Vad hände med La Liga?

Året är 2004 och Valenica har vunnit La Liga. Med spelare som Mendieta och Ayala hade dem tagit La Liga titeln och denna gång blev det varken Real Madrid eller Barcelona som vann. Åren dessförinnan hade Deportivo tagit La Liga titlen 2001. Valencia tog även 2002 La Liga titeln. Men efter är det många som frågar sig, vad hände med La Liga ? Är det så roligt om bara Real Madrid och Barcelona vinner varje år sedan 2005. Ja det går att se på saken på olika sätt men allmänt får jag höra att det inte är världens bästa Liga och att den är allmän tråkig för det är ju bara två lag som vinner. Men jag vill gärna se det från den positiva sidan och väga fram ett större argument. Vilka spelare har båda lagen haft då ? Jo, bara spelare av världsklass nästan på alla positioner. Ronaldinho, Messi, Zidane, Figo, Xavi och listan kan göras ännu längre. Spanska ligan har alltid stått för en underhållande fotboll med underhållande spelare. Både Real Madrid och Barcelona har haft bland annant haft dem bästa spelarna i världen och har det även för tillfället. Det är en stor anledning till varför dem andra lagen har hamnat bakom båda lagen. Men ska man verkligen bara klandra dessa två lag ? NEJ ! Lag som Valencia och Deportivo var med och vann, dem satte skräck i både Barca och Madrid. Men det är upp till varje lag att ta beslut som gynnar dem. Både Valenica och Deportivo sålde sina storspelare och ekonomiskt har dem gått back. Försäljningen av David Silva är ett exempel,likaså David Villa. Själv tycker jag att det är synd att alla andra lag har hamnt efter, men det behöver inte betyda att det är en tråkig liga eller en liga som bara handlar om två lag ! I italien så har Inter vunnit 5 raka titlar om man räknar med titeln som gavs till dem när Juventus skandalen blev avslöjad. Sens 2004 i England har det stått även där mellan två lag, Chelsea och United. Så att det är bara två lag i spanska ligan må vara sant, men det gäller även i dem andra ligorna lika mycket.

Ibland får jag höra att dem andra lagen i Spanien inte alls skulle kunna va med om vinna ute i Europa. Då vill jag påminna er att Espanyol vann Uefa cupen inte för så länge sen, Sevilla vann den 2006 och Athletico Madrid vann den 2010.

Alltså, innan man tycker att en Liga är tråkig så måste man försöka se den djupare bilden. Real Madrid och Barcelona är för bra. Det kommer också en tid då andra la liga lag kommer tävla om titeln, men först måste man ordna ekonomin och samt får inte Barcelona och Real Madrid vara för bra. Så enkelt är det. Alla andra lagen i La Liga kan inte bara stå där och inte investera alls. Därför gör det mig mycket glad att se ett lag som Malaga, som har börjat värva friskt.

Sen diskussionen om vilken Liga som är bäst i världen, det handlar helt enkelt om åsikter. Men kom ihåg att det är en era och eror tar slut. Men för tillfället är det Barcelona och Real Madrid för hela slanten. Man får så klart hoppas på en jämnare Liga. Men det kommer ta sin tid och det får det också göra, för att som många gånger förr så handlar det om eror, dem kommer och går!

12 tankar kring ”Vad hände med La Liga?

 1. gäst

  Man Utd                 80p
  Chelsea                  71p
  Man City                 71p
  Arsenal                   68p

  Barcelona FC         96p
  Real Madrid C.F.    92p
  Valencia FC            71p
  Villareal CF             62p

  Även fast Chelsea och United har vunnit de senaste åren så är PL en mycket jämnare liga, och därför enligt mig bättre liga. Det är fortfarande fler lag som är med i toppen och strider om guldet. I La Liga vet man från början att det antingen är Real Madrid eller Barca som vinner, i PL är det mer oklart. Man city var med ett bra tag, Chelsea var i toppen, Arsenal var med, sedan mot slutet tog ju Man utd över lite. Men från början var det oklart vilket lag som skulle vinna. Men som sagt alla har sin åsikt.  

  Svara
  1. Mehdi

   ”så är PL en mycket jämnare liga, och därför enligt mig bättre liga” Du måste förstå att ett sådant argument håller inte, 
   Superettan 2008:

   Örgryte         57
   Häcken        55
   Bromma       54
   Assyriska     52

   Är det då en bättre liga för att den är jämnare? Inga av dessa lagen var ens med ute i europa o vann stora titlar. Visst jag kanske överdrev nu med att jämföra med superettan men du förstår nog vad jag menar. Som skribenten förklarade, Atletico madrid vann Europa League förra säsongen, De slog även Inter (som vann Champions League) i supercupen. Sevilla vann den 2006 osv, Bara för att de inte klarar av att mäta sig med Barcelona och Real Madrid innebär inte att de är dåliga, de klarar ju av att slå ut engelska och italienska lag. Du kan inte säga att bara för att den är jämnare så är den bättre, kanske hade passat bättre om du valt ordet spännande.

   Svara
    1. gäst

     Jag menade skillnaden mellan PL och La Liga. Visst finns det bra lag i La Liga men det blir lite tråkigt när man vet att det antingen är Real Madrid eller Barca som vinner.

     Svara
     1. Mehdi

      Inte för folket som håller på dessa två lag 🙂 För dem är det fortfarande spännande, att veta att ”Vinner inte mitt lag så kommer största rivalerna vinna” är väldigt tufft och mycket jobbigare än om ett annat lag skulle vinna ligan, Det är det som gör det så jävla spännande o de flesta är Real eller Barca supportrar, så det beror helt enkelt på hur man ser på det.

     2. Mehdi

      Menar självklart att majoriteten håller på Real och Barca i Spanien, till skillnad från PL, där de flesta är uppdelade på t.ex Man U, Arsenal, Chelsea, Liverpool osv

     3. gäst

      Självklart, det beror på hur man ser det.
      Men även fast majoriteten av fansen är mer uppdelade i PL så gör ju inte det att spänningen svalnar. Till ex. Vilken Everton supporter vill förlora mot Liverpool, vilken city supporter vill förlora mot united, vilken spurs supporter vill förlora mot Arsenal. Spänningen för dessa fans svalnar ju inte för att majoriten av fansen är mer uppdelad.

     4. Mehdi

      Du missuppfattade nog, Jag menade mer att eftersom de flesta som följer la liga är antingen real eller barca supportrar så förlorar inte ligan spänning bara för att det alltid är real eller barca som vinner, för det är dessa två lag man följer, hänger du med? Det är där det är skillnad i PL, för hade det t.ex stått mellan Man U och Chelsea hela tiden och de andra aldrig varit nära då hade ju fler fans blivit besvikna då det är fler PL supportrar som håller på lagen som hamnar plats 3 – 6 i PL (typ arsenal Man City Liverpool) än La liga supportrar som håller på lagen som hamnar plats 3 – 6 i La liga ( typ valencia, sevilla, at.madrid osv..)

     5. gäst

      Ja okej nu hänger jag med. Men jag tror att jag stannar här, då vi har olika åsikter. Själv är jag inte så bra på att argumentera och jag har inte så mycket mer att komma med!
      Tack hej!

 2. Fan

  Ni båda har verkligen mycket bra åsikter ! Jag vill gärna bara säga att ”gäst” talar om supporter som inte vill förlora mot rival laget. Det finns överallt ! Ett derby mellan Sevilla – Betis är inte alltid så trevligt ! Finns en del rivalitet i Spanien också !

  Samtidigt har England och Spanien två helt olika fotbollskulturer !

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *