(tre) Par Svenskar Vistas i Eindhoven

Tre svenskar kom till Eindhoven.
En med förhoppning att få fart på en karriär som stannat upp i Manchester City.
En annan för att pröva lyckan som utlands proffs.
En tredje för att hitta tillbaka till den framgång han tappat bort i Tyskland.
När PSV Eindhoven går ut på Philips Aren i Augusti gör man det med tre svenskar i truppen.
Jag passade på att ta en tur till Philips Stadium för att ta reda på vad man egentligen har för förväntningar på sina svenskar.

Philips Arena foto: Fredrik Eriksson

Philips Arena foto: Fredrik Eriksson

Jag promenerar uppe vid Philips Stadium Eindhoven som ligger nästan precis vid centrum, mittemot just Philipps stora lager byggnad i Eindhoven och även polishuset, den som startar bråk på Philips Stadium måste vara ovanligt korkad. När jag promenerar runt får jag syn på en stor reklam affisch för den nya hemmadräkten spelaren med den på sig har långt blont hår och ser på reklamaffischen mest ut som en stor nordisk viking. Sveriges unga anfallslöfte Ola Toivonen har bara varit i klubben i något år men är redan ett av de stora namnen för närvarande i en av två  av Hollands giganter när det gäller fotboll. Men när man går runt arenan är det inte hemmasonen Ibrahim Affelay som var med i den holländska landslaget som kom hem med silver från Sydafrika som syns på flest affischer.
Men Ola Toivonen är numera inte längre ensam ungsvensk i PSV Eindhoven numera finns nämligen även tidigare U-21 anfalls partnern Markus Berg i klubben.
För ett år sedan såg det ut som att Markus Berg fått sitt stora genombrott. Han var skytte kung i Holländska Groningen och gjorde nästan 30 mål varje säsong. I U-21 EM på hemma plan kom så det definitiva genombrottet när han gjorde hela sju mål i en trunkering något som innebar mästerskapsrekord i ett EM där spelare som Englands Teo Walcott, Spaniens Bojan Krkic och Italiens Mario Balloteli inte kom i närheten av samma nivå. Efter turneringen köptes han till Tyska Hamburger SV och blev därmed klubbens dyraste värvning genom tiderna. Men nu är Markus Berg tillbaka i Holland efter ett år i Tyskland där han konstaterat att det är en sak att lyckas i ett mittenlag i en mindre proffs liga som den Holländska och i ett EM för talangfulla 20 ådringar men en det är något helt annat att lyckas i en av världens bästa ligor som den tyska.
Så här är dem nu Ola Toivonen, Markus Berg och man ska inte heller glömma Andreas Isaksson som efter äventyret i England  och Manchester City är i samma situation som Markus Berg. Sveriges framtid i anfallet och ja även på målvaktssidan om man ska se på faktumet att målvakter oftast är som bäst någonstans kring 30.

Några av PSV:s priser foto: Fredrik Eriksson

Men vad tycker man då i Eindhoven om svenskarna?
Tror man att Markus Berg kan hitta tillbaka till sin gamla mål form och Toivonen hur stor är han egentligen enligt fansen och vad tror man om deras samarbete?

På uteserveringen till sport baren ”Goal” som ligger längs Eindhovens största bar gata sitter PSV supportern Mario och tar en öl med några vänner. Snart är vi inne på diskussioner om svenskarna i PSV.
”Jag tycker dem verkar vara ett bra par, under U-21 EM i Sverige förra året gjorde dem bra ifrån sig och jag hoppas att dem kan göra det här också.” säger han om Toivonen och Berg. Däremot säger han att han inte är förvånad över att Markus Berg inte lyckades lika bra i Tysklands som han gjorde i Groningen eftersom det är en tuffare konkurrens om platserna i ett lag i tyska ligan. Mario pekar framförallt på konkursen i Hamburg med tidigare PSV Eindhoven anfallaren Ruud van Nisteroy en spelare som Mario anser vara betydligt bättre än Markus Berg.
”Jag tror att när Markus Berg nu är tillbaka i Holland så tror jag att han kommer göra lika bra ifrån sig som han gjorde i Groningen.”
Vad gäller Ola Toivonen säger Mario att han har mer potential än han visat hittills och att han av den anledningen inte riktigt blivit något stort namn i klubben ännu.
”Om han den här säsongen gör runt 30 mål då kommer han bli ett stort namn.”
Mario berättar också att många av tjejerna i Eindhoven gillar Toivoen.
”Eftersom han är en snygg kille.” säger Mario och skrattar.


Precis som sina värsta konkurrenter Ajax har PSV Eindhoven inte fått några större framgångar de senaste åren. Båda lagen har fallit tillbaka och lag som AZ Alkmaar har kommit ifatt klubbarna. Statistiken visar också på det sedan legenden Gus Hiddink lämnade klubben 2006 har PSV Eindhoven avverkat sex tränare på fyra år och nuvarande tränaren Fred Rutten och Ronald Koeman är dem enda två av dessa som har överlevt en hel säsong.
Men klubben har haft framgångar tidigare med en Champions League seger 1988 som främsta merit. När man vandrar inne på Phillips Stadium märks det. Längs en vägg hänger varje PSV lag ett efter ett. Till slut kommer jag ner till ett Café inne i arenan. En glasdörr leder ut till en uteservering och VIP-läktare på arenan där sitter Jock Boormans som är i Eindhoven för dagen ihop med sina två söner.
Vad gäller PSV hoppas Jock att laget blir mästare.
”Normal skulle jag säga att du måste vänta till dem åtta första matcherna och sedan  kolla tabellen och då kan du se hur agget spelat.”
När det gäller Toivonen och Berg säger Jock att Toivonen redan visat sig vara en bra fotbollsspelare och att man får se hur Markus berg funkar i klubben.
”Groningen är ett helt annat lag än PSV Eindhoven och med helt andra spelare. Kan han spela i PSV:s system och om han gör mål i dem första matcherna då kommer han att göra mer mål.”

Text: Anders Moberg

Foto: Fredrik Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *