Veckans talang del 2

El Tigre – Radamel Falcao Garcia

El Tigre, Radamel Falcao Garcia föddes i Colombia i den stad som fostrat deras bästa spelare genom tiderna, El Pibe Valderrama. Hans talang upptäcktes i tidigt ålder och sen dess så har hans potentialkurva skjutit rakt uppåt, och idag är El Tigre en av Sydamerikas mest fruktade anfallare. Detta är berättelsen om El Tigre, en utav världens största anfalls talanger.

Falcao föddes i Santa Marta 1986 och började spela fotboll redan när bollen var större än honom själv. Redan i tidig ålder så märkte man att Falcao var ett stort framtidslöfte, Falcao hade ärvt sin pappas passion och skicklighet för fotbollen och visste redan som liten vad han skulle bli för något. Hans far var försvarare i Colombia och spelade fotboll på proffsnivå och unga Falcao visade i unga år samma talang.

Som knatte men med stora ambitioner och drömmar så började unga Radamel spela för en colombiansk fotbollsskola vid namn Fair Play. Han visade upp goda kvalitéer direkt såsom en härlig snabbhet och teknik samt en härlig känsla framför mål.  Efter en tid i klubben så fortsatte Falcao sedan till Bogotaklubben Millonarios. När han sedan representerade det colombianska U17-laget scoutades han av River Plate och flyttade sedan till den argentinska klubben för spel i deras ungdomsakademi och reservlagsserie.

Radamel fick smeknamnet och mellannamnet Falcao som syftar på den brasilianska legendaren som spelade för det brasilianska landslaget och för italienska Roma. Ett smeknamn han axlat med galans och stil.

Falcao började sin internationella fotbollskarriär i den talangutvecklande storklubben River Plates ungdomsakademi. Parallellt med sitt fotbollsspelande i River så studerade Falcao journalistik på
Palermos Universitet i Buenos Aires. I River Plate så fortsatte Falcao att utveckla sina kompetenser, målfarligheten, tekniken och snabbheten förbättrades ytterligare.  Redan som 19-åring så slog han sig in i A-laget och debuten kom ett år senare år 2005. I sin debut match för klubben så nätade han två gånger. Falcao fick fortsatt förtroende och tackade för det genom att göra sju mål de i de följande 7 matcherna han fick chansen i startelvan.  Men Falcaos framfart stoppades dock utav en korsbandsskada som tvingade honom till en mycket lång vila från all sorts fotboll. Det blev en jobbig tid för Falcao kantad utav många frågetecken rörande hans karriär.

Hösten 2007 återvände Falcao dock till startelvan för River Plates igen och började återigen leverera direkt. Han gjorde ett par viktiga mål för klubben samt ett superbt hattrick mot Botafogo. Han sköt laget långt i den Syamerikanska cupen, och han gjorde mål i det spektakulära superderbyt mot Boca Juniors. Allt mer ögon drogs till den unga talangen och på träningarna och matcherna så var det ett alltid en flock med scouter som höll ögongen på Falcao.

Falcaos formkurva fortsatte alltjämt att peka uppåt och anfallaren kallades upp till det colombianska landslaget i deras VM-kval matcher mot Brasilien och Venezuela. Det årets goda insatser gav honom också en plats i ligans startelva som röstades fram av sydamerikanska sporjournalister. Han var också en väldigt viktig pjäs i River som med Falcao i spetsen kunde ta hem ligaspelet 2008.

2009 så bestämde sig Falcao för att lämna River för att istället pröva lyckan ute i Europa och i den portugisiska storklubben Porto. Den portugiska jätteklubben fick betala ut en summa på 3.9 milj € för att River skulle släppa sin jätte talang.  Falcao debuterade i Porto tröjan första matchen för säsongen mot P.Ferreira och gjorde ett väldigt viktigt mål som räddade en pinne för Porto.  Falcao gjorde ytterliggare tre mål i de tre efterföljande matcherna och blev en utav få att göra 4 mål i de första 4 matcherna på säsongen. Falcaos första mål i Champions League kom samma år mot Atletico Madrid i en match som Porto vann med 2-0.

Nu står ett flertal storklubbar på kö och jagar colombianens signatur samt ett flertal mindre klubbar i farstun och knackar på dörren.  Storklubbar såsom Arsenal, Manchester United, Real Madrid och Barcelona har visat intresse för Falcao och vi kan bara ställa oss frågan, vart kommer Falcao spela nästa år?

Fakta om Radamel Falcao Garcia

Namn: Radamel Falcao Garcia
Född: Santa Maria, Colombia
Ålder: 23
Längd: 177 cm
Position: Anfallare, offensiv mittfältare

Styrkor: Snabb, målfarlig och teknisk. Otroligt spelsinne och kyla framför mål. Som spelare är Garcia en vass avslutare i toppklass med högern som sitt bästa vapen. Han är inte särskilt lång men trots detta så är han bra på huvudet och en stark spelare som kan ta upp kampen mot stora försvarare. Till vardags spelar han med nummer 19 på ryggen, men är mer av en nummer 9 spelare, nummer 9 är det nummer han han bär när han spelar för Los Cafeteros. Colombia det vill säga.

Svagheter: fortfarande stundtals orutinerad, benägenhet att hålla i bollen lite ofta.

http://www.youtube.com/watch?v=eVlnElrhk7A&feature=fvst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *