Krönika: Utnyttja fiaskot, Dalglish!

När Robin van Persie sänkte Liverpool förra helgen räknade de flesta ut Liverpool från kampen om topp 4. Helgens bleka insats mot Sunderland skapade flera frågor. Tror spelarna att en CL-plats är möjlig? Bryr sig spelarna ens om våren 2012?

Att förlora på Stadium of Light är ingen skam. Att förlora mot Sunderland utan att komma med en ordentlig spelidé och några målchanser är däremot en skam. Liverpool stod i helgen för en minst sagt usel insats. Sunderland spelade långt under sin vanliga nivå, och kunde ändå med enkelhet skicka hem Liverpool tomhänta.

Coates, Bellamy och Kuyt fick alla starta, och det såg på förhand lovande ut mot ett Sunderland med ett par avbräck. Matchen började, och det tog inte många minuter innan man kunde konstatera att Liverpools spelare inte hade en aning om vad de skulle göra. Det fanns ingen taktik. Spelarna sprang dit de ville, och felpassningarna var fler än antalet målchanser Fernando Torres missar under en månad. Paralleller med Englands U21-lag från i somras infann sig genast, vilket inte kan resultera i något bra.

Det finns en fotbollsgud. Denna gud verkar fullkomligt hata Liverpool, och valde att skratta laget rakt upp i ansiktet. I ett möte som fortfarande är känt för badbollsmålet 2009 var det dags för nästa skrattretande mål. Frazier Campbell provade ett skott, som träffade stolpen, Reina, stolpen och Reina innan formstarka Bendtner kunde sätta 1-0. Ärligt talat, vem blev förvånad över att ett sådant mål just drabbar Liverpool, och att det just skedde mot Sunderland?

Den var istället matchbilden som skulle bli den överraskande delen av matchen. Trots brist på gjorda mål har Liverpool fullkomligt kört över sina motståndare denna säsong. Mot Sunderland var detta spel som bortblåst, och laget såg återigen ut som det där gamla Hodgson-laget. Inte en enda vettig målchans skapades under hela matchen. Pålitliga spelare som Enrique och Bellamy underpresterade grovt. För att förvärra situationen ytterligare innebar detta den tredje raka förlusten, något som inte hänt sedan 2003.

Hur lyckas ett lag som först vinner cupen och sedan köra över Arsenal (trots förlust) göra något sådant? Jag tror att svaret är enkelt – brist på motivation. Den psykiska delen är en oerhört underskattad del inom fotbollen. Det var ingen hemlighet att fansens drömmar om Champions League-spel nästa säsong slocknade när Robin van Persie stänkte in 2-1 förra veckan. Tydligen försvann även spelarnas drömmar, och därmed motivation.

Nu spelar det inte längre någon roll om man slutar på plats 5 eller 15. I vilket fall som helst är säsongen misslyckad, och det kommer oavsett placering att bli spel i Europa League till hösten på grund av cupsegern. Spelarna lär inte bry sig om några ligamatcher längre. Förhoppningsvis – och troligen – är det skillnad i FA-cupen. Dalglish vill förmodligen rädda sin heder med att ta hem en dubbel i år. Väger en dubbel lika mycket som en topp 4-placering? Självklart inte. För Dalglish gäller det bara att hoppas att en eventuell dubbel är tillräckligt för att köpa till sig ännu en säsong, och därmed ännu ett försök på en topplacering i ligan.

Egentligen kan spelarna inte klandras för att motivationen till ligaspel är borta. Detta innebär, kombinerat med det hopplösa tabelläget, endast ett kvarstående alternativ för ”King Kenny” – att spela med ungdomarna. Inte nog med att de största talangerna på detta sätt får viktig erfarenhet, det är även en vinstsituation för de unga spelarna. Det finns med all säkerhet flera av akademispelarna som skulle se sin stora chans, och faktiskt ta den. Varför inte ge speltid till Adam Morgan och Raheem Sterling? Här är två utmärkta exempel på jättetalanger som spelar på positioner som måste förstärkas. Liverpool har problem med målskyttet – varför inte testa Morgan som aldrig går mållös ur en ungdomsmatch? Liverpool har alltid haft behov av en riktig ytter – varför inte testa morgondagens kanske bästa ytter i Sterling?

Fansen inser det, och tydligen förstår även spelarna det – säsongen är körd. Det betyder inte att man bör gå på sparläge i två månader, snarare tvärtom. Nu har man chansen att göra något ett lag som Manchester United inte har råd med, det vill säga ta risker och prova sig fram till lämpliga metoder och taktiker inför kommande säsong. Liverpool har en lång väg att gå. Varför inte tjuvstarta med förberedelserna redan nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *