War of the roses

Ikväll tar Leeds United emot Manchester United på Elland Road i den tredje omgången utav Carling Cup. Ett möte som ofta kallas för War of the roses. Anledningen till detta tros vara det inbördeskrig som utspelades under 1400-talet i England då norra England stred mot varandra. Och sen har det förts över till fotbollen. Mötet klassades som ett högriskmöte under stora delar av 70 och 80 talet då den engelska huliganismen var som störst och lagen möttes kontinuerligt. Nu har högriskstämpeln suddats ut lite på grund av att huliganismen inte är lika stor längre och att mötena blir allt sällan. Men för de äkta fansen så finns samma känsla kvar när resan till Old Trafford/Elland Road görs.

Längre bak i historien så var det jämnt de båda lagen emellan och inte förens säsongen 1946-47 så lyckades United vinna bägge mötena lagen emellan. Men nu ser det annorlunda ut och lagen ligger i två olika serier och har helt andra förutsättningar. Men även om United har stjärnor som får miljoner i månaden så förlorade man faktiskt hemma på Old Trafford förra året mot just Leeds i tredje omgången i FA-cupen med 1-0. Jermaine Beckford gjorde matchens enda mål efter 19 minuter och då räckte det inte ens att Wayne Rooney kom in på plan. Leeds höll ut och tog en väldigt imponerande seger. Och även om bägge lagen kommer göra allt för att ta hem segern så kommer nog bägge managers att rulla runt lite i startelvan. Framförallt Sir Alex och det mesta tyder på att ynglingen Paul Pogba kommer att få göra seniordebut. Paul är en fransk mittfältare född 1993 och är en av alla lovande talanger i Manchester Uniteds akademi. Paul fick dock en liten smäll i mötet med Rochdale i förra veckan och kan eventuellt få vänta på sin seniordebut ytterligare.

Annars så är läget som följande att både Javier Hernandez och Chris Smalling är skadade för United och Anfallsparet Michael Owen och Dimitar Berbatov förväntas att starta och det är inte helt omöjligt att dansken Lindegaard får starta i målet. Det ryktas även om att den unga anfallaren Danny Wellbeck kan få göra comeback efter skadan han ådrog sig under mötet med Tottenham. Leeds har det ganska så bra, Patrick Kisnorbo är avstängd en match men annars så har tränare Simon Grayson än full trupp att använda. Stjärnanfallaren Luciano Becchio finns med och har lyckats näta 56 gånger på 145 framträdanden.

Leeds Uniteds hemmaplan Foto: Lukas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *