Vägen till Europa

Malagas framfart under silly season har väl knappats undgått någon. Spelare som FM liraren Buonanotte,
Sergio, Ruud Van Nistelrooy, Monreal, Joris Mathijsen, Jeremy Toulalan, Sergio Sánchez och Joaquín har anslutit till laget och fansen har börjat drömma om en stor titel och spel i Europa.

Frågan är om man kan värva stora namn och sedan tro att allt ska lösa sig? Nja, det fungerar ju inte riktigt så, men som en supporter så tänker man ofta på det sättet. Vi har sett Real Madrid som år efter år köpt stora namn men ändå inte kunnat vinna något stort. Manchester City som värvade för flera miljarder förra året lyckades ”bara” ta en tredje plats i ligan och åka ut i 16dels finalen i Europa League medan Manchester United, som inte la ut lika mycket pengar, lyckades vinna Premier League och komma till final i Champions League. Jag ska försöka ge min teori och besvara frågan; Varför lyckas vissa klubbar bättre än andra, även fast man lägger ut mindre pengar?

Svaret är ganska lätt egentligen: Det Malaga måste göra är att man måste ha spelare som man kan bygga laget runt. Chelsea har dem(även fast de börjar komma till åren), Manchester United har dem, Barcelona har dem också.

Vad är då rätt spelare? Ja, det är där alla har olika åsikter men enligt mig så är det främst 5 positioner man ska tänka till lite extra på innan man värvar: En bra målvakt, en ledare i försvaret, en ledare på mittfältet, en Maestro(spelfördelare) och en målfarlig anfallare. Jag menar självklart inte att man kan värva 5 spelare som passar perfekt till beskrivningen och sedan ha spelare som är totalt inkompetenta runt om och ändå förvänta sig att vinna alla titlar, men det tror jag ni förstår.

Denna teori bygger på Chelseas framgångar efter att Roman Abramovich  tagit över klubben. Roman började som de flesta rika ägare med att köpa dyra spelare utan att kanske riktigt tänka igenom köpen. Han köpte t.ex. de argentinska lirarna Hernán Crespo och Juan Sebastian Verón för sammanlagt ca 460 miljoner och efter en misslyckad första säsong så blev de utlånade och sedan så såldes de till en bråkdel av vad de köptes för.När Mourinho tog över Chelsea så visste han vad han behövde; spelare som han kunde bygga laget runt. Hans val föll på:  Petr Cech som var och är fortfarande en av världens bästa målvakter, John Terry som numera är en av världens bästa ledare och mittbackar, Michael Essien som utvecklats till en av världens bästa defensiva mittfältare, Frank Lampard som också han inte var ett stort namn då men numera är en av Englands bästa mittfältare och Didier Drogba som är en av världens bästa anfallare.

Som ni ser så är alla de 5 spelare som Mourinho valde världsstjärnor idag, vissa tror att det är en slump men jag tror att Mourinho såg potential i dessa spelare när han värvade dem och han visste hur bra de kunde bli.

Har Malaga då värvat rätt spelare?  Ja, eftersom man inte kan locka med spel i Europa så har man värvat spelare med väldigt mycket rutin som blandar in väldigt bra med talangen som redan finns i Malaga. Jag tror att man siktar först på en plats på övre halvan för att nästa säsong sikta på Europaspel och det är först då man kan locka de stora talangerna och spelarna man kan bygga runt, så om två-tre år så är Malaga säkert en toppklubb i Spanien. Manchester City har gått igenom det, när man först hade Svennis som tränare så siktade man på en plats på övre halvan innan man lyckades året efter klara en Europa League plats. Nu har man lockat dit flera stora namn och man lyckades ta Champions League platsen samt en cuptitel, även om jag tror att man hoppats på ett bättre reultat i Europa League. Det är ju ändå en bra start och nu är ju City ett lag att räkna med i både England och Europa.

Kan då Malaga göra det Chelsea och många andra lag gjort och det City är på väg att göra? Kan de ens klara att sluta på övre halvan?
Den som lever får se, men en sak är säker: Det kommer bli väldigt intressant att följa Malaga och La Liga nästa år!

/ Stefan Koutcho

6 tankar kring ”Vägen till Europa

 1. Sabbe

  Är du ny??? Bra, vill läsa mera….
  jag tror malaga kommer 7a i tabellen. hoppas de går bra iaf.

  Svara
  1. StefanK

   Tackar! Ja, detta var mitt första inlägg. Tror också att de slutar där någonstans

   Svara
 2. Mehdi

  Håller med dig, kommer bli jävligt nice o följa malaga faktiskt, får se om dom kan plocka någon europa plats och locka till sig lite fler talanger till nästa säsong. Även PSG håller på och bygga om, blivande, Man city, Malaga, PSG, blivande CL lag eller? det hade blivit något ;D

  Bra skrivet Stefan ! 😉

  Svara
  1. StefanK Inläggsförfattare

   Absolut, PSG har mycket spännande talanger och redan hyffsat bra spelare. Med de ekonomiska musklerna de har fått så kan de mycket väl bli ett storlag i Europa.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *