Vem är Branimir Hrgota?

Det är väl ingen som har missat Branimir Hrgotas framfart i superettan med Jönköping Södra. Anfallaren ligger nu på tredjeplats i superettans skytteliga. J-Södras anfallare har gått från i princip helt okänd till en spelare som flera klubbar håller ögonen på. Fotbollsoraklet mötte den 18-årige anfallaren från Jönköping för att ta en titt vem han egentligen är.

Branimir Hrgota jublar efter att ha gjort mål. Foto: Niklas Ingvarsson

Branimir Hrgota är 18-år gammal och ska börja tredje året på Sandagymnasiet i Jönköping. Han läser naturvetenskapsprogrammet och han går på Sandagymnasiets fotbollslinje. Att välja Sandas fotbollslinje var givetvis ett lättfattat val för Hrgota, som trivs väldigt bra på Sandagymnasiet.

När Branimir Hrgota var liten drömde han om att bli fotbollsproffs, en dröm som än idag är störst. Men Hrgota kunde lika väl ha blivit karate-stjärna.
– Jag var väldigt duktig i karate, men jag slutade för att det blev för mycket träningar med både fotbollen och karaten.

Branimir Hrgota tyckte det var tufft att kombinera två sporter och han var tvungen att välja en sport för att orka med, det blev fotbollen. Han gick från IK Tord, där han aldrig fick testa på A-lagsspel till Jönköping Södra, där han idag är en startspelare. Flytten skedde år 2008 och det var i samband med flytten till J-Södra som Hrgota slutade med karaten.
– Jag kunde nu satsa helhjärtat på fotbollen och allt kändes rätt i J-Södra.

 

Att det just blev Jönköping Södra för Branimir Hrgota, var för att de var laget som spelade i högsta serien.
– Jag visste att det var ett bra lag. Jag kände att det var rätt lag att utvecklas i, då de satsar mycket på sina ungdomar.

Tre år har gått sen flytten till Jönköping Södra och 18-åringen har en startplats i J-Södra, han levererar verkligen på plan men han har fortfarande båda fötterna på jorden. Jönköpings anfallare, som ligger på en tredjeplats i skytteligan, har blivit en publikfavorit.
– Jag har ingen aning om varför det har gått så bra. Jag har fått chansen och gjort så bra jag kunnat.

Sportchefen, Hasse Lindbom som också är tränare i J-Södra, och assisterande tränaren, Lasse Ericsson, har givetvis stor del i att det har gått så bra för den unge anfallaren.
– Hasse och Lasse har varit en stor del i min utveckling. De hjälper mig alltid för att jag ska utvecklas mer som fotbollsspelare.

Under den senaste tiden har flera klubbar visat intresse för Branimir Hrgota. Men J-Södras anfallare vill inte prata om någon eventuell övergång, han är fast besluten att spela kvar säsongen ut och göra så bra som möjligt ifrån sig.
– Jag tänker inte så mycket på allt som händer, jag kör på som vanligt.

Hur länge Branimir Hrgota blir kvar i J-Södra återstår att se, men om tio år hoppas han att han spelar utomlands.
– Drömmen är såklart att spela i Spanien och för Real Madrid. Real Madrid är favoritlaget efter J-Södra, säger den 18-åriga stjärnan.

 

Fem snabba med Branimir Hrgota.

Jönköping Södra eller IK Tord? Jönköping Södra.

Att vinna Allsvenskan med J-Södra eller att bli uttagen i svenska landslaget? Att vinna allsvenskan med J-Södra.

Michael Jackson eller Akon? Akon.

Att vinna VM-guld med svenska landslaget eller att skriva kontrakt med Real Madrid? Måste säga båda två.

Sverige eller Kroatien? Spela fotboll för Sverige men semestra i Kroatien.

Hur går det för Hrgota i framtiden? Foto: Niklas Ingvarsson

Tack till Branimir Hrgota som ställde upp på en intervju.

/Mattias Sörensson

7 tankar kring ”Vem är Branimir Hrgota?

 1. Ricjoh85

  Välskrivet och bra! Detta är givetvis en blivande storspelare, tror att om han får vara skadefri kommer han lämna Södra när säsongen är slut. Det måste vara många klubbar i bla Allsvenskan som är villiga att öppna plånboken för en sån här kille. Hrgota blir nöjd, Södra blir Nöjda. Tack för mig! / http://www.torskkuse.se

  Svara
 2. Pingback: Super Södra! | torskkuse.se

 3. Lagrell

  Det bor en grönsvart makrill i Hrgotas själ, det blir GAIS finns ju bara GAIS på kartan för denna talang.
  HEJA GAIS

  Svara
 4. Hej

  Spela fotboll i Sveriges landslag? SKAM! SKAM! Kille är kroat och då ska han spela för Kroatien, född där och allt…

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *