Veckans Spanien med Hassan Alavi som gäst!

Förra veckan var det Johannes Johnsson som var vår gäst, nu är han numera en av oss då han kommer skriva på fotbollsoraklet.se om Bundesliga och La Liga. Välkommen! Veckans gäst blir min egen brorsa, Hassan Alavi. Hassan skriver på Eurosport där han har sin egen Madrid-blogg. Förmodligen Sveriges största Madridblogg. Han har tidigare skrivit på N24 och Svenskafans.

Fråga 1) Veckans bomb i Spanien?

Johannes Johnsson: Agüeros övergång till Manchester City.

Frågan jag ställer mig är vad han har att göra i Premier League. Han har trots allt Tevez, Dzeko, Adebayor, Balotelli och Bellamy som konkurrenter. Dessutom är min magkänsla att han inte passar in riktigt i engelsk fotboll. Det skall bli mycket intressant att se hur han lyckas i varje fall.

StefanK: Veckans bomb måste väl vara att Santi Cazorla, mannen som var nära Real Madrid för 1-2 år sen gick till nyrika Malaga. Det ser ut som att Malaga kommer att vara ett lag att räkna med nästa säsong!

Anatoli Garcia-Barros: Riktig bomb och riktig bomb. I det skedet vi är i just nu kretsar väl det mesta kring Silly så det är väl där man får leta och då transferläget i det ekonomiska luftslott som La Liga är gör ju att det spektakulära ännu inte kommit om det ens gör det. Så självklart är Cazorla veckans ’bomb’ mest för det stora i att en nyrik klubb värvar med hjärnan.

Hassan Alavi: Cazorlas flytt till Málaga. Fantastiskt köp och även oväntat då jag trodde att spanjoren skulle stanna kvar i Villarreal..

 

Fråga 2) Málaga gjorde ett jättesmart drag då man valde att värva Santi Cazorla. Santi Cazorla skrev på ett fem års kontrakt med klubben. Hur kommer det gå för Cazorla och Málaga? Kan det bli en flopp i Málagas supersatsning?

Johannes Johnsson: Visst kan det bli en flopp för Málaga, helt klart. Dock tror jag inte att fallet blir så. De har riktigt vassa och rutinerade spelare så de bör undvika att hamna i de nedre regionerna av tabellen. Och Cazorla tror jag kommer att lyckas relativt bra, varken superbra eller superdåligt. Man kan även här tilläggs att konkurrensen är stenhård då han får konkurrera med. Joaquin, Duda, Eliseu och Buonanotte. Troligen står det mellan Joaquin och Cazorla om vem som tar hand om högermittfältet.

StefanK: Det är självklart en stor värvning för Malaga, Cazorla är en spelare med enorm talang och jag tror han har vad som krävs för att lyckas i Malaga. Men om Malaga ska lyckas så hänger det mycket på spelarna själva och Pellegrini som måste få igång samspelet i laget, vi har sett flera lag värva stora namn men misslyckats. Jag tror dock INTE att han blir en flopp.

Anatoli Garcia-Barros: För Cazorla rent individuellt kommer det gå strålande. Det är en variationsspelare som vet att använda sin omgivning och anpassar sig nog väl.
Vad gäller Malaga som lag kan vi inte förvänta oss stordåd direkt, det är ett nykomponerat bygge som precis ska lära sig samspela. Som alltid vad gäller dessa satsningar behövs tålamod och kontinuitet.  De nyrika klubbar vi sett senaste åren har brustit däri i sin iver på succé. Dock talar Malagas värvningstaktik just nu för det motsatta, så man får hoppas. Men tiden får utvisa vad som händer när resultaten uteblir, vilket de ofrånkomligen kommer göra under säsongens gång. Det är en lång väg att gå, och traditioner och mentalitet byggs inte över en natt.

Hassan Alavi: Kan gå hur som helst. Charmen med Málaga är just att vad som helst kan hända. Med nytillkomna spelare som Ruud, Joaquin och nu Cazorla ser de mycket giftiga ut offensivt. Defensiven brister dock och är deras största akilleshäl. Mittbackarna imponerar inte. Får de bara ihop en god balans så kan de gå långt. Allt annat än en plats i Europa är ett misslyckande.

 

Fråga 3) Aguero lämnade Atletico Madrid för Manchester City. Vad tycker ni om hans val, att välja nobba Real Madrid för Manchester City. Tror ni att han valde City för kärleken han har för Atletico eller för pengarna?

Johannes Johnsson: Jag skulle säga lite utav av båda. Han vill inte lämna för Real Madrid då han vet hur hatad hanlär bli utav Atleticos fans. Dessutom får han nog någon extra slant i Manchester, vilket lär ha manipulerat honom något.

StefanK: Tror aldrig att Real ville ha honom eftersom Atletico presidenten redan från början var emot en affär med Real Madrid och Perez vill ha så goda förhållanden med de andra presidenterna. Jag tror att Agüeros förstaval var Real Madrid men att han nöjde sig med City. Jag tror att det kommer att visa sig vara ett klokt val, han valde inte City för varken pengarna (för han får nästan samma lön som i Atletico) eller sin kärlek för Atletico, han valde City för att där kommer han kunna vinna de stora titlarna han drömt om.

Anatoli-Garcia Barros: Det går inte att klaga på hans val. City har pengarna, hungern och nåt riktigt på gång. Han får en chans att utan huvudbry fokusera på att nå framgång. I Real skulle han vara kvar i staden som laget som varit så stor del i hans karriär, i vem han är. Tror inte att kärleken avgjorde valet, men det faktum att svika/bli hatad av ’sina egna’ spelar nog in. Sen kändes väl aldrig Real riktigt riktigt sugna eller hur?

Hassan Alavi: Han nobbade inte Real Madrid. Han ville inte flytta från staden och hans nyköpta hus i Madrid. Planen var alltid att stanna kvar i huvudstaden. Problemet var att Real Madrid inte var villiga att spendera de pengar som Cerezo krävde. En nota på en bra bit över 60 miljoner euro med skatter inräknade. Han går nog till City för att de dels är den enda klubben som är villiga att betala så mycket för honom och för att han själv tycker att det är en större utmaning än äventyret i Atléti. Naturligtvis hjälper det att plånboken blir fetare..

 

Fråga 4) Benzema har gått från petad floppvärvning till en målsprutande hjälte, är 2011/2012 hans säsong? Varför/varför inte?

Johannes Johnsson: Jag är faktiskt väldigt kluven i just den här frågan. Benzema är ju en ganska ojämn spelare och kan därför blanda insatser av världsklass med insatser som inte ens hör hemma i Spaniens bottenlag. Så om detta är hans år eller inte kan jag faktiskt inte svara på. Men varför han helt plötsligt börjat göra mål beror främst på förtroendet från Mourinho. Till en början såg Mourinho inte ut att ha samma förtroende för Benzema som för Higuain. Dessutom fick han inte regelbunden speltid och då är det riktigt svårt att bibehålla en bra form.

StefanK: Jag tror att vi kommer att se en bättre Benzema än vi någonsin sett, han har äntligen förstått att hårt arbete är grunden till succé och Mourinho har överöst Karim med lovord. Vi ser att han har självförtroende på planen, han har också verkligen kommit in i laget och han trivs verkligen.

Anatoli-Garcia Barros: Detta är Benzemas säsong. Varför? Karim Benzema är en speciell person, en diva på sitt sätt, men en tillbakadragen och lite knepig kille som har svårt för det sociala. Han har gått igenom en första säsong, därefter att i offentligheten få veta att tränaren inte anser att man räcker till. Han har alltid vetat att han har vad som krävs för att spela bra fotboll, han har dock inte behövts slåss för det Han fick göra ett val: Fly eller slåss. Och han tog striden striden, skyddad av Mourinhos trygghet i att OM han krigar kommer belöningen. När väl konkurrensen kom i form av fick han se vad krigaren Karim kunde uppnå. Nu vet han att han klarar av smällarna denna värld kan komma med. Benzema är redo att erövra världen.

Hassan Alavi: Jag har följt honom noga under försäsongen i USA och nu i Kina. Han ser både smalare och rappare ut i steget. Har nog aldrig sett han så vältränad som han är nu och den hungern han besitter just nu är makalös. Verkar som den sociala biten är fixad i både staden och laget, vilket innebär att han nu hittat sin plats. Till skillnad från andra fransmän som Nicolas Anelka och Lass, kämpar Benzema för sitt liv nu. Mourinho sa för någon vecka sedan att fransmannen nu tänker fotboll på samma sätt som han gör. Har han samma självförtroende som nu tror jag att han petar Higuaín.

 

Fråga 5) Xavi, Messi och Ronaldo. Trion som gör upp om Uefa priset, vem vinner priset?

 

Johannes Johnsson: Jag tycker att Ronaldo borde få det. I mina ögon är han en mer komplett spelare än Messi och bär hela sitt lag på sina axlar. Barcelona har andra spelare som kan ta ansvar när Messi saknas.

StefanK: Messi, det krävs väl knappast en presentation eller motivation.. Barcelona är väldigt bra men de skulle inte ens vara hälften så bra utan Messi. Även fast Ronaldo gjorde flest mål så är ändå (svider i mitt Madrid hjärta) Messi den bästa spelaren i världen. Ronaldo är en bra spelare, men Messi är från en annan planet.

Anatoli-Garcia Barros: Messi. Av den enkla anledningen att han ÄR bäst. Även om andra under en säsong presterar bättre, är det igen tvekan om vem som är bäst och därför kan det idag inte gå till någon annan.

Hassan Alavi: Messi tar hem priset efter sin fina vår med Barca.

 

Fråga 6) Förklara nu för våra engelska och italienska fotbollsälskare vad La Liga har som deras liga inte har.

 

Johannes Johnsson: La Liga är ligan som sätter guldkant på de vackra prestationerna. Tekniken, dribblingarna, spelkombinationerna finns varken inom den engelska fotbollen eller den italienska. I England går fotbollen mest ut på fysiskt spel och långbollar medans den italienska är mer taktiskt inriktad. Den spanska spelar mer huller och buller och är mycket mer kreativ och fri. Underhållningsvärdet är enligt mig högre än de resterande ligorna, även om den engelska ofta är mycket sevärd.

StefanK: Bländande teknik, underbara passningar och finlir med massor av världens bästa spelare! Tror dock att den spanska ligan endast kan passera den engelska om den skulle bli jämnare, man kanske ska börja med TV-pengarna som delas ut mellan lagen?

Anatoli-Garcia Barros: Personligen är jag allergisk mot detta med att ’hålla’ på ligor. La Liga är för mig viktig för att Real spelar där. Detta innebär inte att jag för den sakens skull måste bänka mig för Malaga-Sevilla. Varje lag har sin charm och likaså varje liga. Att mäta sitt intresse i form av att följa allt i ’sin’ liga blir lite ”min pappa är starkare än din.” Älska ert lag, se vad ni vill. Fotbollen är unison. Men om vi ska vara såna; Vi har Mourinho – va fan har ni?

Hassan Alavi: La Liga är en fantastisk liga. Det som gör den spanska fotbollen speciell är landets politiska historia. Ett perspektiv som inte går att finna på samma vis i vare sig England eller Italien. Det är som Steve Mcmanaman sa en gång i tiden, spelare i Premier League tänker knappast – när de ska spela en bortamatch i exempelvis Birmingham – att de praktiskt taget befinner sig i ett annat land vid en bortamatch. Eftersom Spanien är uppdelat i olika regioner uppstår den känslan.

 

Fråga 7) Vad tycker ni om Xavis uttalanden om Césc Fabrégas denna sommar?

 

Johannes Johnsson: Då jag tröttnat på soppan om Césc Fabregas och Barcelona så har jag helt enkelt bojkottat alla artiklar som handlar om dessa två aktörer. Därför vet jag inte vad Xavi har sagt och kan därmed inte kommentera frågan.

StefanK: Löjligt, jag tycker att det är larvigt hur Barca spelare håller på för att locka spelare till klubben. Cesc kan väl själv berätta hur han känner? Det är väl taktiskt ur Barcas synvinkel också att bygga upp en bild att han är missnöjd för att få honom billigare.

Anatoli-Garcia Barros: Likt skvallertidningarnas vara eller icke vara mellan Brad Pitt och Angelina Jolie, är jag så trött på dessa icke-nyheter. Förhandlingar sköts över bordet mellan berörda parter. Det Barcelona sysslat med de senaste tre åren är en skam för all form av affärs- och gentlemannamässig heder och Fair Play. Lägg ner.

Hassan Alavi: Tröttsamt. Samma visa förra året och året innan dess.. Barcelonaspelare som gör allt får att få hem Cesc. Är det inte Xavi så är det Puyol, är det inte Puyol så är det Pique osv. Får se om han verkligen återvänder.

 

Fråga 8.) Real Betis är tillbaka i Liga BBVA, vilket betyder att Sevilladerbyt också är tillbaka. Sevilla – Betis, Hat, avundsjuka, kärlek. Allt i en match. Är Sevilla-derbyt spaniens bästa derby?

 

Johannes Johnsson: Sevilladerbyt är helt klart Spaniens mest känsloladdade derby. Två klubbar som var på precis samma nivå drabbade samman flera gånger per säsong. Som uppgjort för ett hatmöte? Nu har ju Betis åkt ned i Segundan i två säsonger och derbyt har därmed uteblivit, men nu är de tillbaka och det vankas derby redan i den första ligaomgången. Detta är en match man som Spaniensupporter måste uppleva!

StefanK: Det är alltid kul med derbyn men jag håller ändå andra derbyn högre, t.ex. Madrid-derbyt och El Clasico.

Anatoli-Garcia Barros: Bästa kan man nog inte säga, men alla inslag som gör fotbollen starkare utanför Madrid och Barcelona är välkomna. Och frågar du de som är mest insatta är svaret säkert ja.

Hassan Alavi: En underbar match på många olika vis. När Puerta dog visade Betisfansen en enorm respekt för spelaren och klubben. Inte något man ser hos många bittra rivaler. Betis har varit och trampat i Segunda medan Sevilla gått sämre och sämre efter 2007. Ska bli spännande att se hur lagen tampas till denna säsong och även vem som tar hem derbymatcherna. Sevilla – Betis är en riktigt bra match men det finns andra vassa derbyn som Atlético Madrid – Real Madrid och Espanyol – Barcelona. Svårt. Men ska vi gå på tryck på arenan så är det definitivt denna match. Fotbollstokiga supportrar som ser det derbyt. Fantastiskt.

 


2 tankar kring ”Veckans Spanien med Hassan Alavi som gäst!

 1. Anatoli Garciabarros

  Fin Panel denna vecka.
  DJak: Tackar å det ödmjukaste.
  Härlig gäst.
  Höstsäsongen närmar sig, känner ni det?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *