Tung eftermiddag för Wengér i Wales

Att se Swansea spela fotboll kan vara en ren och skär njutning, nykomlingar tilltrots som man är så vägrar man överge sin spelidé från Championship med ett trivsamt och snabbt bolldistribuerande genom mittfältet. Denna söndagseftermiddag utgjorde inget undantag då Arsenal var på besök på Liberty Stadium.

Wales törstar, i efterdyningarna av Gary Speeds tragiska bortgång, efter något som kan få de 3 miljoner walesarna att stolt höja på deras i sorg böjda nackar och åter blicka uppåt med den positivitet och framtidstro som den bortgångne förbundskaptenen förde med sig. I mångt och mycket känns Swansea AFC som det samlade hoppet, visst har man gamle Ryan Giggs samt superstjärnan Gareth Bale och landslagskaptenen Aaron Ramsey, som för övrigt hade en tung  eftermiddag på The Liberty Stadium, men som en enad kraft sticker Swansea ut och att de spelar sig till ett nytt kontrakt utgår jag ifrån då en sån attraktiv fotboll bör finnas kvar i den högsta liga på de brittiska öarna.

Arsenal har i många år ansetts vara ett form av ”minibarca” med sitt rappa passningsspel och sina platsväxlingar, då Swansea spelar ett liknande spel så kanske de kan liknas vid ett ”mikrobarca” då spelare som Nathan Dyer,Danny Graham och framförallt Scott Sinclair har både speeden och passningskvalitén att spela en vacker och attraktiv fotboll.

Det var dock Arsenals lagkapten och skyttekung Robin Van Persie som inledde målskyttet i den femte matchminuten tryckte in ledningsmålet vid en överraskad Vorms främre stolpe. Det dröjde dock inte länge förrän Swansea skulle ta sig in i matchen igen. Den kvicke Nathan Dyer tog sig in i straffområdet och hamnade i duell med Wales landslagskapten Aaron Ramsey, den senare nuddade Dyer ytterst lätt men det räckte för att Dyer skulle ramla och för att domaren Michael Oliver skulle döma straff. Straffen förvaltade Scott Sinclair på bästa vis.

Swansea var i detta läge det klart bättre laget och hade ett klart övertag när det gällde bollinnehavet men Arsenal var hela tiden farligt och bland annat hade Ramsey ett farligt läge som dock rann ut i sanden.

Tolv minuter in på andra halvlek var den i spelet utmärkte Ramsey illa ute igen, han drällde med bollen på mitten och Joe Allen kunde enkelt plocka den ifrån honom och ett par snabba pass senare låg bollen i nätet, ditförpassad av Nathan Dyer.

Wengér slängde in Henry, men idag blev det ingen sagoföreställning i klass med den mot Leeds i veckan och fransmannen förmådde inte spela nån avgörande roll i dagens match. I den 69:e minuten lyckades Arsenal kvittera, det var snabbe Walcott som som snyggt flippade bollen över Vorm i Swansea-buren. Sekundvisaren hann dock knappt snurra ett varv innan Danny Graham kunde sätta matchavgörande 3-2 bakom Scezny i Arsenalmålet.

Swansea fick alltså alla tre poäng med sig denna eftermiddag och det ska sägas att det var rättvist. Man hade övertag i bollinnehavet med 55-45 och att som nykomlingar får det mot erkänt bollskickliga Arsenal är minst sagt imponerande. Wengér snackade, sin vana trogen, mer eller mindre konstant med fjärdedomarem om alla domslut som gick emot honom. Det ska dock sägas att förutom den tveksamt dömda straffen så var han ute i ogjort väder.

En klubb som Arsenal kommer naturligtvis att se säsongen som ett fiasko om man inte som sämst hamnar fyra i tabellen, men med det försvarsspel man för närvarande visar upp så känns det ytterst tveksamt om det kan bli en realitet. Man saknar tunga försvarspjäser som Sagna, Vermaelen och delvis Santos,och ser man till den totala avsaknaden i speed som dagens mittbackspar Koscielny/Mertesacker visar upp så kommer nog surmulen Wengér att få fortsätta gnälla på fjärdedomarna resten av säsongen.

Swansea kommer naturligtvis i slutändan att hamna efter Arsenal i tabellen, men med ett så attraktivt och rappt spel som man visar upp så kommer man att vara en utmärkt fanbärare för walesisk fotboll i framtiden och jag tror att Gary Speed kommer att le i sin himmel när han följer dem.

 

1 tanke kring ”Tung eftermiddag för Wengér i Wales

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *