Världens äldsta fotbollsderby

Att fotbollen har haft många och skiftande regler är inte okänt. I början fanns knappast några regler alls. De tidigaste erkända fotbollsreglerna uppstod på de engelska skolorna för att reglera matcher dem emellan, och snabbt utkristalliserade sig två huvudriktningar: Rugby-inriktningen där spelet förs med händerna, och Eton-inriktningen som spelas med fötterna. Men de flesta skolorna hade sina egna regler dessutom.
När elever på de här skolorna började på universitetet bildade de fotbollsklubbar, men eftersom de kom från olika skolor med olika regler så blev det kaos på plan. 1848 försökte därför spelare vid universitetet i Cambridge att enas om gemensamma regler.

Det var ungefär vid den här tidpunkten som de första fotbollsklubbarna utanför skolorna bildades. 1857 bildades världens äldsta klubb Sheffield FC (fortfarande aktivt som icke-professionell klubb i Northern Premier League Division One) och 1860 kom den näst äldsta, Hallam FC, även det ett Sheffield-lag. Matcherna mellan Sheffield FC och Hallam FC har historiskt sett ansetts vara det ”riktiga” Sheffield-derbyt.

Sheffield FC
1855 arrangerade en cricketklubb i Sheffield en inofficiell fotbollsmatch utan regler. Två år senare hade detta initiativ lett till skapandet av Sheffield FC. 1858 skapade klubben sina egna regler för fotboll. Dessa regler var sedan kända som Sheffield-reglerna. I de här reglerna fanns ingen offside, och det var de första reglerna som införde frispark för oschysst spel.

Sheffield FCs inflytande på modern fotboll ska inte underskattas. Förutom att vara bland de första att skriva allmänt accepterade regler, var de en av grundarna till FA och det första laget som införde frispark och hörna. Klubben är en av två – Real Madrid är den andra – som har förärats FIFAS utmärkelse ”Centennial Order of Merit”.

Hallam FC
Hallam FC är alltså världens näst äldsta fotbollsklubb, och precis som Sheffield FC en Sheffield-klubb. Laget spelar fortfarande på samma arena som man gjorde när klubben bildades 1860 – Sandygate Road. Laget blev historiskt genom att vinna Youdan Cup 1867, världens allra första organiserade fotbollsturnering.

Rules Derby
På engelsmännens Boxing Day – vår Annandag Jul – 1860 möttes alltså Sheffield FC och Hallam FC i det som inte bara var världens första fotbollmatch mellan två klubbar (utanför skolorna), utan även världens första lokalderby. Matchen spelades på Hallam FC:s hemmaplan Sandygate Road, i Guiness Rekordsbok erkänd som världens äldsta fotbollsarena. Sheffield FC vann matchen med 2-0. Två år senare möttes lagen på Bramall Lane, då hemmaplan för Sheffield FC, numera hemmaplan för Sheffield United. Matchen slutade 0-0, och efteråt utbröt ett stort slagsmål som är känt som ”The Battle of Bramall Lane”.

Flera derbyn mellan dessa klubbar har spelats genom åren. 1962 möttes de i finalen av Sheffield & Hallam Senior Cup. Matchen slutade 1-1, och i returmatchen två dagar senare vann Hallam.

Jubileumsmatchen
Precis 150 år efter den första matchen skulle världens äldsta och näst äldsta fotbollklubbar mötas igen på Sandygate Road, men ödet ville annorlunda. Matchen sköts upp och spelades istället 2 maj 2011. Den här gången gick Sheffield FC segrande ur derbyt med 2-1. Eftersom lagen numera spelar i olika divisioner var det inte i seriesammanhang utan en jubileumsmatch för att högtidlighålla den allra första matchen. Publiksiffran uppgick till 500 personer, en trots allt hyfsad publiksiffra för en vänskapsmatch mellan två lag som nu huserar i division 8 respektive 9 i den engelska seriepyramiden.

Fotnot:
November 2007 mötte Sheffield FC Inter i en match för att fira klubbens 150-årsjubileum. Inter vann med 5-2 och på hedersläktaren fanns bland andra fotbollslegenden Pelé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *