Veckans Spanien med Christian Eriksson som gäst.

Välkomna till en ny vecka, och ny vecka innebär – Veckans Spanien.
Denna vecka har vi fått förstärkning med den eminente Christian Eriksson som skriver om Real Madrid på Svenska Fans.
Det finns som vanligt mycket intressanta ämnen att diskutera så vi kör!
Redaktionen frågar, Panelen svarar:

Fråga 1.

Real Madrid har gått som tåget under sin blotta månadslånga försäsong, med idel vinster och fin målstatistik.
Barcelonas försäsong har däremot hackat en del med mer eller mindre snöpliga förluster.
Kan man dra slutsatser av försäsongsresultat?

Johannes Johnsson – Egentligen ingenting. Träningsmatcherna är ju till för att låta nya spelare pröva vingarna i a-laget och helt enkelt spela in eventuella nyförvärv.

Christian Eriksson – Både ja och nej. För lagens supportrar är det självklart viktigt att det går bra på försäsongen för att kunna känna att laget är på rätt väg inför ligastarten. Det bygger upp ett förtroende som i förlängningen kan ha effekt inne på arenan då spelarna kan känna fansens stöd. Men för Pep Guardiola och José Mourinho själva tror jag resultaten spelar mindre roll. För dessa herrar är det mer intressant att se vilka olika formationer som fungerar, hur samarbetet mellan vissa spelare ser ut och även att få svar på hur nyförvärven presterar med sina nya lagkamrater. Försäsongen är trots allt bara en experimentell period där man ska bygga upp spelarnas form och lagets taktik; så länge Real och Barca vinner när ligan drar igång kommer ingen att minnas resultaten mot Chivas Guadalajara och Tinajin Teda.

Salar Alavi –  Dessa träningsmatcher är inte allt för viktiga, eller i alla fall inte för Barcelona. Då de spelar med b-laget till skillnad från Real Madrid, som spelar med några stjärnspelare på plan. Men Real Madrid har dominerat och visat att man är redo för den kommande säsongen.

Anatoli Garcia-Barros– Rent lagmässigt är det väldigt svårt att utröna något ur en försäsong, det har vi som följer våra lag ofta blivit smärtsamt medvetna om.
Rent individuellt kan det ha en god efekt dock, exempelvis i Real nu där anfallarna ser att de kan göra mål och få in rätt känsla.
En försäsong är ingen spåkula för en säsong, men det är ju ALLTID bra för ett lag att få in en vinnande känsla.

Fråga 1 b.

Supercupen närmar sig. (14 samt 17 augusti)
Cupmästarna Real vs. Liga mästarna Barcelona.
Är resultatet i denna match viktig för säsongen? Varför?
Vilka vinner?

Johannes Johnsson – För säsongen i sig tycker jag inte att matchen är överdrivet viktig, men de som vinner kommer att ha ett psykiskt övertag gentemot det andra laget.

Skulle däremot något av lagen mött ett mitten- eller bottenlag så hade historien sett annorlunda ut. Förlorar något av laget exempelvis mot Málaga så lär de bli mer bekymrade och nervösa inför fortsättningen.

Christian Eriksson – Hade det inte handlat om ett el Clásico hade supercupfinalen passerat ganska obemärkt förbi. Men alltid när dessa två lag ställs mot varandra finns det en prestige som saknar motstycke. Än så länge saknas den hype som brukar ringa in möten mellan de båda (kanske på grund av att Clásico-orgien från i våras tog udden av oss alla något?), men när det börjar dra ihop sig kommer det att vara krig i vanlig ordning. Båda klubbarna siktar på att ta hem samtliga titlar under året och supercupfinalen är startskottet inför det. Därför kommer man att göra allt för att vinna, även om vi inte ska räkna med att spelet sitter till 100% för varken Mourinhos eller Guardiolas mannar.

Som Realsupporter vore det tjänstefel att inte tippa los Blancos som vinnare. Som nämnt i fråga 1a kommer man med en god känsla i ryggen då firma Benzema-Ronaldo-Özil har sett riktigt vassa ut på försäsongen. Real tog stora kliv framåt förra året, offensivt men framförallt defensivt. Nu har man kunnat bygga vidare på det och med lite tur ger det lön för mödan direkt. Slutresultatet? 2-1 till Real.

Salar Alavi – Jag tycker att dessa två matcher i Supercupen är lika viktig som en match i ligan eller i Champions league, Det är el Clasico vi snackar om. Real Madrid kommer spela med sina elva bästa, det kommer troligen Barcelona också göra. Så ja, resultaten kommer betyda mycket för den kommande säsongen.

Anatoli Garcia-Barros – Säsongen är lång och ingen av tränarna vill blotta sig för mycket inför kommande säsong.
Självklart finns alltid prestige i dessa möten och alla vill vinna, men alla är väl medvetna om att detta är inte den trofén man minns i slutet på säsongen.
Hur det slutar?
Real vinner, 3-2,  0-1

Fråga 2.

Kennedy Bakircioglüs Racing Santander har ju brottats med stora ekonomiska problem med uteblivna löner bland annat som resultat.
Laget har även försvagats då lånet på Markus Rosenberg inte förlängdes samt att man förlorat bl.a Lacen till Getafe.
Får de ordning på klubben tror ni och hur går det i ligan?


Johannes Johnsson – Jag tror att det lär ta några säsonger innan klubben är på rätt köl igen. För mig är Racing ett klassiskt hoppa-upp-och-ned-i-tabellen-lag. Ena stunden briljerar de för att därefter bli utklassade av jumbon.

Om man gör TV-avtalen mer rättvisa så tror jag att de flesta klubbar kan höja sig rejält.

Christan Eriksson – Det känns riktigt kaosartat i Racing vilket är synd. Även om man kan diskutera hur ”äkta” det är med inpumpade Gulfpengar så är det kul när det görs satsningar på de lite mindre klubbarna. Alla vill vi ha en jämnare liga och därför är det tråkigt att Ahsan Ali Syed inte visat sig vara den stabila investerare han utgett sig för att vara. Ekonomi styr allt inom fotbollen och det tror jag kommer att synas på planen. Om spelet bakom kulisserna inte fungerar, om spelarna inte får lön och om det är skakigt redan från start kommer det inte heller att fungera när det är dags för spel. Det sista en spelare behöver är att i bakhuvudet ha tanken att det är kris i klubben. Hade det inte varit för att det är ett par starka lag som kommit upp från Segundan i år hade Racing likt förra säsongen kunnat klara sig från nedflyttning med nöd och näppe, men nu tror jag att man hamnar under strecket – även om jag gärna har fel.

Salar Alavi – På grund av de uteblivna lönerna så tror jag att Racing hamnar i botten av ligan, vilken placering kan jag inte säga men från 15-20 plats tippar jag att de hamnar. Riktigt sorgligt, då alla trodde att Racing skulle göra en storsatsning med sin nye ägare. Istället blev det helt tvärtom.

Anatoli Garcia-Barros – ”Klubben har lovat att pengarna kommer” säger Kennedy själv och väljer att stanna.
Om de kan hålla sitt löfte återstår att se.
Dock har ju klubben kvar sin licens och får spela i La Liga så förhoppningsvis finns där en plan.
Dock kommer de få slåss i botten.

Fråga 3.

Real Madrid och Barcelona är ju som vanligt de självklara guldkandidaterna men finns det något lag som redan i år kan komma att utmana de båda i jakten på liga guldet?
Varför/Varför inte?

Johannes Johnsson – Med TV-avtalet som råder så har klubbarna under Real Madrid och Barcelona inte råd att ha kvar sina stjärnspelare. Därför blir det också svårt att putta ned de båda från tronen.

Det lag som lär ha allra bäst chans att rubba dem är i skrivande stund Valencia och Sevilla. Den förstnämnda klubben har värvat ganska bra sedan förlusterna av David Villa och David Silva medans Sevilla lär vilja ta revansch från förra säsongens missöden.

Christian Eriksson – Det finns inget annat lag som kommer kunna utmana om guldet, men det finns lag som kommer kunna sticka upp och göra kampen precis bakom än mer intressant. Anledningen stavas naturligtvis pengar och kvalitet. Det måste bli ordning på ligans TV-avtal snarast för att inte de två giganterna ska segla iväg ytterliggare. Däremot känns fighten bakom Real och Barcelona intressantare än på länge. Valencias ekonomiska bekymmer är vida kända, Villarreals likaså, men trots det har man material nog för att bidraga till en spännande säsong. Båda lagen kommer att kunna skapa problem för Real och Barca när de besöker Mestalla och el Madrigal, men det räcker inte över en hel säsong. Malagas storsatsning ser också mycket spännande ut och på pappret ska man kunna vara uppe och hugga på tredjeplatsen. Men det är för tidigt för solkustlaget att kunna utmana på allvar, och tyvärr lär vi ha två lag som dominerar fullständigt i ytterliggare något år.

Anatoli Garcia-Barros – Att något annat lag kommer att kunna utmana på riktigt om guldet ligger tyvärr fortfarande väldigt långt bort.
Som tidigare nämnts så gör ju TV-pengarna sitt till att lagen inte slåss på samma villkor.
Det finns heller ingen tradition i de andra lagen att vinna.
De senaste åren har ju Sevilla pekats ut som en utmanare men fäller alltid sig själva när luckan den lilla luckan ges för att komma ikapp.

Fråga 4.

Två ryktescirkusar har ju varit på gång under detta Silly-fönster.
En vi redan kan utantill vid det här laget och en nytillkommen ryktesstjärna.
Självklart pratar jag om Cesc (Barca) och Neymar (Real Madrid.)
Kommer någon av dessa anlända redan nu i sommar?
Finns behovet för dessa spelare och vem av dem är viktigast för respektive lag vid eventuell ankomst?

Fråga 4.
Johannes Johnsson – Jag skulle vilja säga tre rykten. Alexis Sanchez övergång till Barcelona har ju tjatats ut så man blir gråhårig…

Av de två nämnda övergångarna så skulle transfern av Neymar vara den klart viktigaste för laget han kommer till. Real Madrid skulle behöva få in en ny anfallare då skadedrabbade Higuain lär vara borta en period under säsongen. Dessutom har man ju även ojämne Benzema. Barcelona har ju trots allt ett starkt innermittfält med Xavi, Iniesta, Busquets, Thiago, Keita och Mascherano.

Christian Eriksson – Neymar lär inte komma till Madrid denna sommar, dels för att han vill spela klubblags-VM med Santos och dels för att ett år eller sex månader till på hemmaplan skulle göra honom gott. Samtidigt ser jag inget som helst behov av honom i Real Madrid. Med en pånyttfödd Karim Benzema och en dokumenterad målskytt av rang i Gonzalo Higuaín (båda bara 23 år gamla) finns det helt enkelt inte utrymme för en 19-åring som behöver kontinuerlig speltid för att utvecklas. Lägg därtill en jämngammal Castilla-spelare vid namn Álvaro Morata som just har slagit målrekord i U19-VM och behovet av en tredje anfallstjärna för 450 miljoner kronor känns ganska avlägset i mina ögon.

Cesc-situationen är inte helt annorlunda. Att Fabregas är en skicklig fotbollsspelare råder inga tvivel om, men han ligger inte på Iniesta- eller Xavi-nivå, det är något som är säkert. Den sistnämnde har själv meddelat att han har ett-två år kvar i kroppen och visst vore Fabregas en värdig ersättare. Men vill han spendera den tiden som förste inhoppare för dessa två när han kan vara storstjärna och kapten i Arsenal?
Punkt två när det gäller Cesc är huruvida Barcelona behöver honom. Thiago Alcantara har precis blivit uttagen i det spanska A-landslaget och har otroligt mycket boll i sig – i mina ögon mer än Fabregas – och det vore ett oerhört slöseri att inte utnyttja det till fullo. Men är Barcelona villiga att ta den chansen börjar det bli på tiden att de lägger ner fulspelet, sätter munkavle på sina spelare angående övergången och betalar enligt Arsenals värdering av spelaren.

Salar Alavi – Real Madrid behöver Neymar mer än vad Barcelona behöver Cesc Fabrégas. Barcelona har redan Thiago Alcántara som jag tycker Barca borde satsa på. Han har verkligen imponerat på träningsmatcherna och har gjort nästan mål i varje match. Han gjorde Barcelonas enda mål mot Manchester United på träningsmatchen. Så om jag måste svara på denna fråga så säger jag nej, Barcelona värvar inte Césc i år heller. Sedan har vi Real Madrid, som är väldigt intresserade av Neymar och har jagat han hela sommarn. Jag tror dock att brassen stannar i Santos tills januarifönstret öppnar, det är då som han kommer skriva på för Real Madrid

Anatoli Garcia-Barros – I soppan Cesc är det väldigt svårt att sia i hur det kommer gå. Alla vet vi att han kommer återvända till Barca, frågan är bara när.
Bland de ständiga skriverierna är det väldigt svårt att sålla verklighet från säljande påhitt så vi som står utanför vet nog väldigt lite om hur nära eller långt bort det egentligen ligger.

I fallet Neymar verkar alla parter ha drabbats av hybris och situationen påminner väldigt mycket om den man upplevde med Robinho för några år sedan.
Risken med såna här soppor med unga spelare ligger ju i att när målet väl uppnås så är spelaren redan lite mätt, man har ju kommit till Real och är i stort sett ”färdig”.

Tror ingen av de anländer redan i sommar och faktum är ju att ingen av klubbarna är i behov av dessa spelare.
Cesc har blivit ren prestige för Barca och Neymar är väl lite ”för att ingen annan ska ha honom”.


Fråga 5.

Älskad av en hel värld, förutom sina egna.
Diego Forlán som med ett spektakulärt VM-slutspel färskt i bagaget gick in och gjorde en milt sagt medioker säsong för Athletico de Madrid.
Bråk med tränaren samt gnabb i omklädningsrummet sägs vara orsaken till detta.
Trots allt väljer Forlán att stanna kvar, gör han rätt?
Och hur ser den färske Copa America-mästarens säsong 2011/2012 ut?

Fråga 5.
Johannes Johnsson – Jag tror att Forlán gör rätt i att stanna i klubben. Det var i Atletico han lyckades extremt bra och tillsammans med Agüero utgjorde han ett utav världens bästa anfallspar.

Säsongen 2011/2012 tror jag blir ungefär som föregående säsong. Om skadorna uteblir så tror jag att han stannar på runt 15 mål i ligan. Titlarna uteblir om inte Atletico förstärker med en anfallare i världsklass.

Christian Eriksson – Jag tycker att både Forlán och Athletico gör fel som fortsätter samarbetet de båda emellan. Det syntes tydligt att han inte längre var bekväm på Vicente Calderón förra säsongen och en nystart någon annanstans hade nog gjort honom gott. Å andra sidan går det aldrig att som utomstående veta vad som pågår i en spelares huvud men visst var det något som inte stämde. När nu Kun Aguero lämnat får Forlán dessutom än mer ansvar på sina axlar och det såg han långt ifrån bekväm ut med när Kun gick skadad förra säsongen. Hittar man inte en riktigt vass ersättare till argentinaren kan vi nog räkna med ytterliggare en medioker säsong från Forlán och Athletico.

Salar Alavi – Han gör rätt. För lagen som var intresserade av honom var inte stora klubbar. Eller, jag ser inte Galatasaray som en stor klubb än. De håller ju på med en stor satsning. Men jag tycker att hans val var det bästa valet. Nu har han en ny tränare som förmodligen litar på honom och lita på mig när jag säger att han kommer spruta in mål när säsongen drar igång.

Anatoli Garcia-Barros – Vi har sett det tidigare i Forláns karriär, när det inte stämmer helt utanför planen så stämmer det heller inte på planen.
Han är otroligt beroende av att ha en balanserad vardag med balanserade relationer, under den gångna säsongen har han haft problem med såväl tränare som lagkamrater.
Att han väljer att stanna och slåss visar på ett stort självförtroende och jag både tror och hoppas att han med sin ledarroll kan visa återigen vad vi vet att han kan prestera.

Fråga 6.

Uppskattad lagbyggare i Villareal, ohörd och överkörd i Real.
Manuel Pellegrini går in i sin andra säsong som tränare för Málaga, vad kan vi förvänta oss av honom och vilken prägel sätter han på laget?

Johannes Johnsson Manuel Pellegrini tror jag kommer att lyckas bra med Málaga. Visst är förväntningarna på Málaga för höga och visst lär de bli kritiserade någon gång under säsongen. Trots detta tror jag att de kan ta en Europa League-plats.

Pellegrinis prägel på laget lär bli att köpa in dyra spelare för alla de pengar klubben pumpar in. Han är ju van med att lägga stora pengar på spelare sedan tiden i Real Madrid.

Christian Eriksson – Pellegrini är en tränare som arbetar väldigt metodiskt och lugnt. Det är sällan någon stress och intrycket han gett i Málaga säger samma sak. Man har visserligen shoppat loss rejält under sommaren men det handlar om idel smarta värvningar med tanke på vilken fas satsningen ligger i. Sedan får vi inte glömma att Pellegrini redan funnits i klubben i ett år – han kommer inte till en helt ny grupp spelare, de kommer till honom. Och de kommer till en tränare som kommer att satsa på stabilitet snarare än fart och flärd. Det var få som höjde på ögonbrynen för Real Madrids spel när Pellegrini tränade laget, men likväl satte man poängrekord och slutade bara fyra poäng bakom ett starkt Barcelona. Något liknande lär ske i årets Málaga, fast på en mindre skala. Joaquin, Baptista, Santi Cazorla och Ruud van Nistelrooy kommer att erbjuda en effektiv offensiv medan Toulalan, Mathijsen och Stadsgaard/Demichelis kommer att skapa en stadig centrallinje. Tillsammans kan det bli väldigt framgångsrikt.

Salar Alavi – Málaga är en klubb som alla bör akta sig för. Med spelarna som de värvat, och tränaren som de redan har så kan de konkurrera med precis alla. De har gjort väldigt smarta nyförvärv som Santi Cazorla och Toulalan. De möter Barcelona i första omgången av La Liga. Så redan då så kommer vi se vad Málaga går för. Jag tippar på att Málaga hamnar på femte plats.

Anatoli Garcia-Barros – Kombinationen oljepengar och tålamod har tidigare inte rimmat särskilt väl. Men har man fått presentera sig som Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani hela sitt liv kommer nog tålamodet efter ett tag, och den nye ägaren verkar veta vad han har för coach och verkar ha vett nog att lyssna på denna.
Pellegrini är en fantastisk lagbyggare, en man som vet att bygga från omklädningsrummet ut på planen och får han bara tid och gehör så tror jag på detta bygge.
Pellegrinis prägel är kollektivet, ett balanserat lag med tydliga rollfördelningar men framförallt betoning på LAG.

Till skillnad från sin tid i Real där hans röst inte vägde tungt alls (bl.a sa han att Sneijder och van der Vaart ska vara kuggar i hans bygge, och hur gick det?) verkar han här ha fått den position han bör ha.

Fråga 7.

26 dagar kvar av transferfönstret.
Vilken värvning vill du se?

Fråga 7.
Johannes Johnsson – Jag kan inte komma på någon speciell spelare jag vill se ligan på rak hand. Dock ser jag gärna att Atletico förstärker med en stark och skicklig anfallare.

Christian Eriksson – Till att börja med vill jag att en värvning inte blir av, och det gäller Juan Mata eventuella flytt till England. Mata behövs i Valencia och la Liga, och i samarbete med Sergio Canales och Roberto Soldado kan det bli riktigt kul att se los Che i år. För det andra vill jag se Giovani dos Santos på spansk mark igen. Under lånet hos Racing i våras visade mexikanen att det är i Spanska ligan han hör hemma. Det har ryktats om Sevilla och andalusernas fartfyllda spelstil tillsammans med dos Santos dito är det bäddat för succé.

Salar Alavi – Hmm, intressant fråga. Skulle vilja att Málaga värvar en ny målvakt, annars så vet jag faktiskt inte.
Anatoli Garcia-Barros –  Cesc,  Till Real!

Fråga 8.

Skytteligan. Vem vinner?

Johannes Johnsson Tror att det blir samma visa som förra säsongen – Cristiano Ronaldo vinner och Lionel Messi hamnar på en andraplats.

Christian Eriksson – ”Jag finner det enkelt att göra mål just nu”. Så kommenterade Karim Benzema sin försäsong där han sprutat in mål. Jag tror att detta fortsätter under säsongen och Benz tar hem skytteligan tätt följd av Ronaldo och Messi.
Salar Alavi – Min favoritspelare kommer att vinna skytteligan. Det är inte Cristiano Ronaldo, och det är inte Leo Messi. Det är inte heller Diego Forlán, eller Pedro Rodriguez. Utan min favorit till att vinna skytteligan i år är Gonzalo Higuain. Jag tror helt enkelt att den kommande säsongen är hans säsong.

Anatoli Garcia-Barros – Copy-Paste på Christians svar.

 

Tack panelen för denna vecka och ett särskilt tack till vår gäst denna vecka som bidrog med mycket vettigt och intressant.
Är det något ni saknar i panelen?
Någon fråga ni känner att ni inte fått besvarad?
Kommentera gärna och hjälp oss bli än bättre.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *