Varför bundesliga?

Bundesliga är en jämn liga. Bortsett från Bayern kan ingen på förhand säga vem som ska utmana om titeln. Något storlag brukar alltid falla och någon liten klubb brukar kunna överraska. T.ex om du hade sagt att Dortmund skulle vinna ligan innan förra säsongen startade hade folk skrattat åt dig. I förra omgången förlorade Bayern mot Mönchengladbach det ska inte kunna hända, men just att det händer och kan hända är charmen med Bundesliga enligt mig. Lagen är helt enkelt jämna och det finns bara ett riktigt stort lag som dock inte är så dominanta som de en gång var.

Vidare så har Bundesliga också europas högsta publiksnitt. Det innebär att du hela tiden har en högljud och engagerad publik som når genom tv-rutan och känslan ökar ännu mer. Arenorna byggs ut och är dessutom nybyggda (många byggdes om inför VM 2006).  Nackdelen med detta som svensk är ju dock att det är svårt att få tag på biljetter om du skulle åka till tyskland en helg och inte har bokat innan. Premiäromgången i år hade ett snitt på över 51.000 åskådare vilket i sig är nytt rekord. Det är det låga biljettpriser (i förhållande till t. ex England). Lugnet alltså inte bråk osv som gjort att många går på matcherna i Tyskland. Och stämningen samt att tyskar gillar att gå på fotboll som gör det.

Bundesliga har också högst målsnitt i Europa och mängder med talanger som kommer fram, man har iofs gått lite knakigt i U21 och U20 kvalen nu men innan för ett par år sedan vann man alla tuneringar och man tog även ett brons vid U17 Vm nu i år så talangerna finns kvar.

Dessutom så ägs klubbarna av fansen antingen till 100% eller 50+1 (undantaget är Wolfsburg och Leverkusen). Vilket gör att många känner att dem är en del av klubben på ett visst sätt och det är fansen som bestämmer vart klubben ska gå. Det gör också att ekonomierna i de flesta klubbarna är i ordning. Visst finns det skuldsatta klubbar men en plan finns för hur det ska betalas tillbaka och dessa planer har dessutom fått godkänt av DFB. Skulle den planen inte godkännas av dem får klubbarna inte värva. Vilket är ganska illa. För mig som ogillar det som sker i England, Spanien mfl där rika oljemiljardärer pumpar in pengar och betalar överlöner till spelarna, samt övergångar för fantasisummor. Så har detta faktiskt blivit något som är positivt och eftersträvansvärt och jag tror att tyskarnas regler kommer gynna dem när financial fairplay slår igenom om några år. Också det faktum att man nu har 4 CL platser kommer gynna Bundesliga på lite sikt.

 

Dortmund publik, wikipedia fotograf: LSDSL

Publik i Bundesliga

 

1 tanke kring ”Varför bundesliga?

  1. MK

    Tysk läktarkultur är fantastisk, åker ner ett par gånger per år. Åk dit.
    Billigt och nästan alltid fullsatt.
    Liebe Borussia Mönchengladbach

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *