augusti 1942.

Enligt sovjetiska källor så var det många av FC Start´s spelare som greps efter matchen och skickades till arbetsläger.

Enligt sovjetisk propaganda så var syftet med matchen att skildra dom bästa egenskaperna hos den ariska rasen genom att tvinga fotbollspelarna från Dynamo Kiev att spela mot Tyska Luftwaffe under förrutsättning att genom seger skulle det kunna medföra dödsstraff. Dynamospelarna vägrade att lyssna på detta ultimatum utan man gick ut till matchen enbart för en sak, att vinna. Dom vann matchen vilket gjorde att dom fick betala med sina liv. Alla greps och avrättades genom arkubusering. Senare källor har sagt att det bara var fyra spelare som avrättades.

Bakgrunden till detta började säsongen 1941 när serien var tvungen att avslutas när Tyskland invaderade Sovjetunionen den 22 Juni 1941. Flera av Kiev-spelarna anslöt sig till den Sovjetiska armén för att delta i kriget, dom andra som inte deltog i kriget stannade kvar och hjälpe till i Civilförsvaret.

Efter den inledande framgången för Wehrmacht gjorde att många av Dynamospelarna hamnade i fångläger. Dom flesta av fångarna hamnade i Darmitsa-lägret som var ett provisoriskt fångläger. När sedan Kiev föll så hamnade mer än 600 000 sovjetiska soldater i fångenskap. Nazisterna ”katagoriserade” fångarna, många avrättades direkt men dom flesta hamnade i olika arbetsläger i Tyskland.

Det var i Kievs bageri nr: 3 som spelarna senare samlades för att arbeta. Allt började med när Dynamos målvakt Mykola Trusevych återvände till Kiev efter att ha släppts från Darmitsa-lägret. Bageriets chef Josif Kordik, som var av tyskt ursprung fick idén att bilda en fotbollsklubb för alla som jobbade i bageriet. Klubben FC Start bildades och våren 1942 började Trusevych att leta efter sina tidigare lagkamrater i Dynamo Kiev. Den första som han fick tag på var yttern Makar Goncharenko. Under de kommande veckorna så hade åtta spelare från Dynamo anlänt till FC Start, förrutom Mykola Trusevych fanns också Michail Svyridowskiy, Mykola Korotkykh, Oleksiy Klimenko, Fedir Tyutchev, Mikhail Putistin, Ivan Kuzmenko, Makar Goncharenko och tre spelare från Lokomotiv Kiev, Vladimir Balakin, Vasil Sukharev och Mikhail Melnyk.

FC Start spelade sin första match den 7 Juni 1942 i den lokala ligan mot Rukh. Matchen spelades enbart för Kievs medborgare och inte för den tyska överheten.

”Vi har inga vapen men vi kan slåss med vår seger på fotbollsplan” sa Trusevych till dom andra spelarna.

Vi skall spela tillsammans, både Dymano och Lokomotiv i samma färg, nämligen färgen på vår flagga. Facisterna måste veta att denna färg aldrig kan besegras.

Under året 1942 spelade FC Start mot andra ockuperade garnisioner och vann alla:

21 juni  mot den Ungerska garnisionen vann man med 6-2

5 juli mot den Rumänska garnisionen vann man med 11-0

12 juli Militär Järnvägsarbetarlaget vann man med 9-1

17 juli mot PGS som kom från Tyskland vann man med 6-0

19 juli mot MSG Wal från Ungern vann man med 5-1

21 juli   mot MSG Wal vann man med 3-2

6 augusti mot Flakelf (Tyskalnd) vann man med 5-1

Nazistern blev snart medvetna om att FC Starts segrar kan komma att inspirera Ukrainarna och minska moralen hos dom tyska soldaterna.

Efter nazisternas nederlag 6 augusti 1942 begärde Tyska Luftwaffelaget om en returmatch som skulle spelas på Zenit Stadion i Kiev.

Till skillnad från förra matchen hade denna match en stor närvaro av både polis och tyska trupper, som skulle vakta denna historiska match.

Den domare som tyskarna tagit fram var en SS-officer som skulle se till att ”resultatet” blev tillfresdställande för Tyskland.

Innan matchen kom SS-officeren in i FC Starts omklädningsrum och förmedlade att ”Jag är domare i dagens match och jag vet att ni är ett mycket bra lag, ni måste följa alla regler utan att bryta någom av dem”. Innan matchen börjar skall alla av er hälsa era motståndare med ”rätt hälsning” som var Hitlerhälsningen.

Även om FC Start spelarna visste att en seger skulle medföra mycket allvarliga konsekvenser, bestämde de sig för att ge allt ute på plan. När laget gick in på planen vägrade dom att göra Hitlerhälsningen till dom tyska soldaterna, och dom höga tjänstemännen.

Som spelarna i FC Start hade väntat sig så blåste inte domaren för Flakelf´s fula spel, utan det tyskalaget började att pressa och målvakten Trusevych ficj mer och mer att göra. När han sedan fick en hård spark i huvudet som gjorde honom helt groggy, och under tiden han låg på marken och försökte ta sig upp så passade Flakelf att ta ledningen i matchen.

Trots allt motstånd, både från domare och Flakelf så lyckades FC Start göra mål genom ett distansskott från Kuzmenko. FC Start som var ett mycket tekniskt lag gjorde också 2-1 genom Goncharenko som dribblade av nästan hela Flakelf. Innan pausvilan så hade och FC Start också gjort 3-1.

Under pausvilan fick FC Start återigen besök i omklädnigsrummet. Den första som kom in var Shvetsov som var Ukrainsk nazist, han ville att dom skulle ”lägga sig” i andra halvlek. Shvetsov följdes av en SS-officer som sa att dom var mycket imponerade av FC Starts fina spel och skicklighet, men att dom kunde inte förvänta sig att vinna. Dom borde också överväga vilka konsekvenser en seger skulle nmedföra.Matchen slutade 5-3 efter att FC Start spelat 2-2 i andra halvlek.

En vecka senare, den 16 augusti skulle dom mötas igen, denna gång höll inte FC Start igen utan man totalt krossade Flakelf med 8-0. Efter matchen greps samtliga spelare i FC Start för att dom påstods vara medlemamar i den Ukrainska motståndsrörelsen NKVD. Dom torterades av Gestapo, där bl a Mykola Korotkykh dog av tortyren och flera av dom andra skickades till Syrets arbetsläger. Dom som blev avrättade direkt var Ivan Kuzmenko, Oleksey Klimenko och Mykola Trusevych i februari 1943.

Dom som lyckades överleva var Fedir Tyutchev, Mikhail Sviridowsky och Makar Honcharenko.

Kännedom om ”Dödens Match” kom ut till allmänheten 1958, efter att Petro Severov publicerade artikeln ”The last Duel” i tidningen Evning Kiev.

År 1971 sattes en skulptur av en fotbollspelare upp, ett monument utanför Zenit Stadion i Kiev. Skulpturen gjordes av Ivan Horovyi.

På monumentet finns ord på Ukrainska av Stepan Olinynyki:

För vår vackra närvaro

De blev en kamp………

För ålder din härlighet inte kommer att blekna

Den orädde hjälten-idrottaren

År 1981 döptes Zenit Stadion om till Start Stadion

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *