Tungt slut på säsongen

Alla vet hur det gick till nu, City vann ligan med matchens sista spark, och United fick se sig slagna i kampen om titeln som flera gånger om var säkrad på slutet. Så Manchester United gick en hel säsong utan titel, förutom community shield. Är detta då en misslyckad säsong för United? Ska supportrarna skämmas över detta? Nä, det tycker jag inte.

Inför säsongen var det mycket snack om att United skulle förstärka, Scholes och Van Der Sar hade lämnat. Två tunga pjäser som varit tongivande de senaste åren, Scholes mer än så. Många ville få in stora stjärnor som skulle lösa detta, men så blev inte riktigt fallet. Sir Alex löste generationsväxlingen med att köpa in folk för framtiden, David De Gea 21, Ashely Young 26, Phil Jones 20. Och den där stora stjärnan kom inte inför denna säsong heller, samtidigt som grannen City öppnade plånboken rejält och drog in den ena storspelaren efter den andra. Var detta året då city skulle dra ifrån rejält? Det började redan i finalen av community shield på wembley där City ledde med 2-0 i halvlek och skillnaden såg redan ut att vara stor. Då slängde Sir Alex in de unga grabbarna och tillsammans med de äldre så fixade de det hela och vände till 3-2 och knäppte återigen City på näsan. Men city skulle få sina revanscher denna säsong. Den ena tyngre än den andra.

 

Eller vad sägs om 6-1 på Old Trafford? Eller att vinna ligan på det härligaste/värsta sättet som är möjligt? Jodå, City kämpade på in i det sista. United då? Ja de hade en fantastisk start på säsongen där b.la. Arsenal krossades med 8-2, Chelsea med 3-1, Tottenham 3-0. Sen var det dags för Champions League, och en tämligen enkel grupp skulle bara avverkas för att sedan ta sig till åttondelsfinal och ta revansch på två finalförluster på kort tid. Men så blev inte fallet, United slutade trea i gruppen efter ett blekt gruppspel och det var även i Champions som Vidic skadade sig och blev borta säsongen ut. Carling Cup tog slut i kvartsfinalen hemma mot Crystal Palace, förlust i förlängning. Sedan blev det jul och nyår där United gick som tåget, besegrade både Wigan och Fulham med 5-0 och allt såg ut som vanligt igen. Allt tydde på att United skulle ge Sir Alex den bästa av födelsedagspresenter, tre poäng hemma mot bottenlaget Blackburn på nyårsafton. Scenen var satt, klubben hade till och med döpt om ena långsidan till Sir Alex Ferguson Stand. Men Blackburn hade andra planer och vann med 3-2. Sedan var det återigen dags för möte med rivalen City, denna gång FA-cup. Allting såg ut att gå riktigt smidigt, United ledde med 3-0 i halvlek efter två mål av Rooney och ett av Welbeck. Men city skulle inte ge sig så enkelt och reducerade två gånger om men det räckte inte. Återigen så vann United mot City och ledde med 2-1 i matcher under denna säsongen. Men en match återstod. En otroligt viktig match. Men det var en stund kvar innan det var derby igen, och däremellan så han det hända en hel del. United åkte ut i Europa League mot Athletic Bilbao och hade nu endast ligan kvar att fokusera på. Det eftersom att Liverpool tidigare hade slagit ut United i FA-cupen. Ingen cuplycka för United denna säsong, vilket väckte en enorm revanschlusta hos de röda. Ligan skulle bara hem. Bägge lagen vann ganska programenligt och allt var upplagt för tidernas derby. United skulle ha revansch för 6-1 matchen, City för, ja alla andra år. City drog det längsta strået och vann med 1-0 efter mål av Kompany.

Nu hade City guldläge och det enda som hade chans att stoppa dem var Newcastle. Då klev Yaya Toure fram och gjorde två mål och skickade så gott som ligan till City. Sista hemmamatchen skulle bara spelas av och sedan skulle firandet börjas. Men det satt långt inne, det krävdes två mål på stopptid för att säkra den. Sir Alex sa inför sista omgången att om vi inte vinner ligan så tappade vi den inte i derbyt mot City, vi tappade den hemma mot Everton. United hade då en 4-2 ledning men släppte in två snabba i slutet och resultatet skrevs till 4-4. Och så var den första ligatiteln på 44 år i Manchester, fast på den andra sidan. Nu ryktas det om att en del spelare ska bort från klubben och någon stjärna kommer förmodligen att värvas i sommar. Det är mycket som tyder på detta. Men vad det blir vågar jag inte riktigt spekulera i. Framförallt beror det på hur Giggs och Scholes gör, om de väljer att stanna ytterligare ett år. Men räkna med ett United som kommer att vara aktiva under sommarens Silly Season, och ännu mer, räkna med ett United som kommer att göra allt de kan för att ta tillbaka titeln som Englands bästa lag nästa säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *