Veckan som gått i Spanien

Den gamla Real Madridbacken Roberto Carlos gick ut i media i början av veckan och sa att Pepes spelstil var en representant för Real Madrid. Efter att ha spelat i Real Madrid i så många år hade jag trott att han lärt sig vad Real Madrid representerar. Visst är det en sak att spela hårt, men att få utbrott och helt tappa kontrollen på sitt humör är knappast något som representerar Real Madrid. På Valdebebas har spelarna ett samlingsrum, på de bilder jag har sett på rummet har man satt upp satt upp tavlor med ord – ord som förklarar vad Real Madrid är. ”Passion”, ”respekt”, ”karaktär”, ”talang”, ”stolthet”. Genom åren har spelare som Hierro, Raul och Casillas varit symboler för klubben. Det är spelare som haft dessa ord i benmärgen och visat det både på plan och utanför. Säg namnet Raul och alla pratar om en stor spelare och person. Hur många gånger har du sett Raul ge sig på sin medspelare? Eller Casillas? När gav han sig senast in i ett slagsmål ute på planen? Jag tror det inte finns någon spelare i La Liga som inte respekterar Iker, eller hans föregångare. Pepe är knappast den som inger respekt, inte hos de flesta i alla fall. Jag kan förstå att den brasilianska spelaren vill försvara Pepe, men då får han komma med argument som håller.

Det var i onsdags, om jag inte har helt fel, som Barcelonas Gerard Pique gick ut på en presskonferens och sa att de fortfarande inte gett upp ligan och att de tror på att det är de som kommer att stå högst upp på Ligatabellen i maj. I går förlorade man ytterligare tre poäng och ikväll kan Real Madrid dryga ut sitt försprång till 10 poäng. Frågan jag ställer mig är hur länge till det katalanska laget tänker drömma innan de inser att ligan är körd. Det ska mycket till om de vita ska tappa så många poäng.

På tal om det katalanska laget så vill de spela sin Copa el reyfinal mot Athletic Bilbao på Santiago Bernabeu, och Real Madrid har sagt nej. Frågan är varför Barcelona vill spela sin final på just Santiago Bernabeu – deras största rivalers hemma arena. Och Pep’s svar dagen efter att Real Madrid sagt nej var att de vill spela sin final på en neutral arena. Arenor finns det gott om runt om i Spanien: Ramón Sánchez Pizjuan, Mestalla eller Vincente Calderón, och det är bara tre av de största arenorna runt om i landet. Real Madrid gjorde rätt i att neka Barcelona denna chans. Varför ge katalanerna en chans i att strö salt i såren efter kvartsfinalerna?

I veckan kom också domen mot den spanska cyklisten Alberto Contador efter flera år av utredning. Han fick två års avstängning. Det har lett till många reaktioner. Det spanska cykelförbundet godtog nämligen förklaringen som han gav till vart han fått i sig drogerna. Men inte det internationella cykelförbundet UCI. Trots avstängningen kommer Contador att kunna tävla i OS i sommar. Franska Canal+ gick i veckan ut med ett flertal klipp där man anklagar spanska idrottsstjärnor för att vara dopade. Bland de spelare man har anklagat finns tennisspelaren Rafael Nadal, Iker Casillas och många fler. Otroligt lågt gjort av kanalen, enligt mig. Att domen väckt känslor har väl inte undgått någon och att all doping skadar sporten är också en självklarhet. Vad har Casillas och Nadal med saken att göra?

I helgen är det dags för Michel, den gamla Real Madridspelaren och Castillatränaren, att debutera som tränare för Sevilla. Sevilla har haft problem i år och ligger i mitten av tabellen. Nu måste man ligga i och börja vinna matcher om man ska ut i Europa nästa höst. Frågan är om den nya tränaren har vad som krävs för att ta laget dit. Han gjorde inte precis underverk med Getafe under sin tid som tränare där, men det ska bli kul att följa det andalusiska laget resten av säsongen för att se om man lyckas vända den dåliga trenden.

Gårdagens förlust mot Osassuna kom inte bara att handla om ett Barcelona i kris, utan även om hur tränaren efter ett bortdömt mål i slutet av matchen går fram till linjedomaren och viskar något i hans öra. Vad han sa vet vi inte. Det är intressant att tänka hur det hade sett ut om det istället varit Mourinho som varit framme – hade han åkt upp på läktaren på en gång? Och ännu roligare är det när man tänker på vad någon ur Barcelona sade i förra veckan: ”domarna är hårdare emot oss än mot något annat lag”. Nja, jag vet inte om det riktigt stämmer…

Till sist hade Real Madrid besök av en legend: den brasilianske ytterbacken Roberto Carlos besökte på söndagen Valdebebas. Legenden tog tillfället i akt och hälsade på spelarna efter deras träning. Skället till Madrid besöket är att man innan kvällens match ska hylla den tidigare Real Madridspelaren på Santiago Bernabeu, mäktigt! Ytterligare ett skäl att inte missa kvällens match mot Levate.
Här är en del bilder på besöket.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av: Sara Khatmi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *