Tommy Doegans "Män av våld", en upprinnelse till läktarvåldet i Sverige!

 

I Tisdags så fick jag (Sandra Chukair) och Sidney Tre åka bort mot riksidrottsmuseet där vi skulle få ta del av en debatt angående läktarvåldet i Sverige som upprinnelse till Tommy Doegans bok ”Män av våld”!

Debattledaren Lennart Ekdal presenterade de medverkande i panelen som var inga andra än; Marcus Birro, poet, författare, krönikör, debattör och fotbollsfan.
Thomas Bodström, politiker pappa, före detta högerback i AIK,
Patrik ”Bjärred” Andersson, som spelade för FC Barcelona, Bayern München och Malmö FF. Ulric Jansson, som är programansvarig för Stå upp för fotbollen var också med, bredvid honom stod Patrik ”Putte” Gröndahl, som arbetar med säkerheten för Hammarby IF med lång erfarenhet om hur våldskulturen fungerar.
Victor Capel, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, som representerade alla supporters i Allsvenskan, även före detta ordförande i Black Army. Sist men inte minst, Tommy Deogan, bror till Tony Doegan som dog i samband med ett läktarbråk, författare av böckerna ”Män av våld” och ”Blodsbröder”.

Innan det hela gick igång fick jag tag på Patrik Andersson, den förre backen i FC Barcelona och Bayern München. Han berättade att han hade mycket på gång idag, allt från verksamheter till avancerade tränarutbildning på Bosön!

När man frågade honom om det svenska landslaget svarade han att han hoppades på att Sverige tar sig vidare.

– Det är både ekonomiskt och sportsligt viktigt för Sverige!

När Sidney Tre frågade om han nu som före detta proffsspelare blivit mer inblandad i politik tänktde Patrik noggrant, han skakade på huvudet och svarade att han inte ville bli allt för politiskt inblandad men känner att han har en viss roll att spela i de beslutsfattande faktorerna, det är viktigt för svensk fotboll.

Till sist innan debatten skulle börja frågade man om vem som skulle kunna ta över Per Unkel som nyligen avled. Han kunde inte ge ett direkt namn svarade han, men han antog att det skulle vara någon som inte fanns mitt i bubblan.

 

Tony började debatten med att beskriva hans tid som författare. Han berättade att den första boken ”Blodsbröder” handlade om hans och Tonys tid som barn, efter att den blev publicerad ville det svenska folket veta mer om Tonys tid som ”huligan”. Tommy berättade att det vart obalanserat för Tony mellan fotbollen, den organiserade brottsligheten samt huliganismen.

 Hela debatten drogs igång när man gick mer in på ämnet. Det blev häftiga argument från Putte Gröndahls sida när han berättade att anmälningsplikt inte skulle funka som man hoppats på, samt att poliserna går på högriskmatcher (matcher där det finns risk för bråk) för att kunna få ”fun time”. Han berättade att utifrån vad han sett på de matcher han varit på har det varit polisen som påverkat en massa!

Thomas Bodström höll dock inte med! Han ansåg att polisen behövde mer resurser och att man bara kommit halvvägs till att lösa problemet ”läktarvåld”!

                                                                                                                                                                                                                                                                   Lennart gick vidare till Marcus Birro och frågade om medias uttalanden i det hela. Att svensk media tar snabba slutsatser och överdriver är inte ett större scoop. Han håller med Putte i det hela om att svensk media ljuger så näsan bara växer och växer!

   I samma väva får Tommy ordet och frågar vem är det som är huliganer? Är det de med namn, Black Army, DFG, Wiseman etc? Eller är det såna som inte har något? Vem är det som ska ta ansvar för att de kastat ett mynt mot linjedomaren? Ska det svenska fotbollsförbundet börja ta ansvar för att det verkligen pågår ett stor problem?
 Han vände sin blick till Thomas Bodström och sa att de med brickor kunde också lika gärna kallas huliganer!

Därefter frågade Lennart  panelen igen, denna gång om spelarna eller klubbarna borde ingripa. Detta har man såklart tidigare gjort, och det säger Victor! När man senare efter debatten hade tid med honom ensam så frågade man om han skulle vilja ta tillbaka ett och annat under hans tid som Black Army ordförande.

 – Inte direkt, visst sa man vissa saker som man kanske idag inte menar, men det finns ingen under den tiden jag kan ta tillbaka. Victor säger även att det är viktigt att man slutar bara tänka på en enda sak!

Om en debatt som denna ska kunna gynna det svenska fotbollssamhället så ska man inte bara prata, man har inte kommit halvvägs när man bara deltagit i debatter som dessa. Man måste göra radikala beslut och agera beslutsamt till det rätta!

Det Svenska fotbollsförbundet kan påbörja med att erkänna att problemet existerar, ett ansvar de måste ta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *