When you smile, I smile. En krönika om Ronaldinho.

 

Vissa kan påstå veta vem Ronaldinho är, men någon som inte anar om saken är den förre PSG tränaren Luis Fernandez. Han är mannen som tog den omtalande personligheten till Europa, han är den man som förstår sig på ”Dinhos” utveckling mer än någon annan, en man som har följt utvecklingen sen hans tid i Frankrike.

Vissa tar en vinst på olika sätt och vis. Det är inte så konstigt med tanke på att alla har sitt eget sätt att hantera saker på. För Dinhos del betydde det nedgång.

När Cafú lyfte upp VM pokalen den 30 Juli i Yokohama, firande han med att säga att han aldrig skulle duscha, klä på sig eller lämna omklädningsrummet. Men det tog ca 1 timme för att den saken skulle visa sig var osann. En förändring tog sitt skede under just den timmen i omklädningsrummet och de första symptomen fick brassen känna på nästa dag, på morgonen.

”Det var när jag vaknade dagen efter då det slog mig. Det är svårt att förklara, Jag kände mig annorlunda, på något sätt: jag var en annan person.”

Det är svårt att förklara Ronaldinho, det är svårt att förklara hur hans utveckling bara försvann efter det.

Efter att han vann VM slog det honom i huvudet att han visste allt. Att han var klar och färdigutvecklad. Och detta var ändå under den tiden då han spelade för det franska storlaget PSG.
Efter han vann VM ville han ta ledigt så hans kropp och mentalitet kunde vila. Inget av vardera gjorde just det. Istället blev det massor med tjejer och festande. Han tappade matchformen och kunde inte starta. När han dock skulle starta matchen mot Lens blev han avstängd då Luis fick reda på att han hade smugglat in en kvinna på hotellet.
Detta skulle ha hänt, men istället så skulle matchen direkt sändas på Canal +, och Canal+ äger PSG. Hur? TV- rättigheter för er som inte vet förknippelsen. För både Canal + och TV- tittarna var det ganska viktigt att lagets talangfullaste spelare, Ronaldinho, skulle spela!

Det finns inga tvivel som säger att Ronaldinho inte är bland de största genom tiderna. Men för mig handlar det inte om just hans fotbollskänsla, för den har han. Men varför gick det nedför efter säsongen 06/07 hos de spanska mästarna FC Barcelona? Visst gjorde han mål, men varför tappa han formen efter vinsten?

Inte nog med det, det tillkom även massor med diskussioner om hans vikt och hur han inte kunde kontrollera den, droger hade sin plats i bilden också, men sådant pratade inte Barca högt om. Man kan hävda att han var kapabel till att vinna en titel samt göra en grym säsong, men han misstog mer och mer av hans fotbollskänsla för varje dag som gick.

Han ökända leende började att blekna bort, det blev inte bättre efter en flytt till AC Milan. På hans presentation visade han dock upp ett nytt leende, det var inte samma gamla Dinho leende, utan ett smittat leende. PR- trick var ordet, symtomen, hans problem! Ville han verkligen flytta till Milan? Trodde han att det skulle bota hans depression som ledde till fetma och dåliga dagar på planen?

Jag kan nog inte svara på de frågor jag ställt. Men det är en tankeställare för oss alla som undrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *