Vem är Emil Krafth?

Det är på många ställen i Sverige som ungdomarna börjar ta för sig mer och mer i representations-laget eller populärt kallat A-laget. Under de senaste åren är det fler än någonsin känns det som. Allra tydligast är väl detta i ett lag som IFK Värnamo som med gamle landslags-spelaren Jonas Thern fått fram en uppsjö med ungdomar.

 

Även ett annat småländst lag, med större traditioner än Värnamo, har startat lite av en ungdomsrevulution, Östers IF. Jag har själv tränat en del av de yngre killar som kommer fram i A-laget just nu och det känns väldigt kul att på ett litet vis haft ett litet finger med i deras fotbollsframfart. De flesta har jag sett och tränat under någon gång sen de varit 13 år gamla. Jag jobbar ju nämligen som spelarutbildare i Växjö-zonen. En av dessa yngre killar som det skrivs en hel del om i svensk press idag är blott 16-årige Emil Krafth.

 

Jag kommer ihåg första gången jag såg honom på läger i Västervik för 3 år sedan. En ganska liten kille som alltid hade ett leende på läpparna. Jag ska vara ärlig och säga att han är inte den bästa spelaren jag sett uppe i Västervik men det syntes tidigt att det fanns mycket fotboll i honom samt en stark vilja att bli bättre. Den egenskapen är nog den viktigaste hos en ung spelare idag, att inte vara nöjd med att vara så bra man är, utan att hela tiden vilja utvecklas och sakta men säkert bli bättre och bättre. Om någon sagt till mig då att denna kille om 3 år skulle vara startspelare i Superettan hade jag nog sagt till vederbörande person att inte drömma sig iväg alltför mycket. Jag hade haft FEL.

 

Emil är född 1994 och fyller 17 den 2 Augusti så att säga att han endast är 16 känns väl kanske lite fel. Han kommer ursprungligen från Lagan som är en mindre by lite över 1 mil utanför Ljungby. Han spelade fotboll i Lagans AIK och skrev på för Östers IF så sent som förra året, den 1 Augusti. Han kom då direkt in i Östers Tipselit-trupp och spelade där och i U21-laget. Redan från början fick han förtroende och gjorde snabbt intryck och avtryck med sitt fotbollkunnande.

 

Vid årsskiftet i år kom Emil med i Östers spetsgrupp som är till för att få med unga lovande spelare upp i a-laget. Det är unga spelare som man anser är tillräckligt bra för att få vara med och träna samt spela med A-laget. Även här tar Emil för sig och har gjort det så pass bra att han startat varje match i år i A-laget förutom bortamatchen mot Brommapojkarna som han missade på grund av sin första landslags-samling, 1-1 mot Schweiz i Köping. Här kan sägas att P17 landslaget har samilng och match nu i veckan men där är Emil en av få som ”slipper” att vara med på denna samling då han har viktiga matcher för Öster att spela. Det var match i måndags mot Hammarby och nu till helgen väntar Sundsvall borta.

 

Emil spelar på högerkanten i de lag han spelar i. Det spelar dock mindre roll om det är som ytterback till höger eller som högerytter. Han har många bra egenskaper som spelare men det är värt att nämna hans snabbhet, teknik och passningskicklighet. Han är fortfarande ung men det måste sägas att han står upp i närkamper och har en fantastiskt bra fysik, sin unga ålder till trots. En sak som jag nästan alltid slås utav då jag ser honom spela är hans lugn och spelförståelse, det ser alltid ut som att han har tid på sig att göra vad som krävs med bollen. Jag tycker detta är riktigt imponerande att se hos en kille i den åldern. Om han sen spelar ytterback så är det inte så att han står kvar och väntar vid mittlinjen på att motståndarna ska komma till honom. Han är rörlig och vågar följa med upp i offensiven. Senast mot Hammarby rundade han yttermittfältare och ytterback och spelar bollen snett inåt bakåt till en helt fristående Freddy Borg men tyvärr så är Freddy väldigt enfotad (vänster) så träffen med högern blir riktigt dålig. Öster var annars klart närmast segern i en match som slutade 0-0. Värt att nämna är att Östers backlinje bestod av en -94 (Emil) och en -92 (Karl-Johan Lindblad), en -89 (Månz Karlsson) samt rutinerade Mario Vasilj, född -83. Då saknades ändå Elmin Nurkic, född -91 på grund av avstängning.

 

I övrigt så var Emil en bidragande anledning till att Smålands FF lyckades vinna SM i år då han avgjorde finalen med sitt mål som betydde seger med 1-0 mot Västerbotten. Även i detta Smålandslag finns gott om Öster-spelare. Förutom Emil så deltog ytterligare 3 spelare i detta lags startelva. Så framtiden i Öster ser ljus ut. Det gäller bara att förvalta spelarna väl och försöka få dem att stanna kvar i klubben.

 

Just detta med att stanna i klubben är viktigt för att få kontuinitet och ha bra och stadiga ben att stå på. Emil har i år fått erfara hur det kan gå fort i fotbollens värld. Många saker har hänt under året och redan i vintras var Emil över och provspelade och tränade för ett av Europas mest välkända lag, Glasgow Rangers. Det gick riktigt bra på både träning och match, så pass bra att ledare från Rangers har varit och tittat på Emil i Växjö ett antal gånger under året. Emil har även fått ett kontraktsförslag från klubben som vill ha över honom så fort det går. I skrivande stund är det dock så att kontraktet inte är tillräckligt bra och att Öster även sagt nej till deras ekonomiska ersättning. Men sista ordet är säkerligen inte sagt i denna fråga. Annars är det ett antal allsvenska klubbar som hört av sig men endast anmält sitt intresse och inte kommit in med några riktiga förslag än. Emil har dock ingen brådska. Han går i skola i Växjö och trivs riktigt bra. Att fotbollen går bra är ju ytterligare en bonus. Han har som mål att behålla sin plats i startelvan för Öster och att se till att klara av skolan på ett bra sätt vid sidan om det. Utbildningen och tryggheten i Växjö väger just nu tungt för honom och ska han lämna så känns det som att den klubben måste kunna erbjuda samma trygghet och stabilitet.

 

Det som i första hand upptar tankarna är att få rejält med speltid i Öster, att fortsätta spela med landslaget och att förbättra allt han är mindre bra på. Eller rättare sagt bli bättre på allt, säger Emil med ett leende på läpparna. -Jag menar att jag är ju bara snart 17 år gammal så det måste nog gå att bli mycket bättre på det mesta, även det som man anser vara sina styrkor.

Målet i framtiden är ju dock såklart att komma ut i Europa och lyckas i någon storklubb.

Jag vet att jag inte skulle säga att det är en lång väg dit men visst är det en bit. Jag tvivlar dock inte på att han kan klara av det och det viktigaste är att drömmen finns där och att den är rakt igenom levande. För Emil känns det som att det kan hända när som helst, bara han själv känner att det är rätt steg att ta.

Östers IF

/ Andreas Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *