Villas-Boas ofärdiga Chelsea

Arsenal slog Chelsea med 5-3 på Stamford Bridge efter en svängig match med två dåliga försvarsinsatser. Normalt sett stabila Chelsea har nu förlorat två matcher i rad. Man har dessutom släppt in 15 mål på 10 matcher. Vad beror det darriga försvarsspelet på?

Man pratar ibland om ”post-Mourinho” när det gäller Chelsea. Ironiskt nog tycks klubben nu, med Mourinho-adepten Villas-Boas som manager, längre ifrån Mourinho-eran än någonsin (inte bara kronologiskt). Under Mourinho var Chelsea extremt svårslagna. Det gick knappt att göra mål på dem i vissa stunder. Mourinhos spelidé innebar många spelare på rätt sida av bollen, med ett djupt försvarsspel. Avram Grant, Felipe Scolari, Guus Hiddink och Carlo Ancelotti följde i mångt och mycket efter detta. Chelsea är ett lag som har försvarat sig djupt de senaste sex-sju säsongerna.

Men inte under Villas-Boas. Hans presspel liknar Barcelonas mycket mer. Eller rättare sagt, Villas-Boas vill att det ska göra det. De är inte riktigt där ännu. Det var uppenbart inte minst idag.

Det är tydligt att Villas-Boas har en långsiktig plan med Chelsea, att det här är ett lag som ska vara ”färdigt” om några år, och att detta presspelet är tänkt att vara en del av detta. Villas-Boas måste dock fråga sig om hans försvarsspelare, om hela laget klarar av ett sånt här presspel. Vill man spela som Barcelona gäller det att vara proaktiv utan boll från den första sekunden man förlorar den, överallt på planen. Även anfallarna. Både Torres och Drogba har varsitt rött kort den här säsongen, efter klumpiga tacklingar. De är inga tacklingsspelare. De är inte vana vid sånt här. Är Terry och Ivanovics snabba nog att kunna spela så högt upp? Kanske inte, och David Luiz ser mer och mer ut som en mittfältare än en mittback för mig. Han har fortfarande en del att lära sig.

Att Arsenal inte kan försvara sig den här säsongen har vi sett tidigare. Att man släpper in tre mål idag är ingen överraskning. Anfallsspelet har ibland sett omständligt ut. Mycket duttande, lite effektivitet.

Idag såg det mycket bättre ut. Till skillnad från de senaste mötena med Chelsea så lätt man dem ha bollen, och sedan kontrade man. Och man gjorde det bra. Även om många av målen kan tillskrivas individuella misstag från Chelsea så såg Arsenal rätt vassa ut idag.

Var det då rätt av Villas-Boas att behålla det höga presspelet mot en lag som Arsenal? Om Abramovitj och fansen har tålamod i ett, kanske två år tror jag definitivt att Villas-Boas kan göra stordåd med Chelsea. Men det känns som att de kortsiktiga resultaten kan få lida ett tag till, tills systemet har satt sig.

Dagens övriga matcher:

Everton 0–1 Man Utd

United lyfte sig efter fiaskot förra helgen, och tog en knapp seger på Goodison. 1-0 efter att Chicharito gjort mål i den första halvleken.

Man City 3–1 Wolves

City vann även reprisen på ligacupmötet från i veckan. Džeko, Kolarov och Johnson gjorde mål, och Citys segertåg fortsätter.

Norwich 3-3 Blackburn

Två sena kanariemål gav en poäng hemma på Carrow Road. Surt för Blackburn.

Sunderland 2-2 Aston Villa

Connor Wickham gjorde sitt första Premier League-mål. Det, tillsammans med Sessegnons sena kvittering i den 89:e minuten gav ett oavgjort resultat på Wearside.

Swansea 3-1 Bolton

Mållöst i paus, men Boltons Ricardo Gardner blev tidigt utvisat i början av den andra halvleken. Då satte Swansea fart. Lever Owen Coyle på lånad tid?

Wigan 0-2 Fulham

Dempsey och Dembélé gav The Cottagers alla tre poängen på DW Stadium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *